Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje tolik, jako váš oblíbený hrníček plný voňavého nápoje s něčím ostřejším. Nejprve vám ohřeje zkřehlé prsty, pak vybarví tváře. Svařák, grog nebo punč? Trocha alkoholu vylepší každý nápoj i náladu.
Jeho základ tvoří alkohol, který – s výjimkou svařeného vína – doplníte další tekutinou. Ať už vodou, silným čajem či ovocnou šťávou.
- Nejdůležitějším krokem přípravy je správně přidané koření, které horkým nápojům dodává ten správný sváteční a zimní ráz. Aby se krásně rozvinulo a rozvonělo, potřebuje chvíli povařit v tekutině a nechat louhovat.
- Dlouhé vaření však bohužel nesvědčí alkoholu, který varem velmi rychle vyprchává.
Jak to vyřešit? Jednou z možností je rozložit přípravu horkého nápoje s alkoholem na dvě fáze.
V té první svaříte zvlášť koření s karamelovým základem (v případě punče s ovocnou šťávou, u grogu povaříte s kořením pouze vodu), poté přidáte alkohol.
Druhou variantou je příprava samostatného cukrového sirupu ochuceného kořením, který jednoduše přilijete do horké tekutiny.
Svařené víno
V severských zemích pijí glogg, u nás nejčastěji svařujeme červené víno. Někdo ho vítá jako příležitost, jak zužitkovat nepříliš dobré a kvalitní víno, jiný si i svařák dopřeje z lahvinky s ušlechtilejším obsahem. Výběr necháme na vás. Pravda je, že do svařáku se přidává výrazné koření a cukr nebo karamel, a tak původní vlastnosti vína poněkud zaniknou.
- Skořice, hřebíček, badyán, kardamom, citronová kůra, vanilka nebo třeba i zázvor jsou pravou esencí svařáku. Když na plotýnce zabublá a zavoní domácí svařák, můžete si být jisti, že Vánoce jsou za rohem.
Punč
Jako ostatní horké nápoje i on se pyšní snadnou přípravou a rychlými prohřívacími i omamnými účinky. Punč kombinuje ovocnou šťávu, alkohol a nezbytné koření a opět nabízí široké pole pro hraní si s přísadami.
S množstvím přidaného alkoholu pracujte podle toho, na kolik si troufnete. Začít můžete umírněnější variantou a postupně zvyšovat obrátky. Vedle nešlápnete, ani když k rumu nebo brandy přidáte ještě víno.