Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vsaďte na ocet: 3 pochoutky na kyselo, které vás zbaví kocoviny

Utopenci
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Setkání s přáteli mohou někdy dát pořádně zabrat. Pokud plánujete delší posezení, které si rádi zpříjemníte i troškou alkoholu, dřív nebo později vám přijde vhod nějaké to občerstvení. Hledáte tipy na domácí speciality, které dokáží zatočit s večerním hladem nebo ranní kocovinou? Čtěte dále. Tahle trojice kyselých dobrot vás nikdy nenechá na ocet. 

Kyselá inspirace: Recepty na lahůdky s octem a cibulí

Ocet a cibuli najdete v každé české domácnosti. Stačí nakouknout do spižírny nebo pootevřít úložné boxy se zeleninou… obě ingredience mají v našich kuchyních své nezastupitelné místo.

  • Podomácku připravovaným lahůdkám dodají správný říz a porci vitamínů k tomu. Které z nich určitě stojí za vyzkoušení?

1. Utopenci

Tradiční kyselá libůstka si vydobyla přední místo na stránkách hospodských jídelníčků. Její přípravu zvládnete hravě i v domácích podmínkách. Utopenci totiž nejsou nic jiného než špekáčky s cibulí naložené v kyselém nálevu.

  • Nedejte se ale odradit jednoduchým vzezřením: utopenci vás nasytí, aniž byste museli v hospodě utratit majlant, a výborně si poradí i s bolehlavem po náročném večírku. Jestliže na jejich výrobu použijete kvalitní suroviny, dodají navíc vašemu tělu i porci živin.

ZAJÍMAVOST: Ačkoli konzumaci utopenců máme často spojenou s bujarým nočním veselím, původ jejich názvu už možná tak radostný není. Podle jedné z pověstí je kdysi začal podávat hostům mlynář Šamánek z Berounska. Krátce poté, co se svými pokrmy proslavil po celém kraji, utonul při opravě mlýnského kola. Na jeho počest (nebo snad ze škodolibosti) začali lidé jeho specialitě přezdívat „utopenec“.

2. Zavináče

Další populární laskomina, která se podává k vychlazenému točenému. Pokud dáváte přednost spíše rybím specialitám, potom jsou zavináče skvělou volbou, jak zahnat hlad i v nočních hodinách. Podobně jako utopenci zklidní rozbouřené útroby po divokém flámu.

  • Pojídání zavináčů má v Evropě dlouhou tradici: zavináče pocházejí ze severní Evropy, odkud se v průběhu 19. století rozšířily do celého Německa. S rozvojem železnice a lodní dopravy se nakonec ryby ve velkém dostaly i do našich hostinců, kde se dodnes těší nemalé oblibě
  • Jejich přípravu zvládnete i svépomocí: bude vám k tomu stačit pár sleďů, cibule, trocha nakládaných okurek, koření a lák. Podívejte se na jednoduchý recept, jak si na výrobě zavináčů snadno a rychle pochutnat.

3. Tlačenka

Kousky masa naložené v rosolu se běžně podávají s cibulí, octem nebo pepřem. Tlačenka se vyrábí většinou z vepřového, proto v dřívějších dobách nesměla chybět na žádné zabíjačce. Dnes si ale můžete vychutnat i tlačenky z kachního nebo hovězího masa, výjimkou nejsou dokonce ani bezmasé varianty – třeba vaječná tlačenka se zeleninou.

  • Tlačenka získala svůj název teprve v minulém století. Původní pojmenování „presswurst" pochází opět ze sousedního Německa. V doslovném překladu znamená stlačený buřt. Z tohoto pojmenování vznikla později známá "tlačenka", která se balila do vepřových nebo skopových střívek. Dnes můžete u řezníka běžně narazit na plastové obaly.

  • Přestože si můžete tlačenku připravit z nejrůznějších surovin, gurmáni doporučují podávat s octem, cibulí a naředěným pepřem (v poměru 1:1 s vodou).
  • Na zakousnutí je nejlepší krajíc tmavého chleba.
  • Kdybyste se téhle nestárnoucí klasiky přeci jen přejedli, vyzkoušejte třeba tlačenkový salát.

Už víte, co nesmí při vaší další pivní sešlosti na stole chybět? Dáváte přednost utopencům, zavináčům nebo tlačence?

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč