Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette – a jak si tenhle lahodný sýr připravit doma.
19. 1. 2021 | Autor: Petr Šúth

Co je to raclette?

Raclette je švýcarská pochoutka s dlouholetou tradicí. Jedná se roztavený sýr, který po rozehřátí nad kamny nebo na speciálním grilu podáváme s nejrůznějšími přílohami. Zkušeným labužníkům nejspíš připomene sýrové fondue, které je považováno za švýcarský národní pokrm. Pokud máte během zimních dnů chuť na něco slaného, raclette vás po celodenním trmácení v mrazivém počasí spolehlivě zahřeje.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé...

Historie sýra aneb Jak horší pastevci dobyli Francii

Nejstarší historie této oblíbeného pochoutky je dodnes obestřena tajemstvím. Delikatesa nejspíš pochází od alpských pastevců, kteří si v chladném horském počasí potřebovali zahřát prokřehlé tělo. Položili tedy část sýru na rozpálený povrch a nechali sýr pomalu roztékat. Natavenou vrstvu potom seškrábli nožem a přidávali ji na pečené brambory nebo křupavé pečivo.

První písemné zmínky pocházejí z 19. století, kdy recepturu objevili také francouzští kulináři a zamilovali si ji. Moderní pojmenování pokrmu vzniklo teprve v roce 1909 v jihošvýcarském kantonu Valais (někdy také Wallis). Na jedné z tamějších výstav bylo přijato pojmenování raclette (z fr. racler = seškrabávat), které se v gastronomii udrželo až do současnosti.

Sýrové raclette

Raclette vymysleli švýcarští pastýři – po večerech se posilňovali sýrem napíchnutým na klacek a rozpečeným nad...

Není sýr jako sýr

Švýcarský raclette patří mezi polotvrdé sýry. Obsahuje min. 45 % tuku a na jeho přípravu se používá čerstvé nebo pasterizované mléko. Vyrábí se ve tvaru bochníku, který má průměr 30 cm a váží okolo 6 kg. Aby měl sýr správnou chuť a vůni, musí zrát alespoň tři měsíce.

Na raclettování se hodí také italské nebo francouzské sýry (vyzkoušejte třeba proslulý modrý sýr Fourme d'Ambert AOP). Ale pokud nemáte specializovanou prodejnu se sýry zrovna po ruce, vystačíte si s českými sýry.

Vyzkoušet můžete třeba jihočeskou Nivu nebo Romadur. Nenáročnou a lahodnou alternativou pro může být také bochník Blaťáckého zlata.

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině. A pokud budete kombinovat různé druhy, neměly...

Raclettování doma

Pokud nemáte doma kamna nebo přístup k otevřenému ohni, nad kterým byste sýr nechali pomalu rozpouštět, můžete si domů pořídit dvoupatrový raclettovací gril. Na vyšším patře můžete pohodlně grilovat maso nebo klobásky, zatímco na spodní patro se vkládají malé lopatky, které naplníte sýrem. Jednoduše tak připravíte lahodný oběd pro celou rodinu.

A jaké přílohy jsou pro raclettování ideální? Roztaveným sýrem můžete polévat brambory ve slupce nebo křupavé pečivo. Na horním patře grilu můžete opéct také naložené hovězí, klobásky nebo plátky slaniny.

Pokud nemáte nic proti houbám, zkuste přidat pár nakrájených žampionů. Ze zeleniny zase využijete rajčata nebo zrníčka kukuřice. A když ještě navíc vyberete láhev suchého červeného vína, mezi svými přáteli nebo u rodinného stolu sklidíte zasloužené ovace.

Raclette

Tradiční švýcarský recept, v němž se prohřívají celé kusy sýra a pak se z nich odškrabují (raclette = škrabka) natavené...

Hledáte inspiraci pro víkendový oběd nebo večerní pohoštění? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další sýrové speciality, kterými si můžete každý den.

Související

Raclette a fondue na zahrádce

Raclette a fondue na zahrádce

29. 6. | Na řízenou degustaci vedenou Alenou Lucákovou se můžete vypravit do Prahy 1. Společně se bude připravovat...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako...

Grilovaný sýr s bylinkami

Dejte si k němu salát z čerstvých rajčat a bagetu.

Zapečené těstoviny se sýrem a oříšky

Vydatné a snadné. Použijte jakýkoli zbylý sýr.

Tortilly se sýrem a čatní

Teplá svačina z drůbežího masa, které vám zbylo ze včerejška. Přidejte salát a máte hlavní chod.

Fondue: sýrové nebe

Představte si lahodný sýr v jedné z jeho nejlepších podob – jemné sýrové omáčce rozpouštějící se na jazyku. Fondue dává...

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť...

Přidat komentář