Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Masové kuličky 6× jinak: jak je máte nejraději?

Pokud chcete své nejbližší překvapit lahodným obědem, vyzkoušejte dobrotu, která se neomrzí. Vybrali jsme pro vás šest lahodných receptů s masovými kuličkami, jak je neznáte. A na závěr jsme pro vás připravili gastronomickou perličku. Prozradíme, že se bude týkat masových kuliček a před pár lety šokovala nejednoho Evropana.
9. 3. 2021 | Autor: Petr Šúth

Masové kuličky jsou vděčné jídlo, které můžete připravit na mnoho způsobů. Kterému přijdete nejvíce na chuť?

Masové kuličky

Masové kuličky jsou vždycky dobrý nápad! Milují je totiž bez výjimky děti i dospělí. Ať už zvolíte českou,...

1. Masové kuličky s mozzarellou

Stačí několik drobných úprav a z kalorické bomby se rázem stane (téměř) dietní pokrm. Jak na to? Nachystáme si 600–700 g mletého masa, které vložíme do mísy a přidáme smetanu. Můžeme přimíchat také utřený česnek dodávající směsi výraznější chuť.

Na struhadle nastrouháme sýr mozzarella a přidáme jej do mísy. Z této směsi vytvarujeme menší kuličky, které následně vložíme do trouby a pečeme cca půl hodiny při 170 °C. Kuličky nesmažíme, aby nenasály zbytečně mnoho tuku. 

Pokud máte ve zvyku maso solit (nebo se naopak chcete nadměrnému množství soli vyhnout), mějte na paměti, že kupované mleté maso je už velmi často osolené. Hotové kuličky je možné podávat s rajčatovou omáčkou.

2. Masové kuličky s mrkví

Tahle receptura rozzáří obědové talíře pestrými barvami a zaručeně potěší malé i velké labužníky. Vybírejte menší mrkvičky s natí, jejíž menší část ponecháte. Oškrábejte je, vložte do kastrůlku a přidejte vodu, máslo a lžičku čerstvého medu.

Chvíli nechte dusit a na závěr sundejte pokličku, aby se voda uvnitř mohla odpařit. Mrkvičky díky tomu získají ten správný odstín a uvidíte, že zachutnají i malým mlsounům.

Masové kuličky s mrkví

Masové kuličky jsou sázkou na jistotu, spolehlivě jimi totiž nadchnete děti a potěšíte dospělé.

3. Asijské masové kuličky

Vyzkoušejte osvědčený recept, který přijde vhod, pokud vás při přípravě pohoštění tlačí čas. Kuličky s rýžovým vínem a sladkým chilli si navíc můžete připravit s předstihem. Stačí je uložit do mrazáku a až budete potřebovat chutný pokrm pro nečekanou návštěvu, budete je mít vždy po ruce. Předtím, než je budete servírovat, dejte rozmražené kuličky trošku dopéct, aby měly tu správnou chuť.

Asijské masové kuličky

Masové kuličky redaktorky Katky miluje celá naše redakce. Mají totiž samá plus – lze je péct v troubě,...

4. Pikantní masové kuličky

Ideální jako chuťovka na večerní party. Masové kuličky můžete nechat péct v troubě a sami se věnovat přípravám na nadcházející večírek. Pokud se chcete před svými hosty blýsknout, můžete je dochutit chilli pastou, která pokrmu dodá tu správnou chuť.

Pikantní masové kuličky

Skvělá chuťovka na párty. Masové kuličky se dají ochutit na mnoho způsobů a upeče je za vás trouba. Nemusíte tak stát u...

5. Masové kuličky s těstovinami

Náročnější gurmány můžete překvapit masovými kuličkami v italském stylu. Stačí vyměnit tradiční přílohy za vybrané vaječné těstoviny. Vyzkoušejte třeba dlouhé nudle tagliatelle, které pochází z regionu Emilia-Romagna. Strouhaný parmazán a kapka dobrého vína promění všední kuličky v netradiční chuťový požitek, o který se můžete podělit i se svou drahou polovičkou při romantické večeři.

Masové kuličky s těstovinami

Aby byly kuličky opravdu výběrové, použijte co nejkvalitnější maso. Můžete je připravit předem, omáčku také – a...

6. Švédské masové kuličky

Náš výčet by nebyl úplný bez klasické receptury, kterou v našich končinách proslavil také nábytkářský gigant Ikea. Kdo by odmítl masové kuličky s bramborovou kaší? Pokud zrovna nepočítáte kalorie, určitě neodoláte ani pořádné porci brusinkové omáčky. Ke švédským kuličkám můžete přidat také kopr. Tak s chutí do toho.

Švédské masové kuličky

Kopr se skvěle hodí k masovým kuličkám. Doplňte třeba bramborovou kaší a brusinkami.

A místo dezertu…

… ještě slíbená perlička. V roce 2018 přišli Švédové s neočekávaným doznáním. Masové kuličky, které jsou považovány za tamější pochutinu, pochází z Malé Asie.

Podle dostupných informací je v 18. století přivezl švédský král Karel XII., když se vrátil ze svých cest po Turecku. I když oznámení na sociálních sítích vyvolala u některých švédských krajanů smutek, nejde o žádnou převratnou novinku: informaci můžeme najít ve starších kuchařkách, které se dějinám pokrmu věnují.

Ačkoli jsou Turci na svou specialitu náležitě hrdí, existují mezi kofte (jak v Turecku kuličky nazývají) a švédskými köttbullar jisté rozdíly. Ten nejpatrnější? Zatímco švédské kuličky mohou být připravovány také z vepřového masa, v turecké receptuře byste jej hledali marně.

Související

Rychlé marocké masové kuličky

Zahřejte se jídlem s vůní a chutí Orientu!

Masové kuličky s ovocem

Rychlá a dobrá večeře za pár korun a dvacet minut

Masové kuličky v bleskové omáčce

Ideální oběd s sebou do práce, který v mžiku připravíte předem.

Přidat komentář