Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Spolu s alergií na mléko jsou příčinami, proč výrobci přicházejí s alternativami jako jsou bezlakotózová mléka nebo nápoje rostlinného původu. Mléko totiž trápí značnou část populace. Svoje rostlinné „mléko“ si však můžete připravit sami doma z různých druhů ořechů, obilovin nebo semínek.
Laktóza, tedy mléčný cukr, se nachází v mléku a většině mléčných výrobků. Trávení laktózy napomáhá enzym zvaný laktáza, který se vyskytuje v tenkém střevě. Právě on rozkládá laktózu na glukózu a galaktózu, jež se následně vstřebají. Někdy se tento enzym přestaně vytvářet, což způsobuje trávicí obtíže a způsobuje tzv. laktózovou intoleranci.
- Mezi hlavní symptomy mléčné intolerance patří křeče v břiše, průjmy, nevolnost, zvracení, plynatost, akné, bolesti hlavy a migrény.
- Řešením je vyloučení klasického mléka z výživy. Nahradit je mohou bezlaktózové mléko a mléčné výrobky bez laktózy, které jsou běžně k dostání. Problém alergiků ovšem bezlaktózové mléko neřeší, ti musejí sáhnout po rostlinné náhražce.
- Alergie na mléko je imunitní odezvou organismu na mléčné bílkoviny.
- Intoleranci mléčného cukru (laktózy) způsobuje nedostatek enzymu laktáza.
Obilná mléka
Vyrábí se z ovsa, rýže, žita, kukuřice, pšenice či quiony.
- Oproti kravskému mléku obsahují méně bílkovin a více sacharidů.
- Naopak jim chybí vitamín D a B12, nasycené tuky a kasein.
- Jsou však bohatá na vápník, některé vitamíny a minerály, které v kravském mléku nenajdeme.
- Před spotřebou je nezapomeňte protřepat, dobře se pijí i samotné, vychlazené z lednice.
Rýžový nápoj
První zmínka o rýžovém mléku je z roku 1914, a to v americké kuchařce. Rýžové nápoje neobsahují téměř žádné bílkoviny.
- Jsou bohatým zdrojem sacharidů s nízkým podílem tuků.
- Doporučujeme číst složení, rýžové mléka jsou často přílišně doslazována.
Výroba rýžového mléka je jednoduchá. Vzhledem k ceně litr pohybující se mezi 42 až 80 korunami, se jistě vyplatí. Postup je stejný jako u většiny rostlinných "mlék".
- Lze ho připravovat i z uvařené rýže, mnohem snazší je však rýži namočit na 24 hodin do studené vody.
- Poté rýži zceďte, propláchněte, dolijte 500 ml vody, rozmixujte, doslaďte cukrem, medem či stévii a přidejte špetku soli.
- Vzniklou směs doplňte dalším půllitrem vody a přeceďte přes pláténko či jemné sítko.
- V lednici vydrží do 7 dní.
Jakou rýži použijete je zcela na vás, doporučujeme jasmínovou, která nápoji dodá příjemnou nasládlou chuť. Výsledný nápoh se pak skvěle hodí na přípravu kaše, horké čokolády, pudingu, koláčů i bábovek či smoothie.
Ovesný nápoj
"Mléko" z ovsa je relativně novým přírůstkem do rodiny rostlinných nápojů. Ovesný nápoj má minimální obsah bílkovin.
- Tělu dodá vitamín B a E, hořčík, mangan, selen a železo. Obsahuje lepek.
- K dostání je v „čistém“ složení, tedy z ovsa, soli a vody. Zakoupit však můžete i ovesná (ne)mléka obohacená o vlákninu, vitamíny či rostlinné oleje.
- Cena za litr má veliké rozpětí – od 35 do 80 korun. I zde je dobré číst pečlivě složení.
- Chuť kávy ovlivní mnohem méně než „mléko“ sojové.
- Skvěle se hodí do smoothie, dodá krémovost a nenaruší šťavnatost ani sladkost ovoce.
- Oves má protizánětlivé účinky a pomáhá při kožním ekzému, lze ho tedy využít na pleťové zábaly či zklidnění spálené nebo podrážděné pokožky.
Domácí výroba je stejná jako u mléka rýžového, na přípravu vám stačí obyčejný mixér. I u něj nezapomeňte přidat špetku soli.
Špaldový nápoj
Nápoj připravený ze špaldy, nejlépe té fermentované, obsahuje menší podíl sacharidů než ovesné. Špalda není příliš aromatická, proto se i vzniklý nápoj bezvadně hodí na přípravu dezertů, kaší, müsli, ovocných koktejlů či ochucených nápojů. Příliš se nehodí do slaných pokrmů.
- Špalda podporuje trávení, metabolismus, snižuje vysoký cholesterol, krevní tlak a má pozitivní účinky na kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Jeho cena začíná na 40 korunách.
- Při domácí úpravě doporučujeme namočená (aspoň na 20 hodin) a nabobtnalá špaldová zrna scedit, promýt v čisté vodě a alespoň půl hodiny povařit. Poté je klasicky rozmixujte, přeceďte přes plátýnko a uchovávejte do 5 dnů v lednici.
Další obiloviny
Nápoje se také připravují z quiony či pohanky, nebojte se vyzkoušet jejich přípravu.
- Quinoa se většinou používá jako doplněk do ostatních obilných nápojů, především rýžovému. Koupit ho však můžete i samostatně, cena je však značně vyšší.
- Pohankový nápoj seženete za podobnou cenu, navíc i v instantní úpravě.
Zdroje informací: časopis Apetit