Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Ocet a cibule: 3 kyselé pochoutky, které nikdy nezklamou

Setkání s přáteli mohou někdy dát pořádně zabrat. Pokud plánujete delší posezení, které si rádi zpříjemníte i troškou alkoholu, dřív nebo později vám přijde vhod nějaké to občerstvení. Hledáte tipy na domácí speciality, které dokáží zatočit s večerním hladem nebo ranní kocovinou? Čtěte dále. Tahle trojice kyselých dobrot vás nikdy nenechá na ocet.
29. 9. 2020 | Autor: Petr Šúth

Kyselá inspirace: Recepty na pochutiny s octem a cibulí

Ocet a cibuli najdete snad v každé české domácnosti. Stačí nakouknout do spižírny nebo pootevřít úložné boxy se zeleninou… obě ingredience mají v našich kuchyních své nezastupitelné místo. Po domácku připravovaným lahůdkám dodají správný říz a porci vitamínů k tomu. Které z nich určitě stojí za vyzkoušení?

Znáte všechny druhy octů?

Do zálivky, při zavařování okurek nebo jako prostředek proti vodnímu kameni. Ocet hraje v našich domácnostech důležitou...

1. Utopenci

Tradiční kyselá libůstka si vydobyla přední místo na stránkách hospodských jídelníčků. Její přípravu zvládnete hravě i v domácích podmínkách. Utopenci totiž nejsou nic jiného než špekáčky s cibulí naložené v kyselém nálevu.

Nedejte se ale odradit jednoduchým vzezřením: utopenci vás nasytí, aniž byste museli v hospodě utratit majlant, a výborně si poradí i s bolehlavem po náročném večírku. Jestliže na jejich výrobu použijete opravdu kvalitní suroviny, dodají navíc vašemu tělu i porci důležitých živin.

Utopenci

Chuťový zážitek z hospodského jídla, připraveného z prvotřídních surovin, poctivě a s láskou, probudí v každém...

ZAJÍMAVOST: Ačkoli konzumaci utopenců máme často spojenou s bujarým nočním veselím, původ jejich názvu už možná tak radostný není. Podle jedné z pověstí je kdysi začal podávat hostům mlynář Šamánek z Berounska. Krátce poté, co se svými pokrmy proslavil po celém kraji, utonul při opravě mlýnského kola. Na jeho počest (nebo snad ze škodolibosti) začali lidé jeho specialitě přezdívat „utopenec“.

2. Zavináče

Další populární laskomina, která se podává k vychlazenému točenému. Pokud dáváte přednost spíše rybím specialitám, potom jsou zavináče skvělou volbou, jak zahnat hlad i v nočních hodinách. Podobně jako utopenci zklidní rozbouřené útroby po divokém flámu.

Pojídání zavináčů má v Evropě dlouhou tradici: zavináče pocházejí ze severní Evropy, odkud se v průběhu 19. století rozšířily do celého Německa. S rozvojem železnice a lodní dopravy se nakonec ryby ve velkém dostaly i do našich hostinců, kde se dodnes těší nemalé oblibě

Jejich přípravu zvládnete svépomocí: bude vám k tomu stačit pár sleďů, cibule, trocha nakládaných okurek, koření a lák. Podívejte se na jednoduchý recept, jak si na výrobě zavináčů snadno a rychle pochutnat.

Domácí zavináče

Tím nejlepším, co si můžete dát, až budete mít dost cukroví, jsou tyhle zavináče. A fungují i na rozbouřený žaludek po...

3. Tlačenka

Kousky masa naložené v rosolu se běžně podávají s cibulí, octem nebo pepřem. Tlačenka se vyrábí většinou z vepřového, proto v dřívějších dobách nesměla chybět na žádné zabíjačce. Dnes si ale můžete vychutnat i tlačenky z kachního nebo hovězího masa, výjimkou nejsou dokonce ani bezmasé varianty – třeba vaječná tlačenka se zeleninou.

Tlačenka získala svůj název teprve v minulém století. Původní pojmenování „presswurst" pochází opět ze sousedního Německa. V doslovném překladu znamená stlačený buřt. Z tohoto pojmenování vznikla později známá "tlačenka", která se balila do vepřových nebo skopových střívek. Dnes můžete u řezníka běžně narazit na plastové obaly.

Domácí světlá tlačenka

Domácí tlačenka je bezkonkurenční. Co do ní dáte, to v ní také najdete a nic vás nepřekvapí.

Přestože si můžete tlačenku připravit z nejrůznějších surovin, gurmáni doporučují podávat s octem, cibulí a naředěným pepřem (v poměru 1:1 s vodou). Na zakousnutí vám postačí krajíc tmavého chleba. A kdybyste se téhle nestárnoucí klasiky přeci jen přejedli, vyzkoušejte třeba tlačenkový salát.

Už víte, co nesmí při vaší další pivní sešlosti na stole chybět? Dáváte přednost utopencům, zavináčům nebo tlačence?

Pokud byste si přece jen nevybrali nebo hledáte tipy na další kyselé chuťovky, nakoukněte do sekce pod článkem. Najdete tam pár osvědčených receptů, kterými můžete překvapit na příštím setkání nebo zkrátka jen zahnat chuť na něco kyselého.

Související

Cibule se sýrem

Rychlá zimní večeře. Cibule plněné sýrem, provoněné bylinkami a česnekem.

Navinulá cibule s vepřovým

Rychlé vepřové s cibulí a omáčkou vonící po jablkách.

Glazovaná řepa, cibule a pórek

Neotřelá příloha k masu navoněná česnekem a rozmarýnem.

Zelíčka na česneku a vinném octu

Skvěle ochucená příloha k masu

Hříbky v octě

Naložte si houby, okořeňte podle své chuti a těšte se na výsledek.

Křupavá kyselá zelenina

Zrychlená verze nakládané zeleniny vám sice v lednici vydrží pár týdnů, ale to nevadí, protože si ji budete dávat na...

Šunkové hrnečky

Ochucené máslo se šunkou a kyselou okurkou v kompaktním balení. Když vyklopenou bábovičku doplníte pečivem, získáte...

Naložená bílá ryba

Kyselé ryby si nejlíp užijete, až budou děti u babičky a vy pozvete kamarády na party. Jsou skvělé k dobře vychlazenému...

Ceviche z bělomasé ryby

Ceviche - ryby, případně i jiné mořské plody nasyrovo a nakyselo jsou hitem celé Latinské Ameriky. Recepty se liší,...
REKLAMA

Přidat komentář