Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Plíseň a sýr. Za geniální chutí plísňových sýrů stojí očkování a pátá chuť umami, kterou rozpozná je málokdo

Plněné taštičky modrým sýrem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech. Právě plísně dodávají sýrům specifickou chuť, díky které se stávají delikatesou. Jaké druhy plísňových sýrů můžete ochutnat, jak přijdou ke své ušlechtilé plísní a s čím je kombinovat?

 

Plísňové sýry milují kuchyně celého světa. Důvodem je jejich unikátní chuť a textura, kterou díky naočkováním plísní získávají. Zejména sýry s modrou plísní získávají dlouhým zráním chuť umami. Jenže ze stejných důvodů jsou pro mnohé příliš výrazné, ostré a někdy až nepřijatelné. 

Plísňové sýry se podávají nakrájené nebo naservírované na prkénku třeba k vínu nebo jako součást studeného pohoštění. Dokonale ladá se sladkými surovinami, jako jsou marmelády, čatní, čerstvé nebo sušené i čerstvé ovoce a ořechy. Skvěle se však uplatňují i v teplé kuchyni.

      Plísňové sýry snadno rozpustíte a rozmícháte do hladkých dipů, krému a pomazánek. Rozdrobený modrý sýr je báječný třeba v salátovém dresinku.

      • Francouzi plísňové sýry milují a nebojí se ani ostrých chutí. Podávají je na sýrovém talíři s ovocem, ořechy a křupavou bagetou. Přidávají je do omáček a nejrůznějších náplní do slaných koláčů i masových rolád.
      • Italové svou proslulou gorgonzolu běžně přidávají do omáček nejen na těstoviny ale i na polentu, kde prohlubují a zvýrazňují chuť. Stejně tak se přidává na pizzu Quattro Formaggi.

      Sýry s bílou plísní na povrchu

      Sýry s plísní na povrchu jsou typické tím, že mají tzv. plísňovou kůrku a pod ní se skrývá měkčí, někdy až tekutá konzistence. Pod tuto kategorii patří sýry jako francouzský camembert, brie či coulommiers nebo český hermelín či olmín.

      • Plísňové kultury, kterými se mléko očkuje, nesou názvy Penicillium camemberti nebo Penicillium candidum.

      Sýry s modrou plísní či modré sýry

      Sýry s plísní uvnitř jsou poznáte podle modrozelené plísňových skvrn schovaných uvnitř. Mezi hlavní představitele této kategorie patří česká niva, francouzský roquefort, britský stilton, dánský Danablu nebo italská gorgonzola.

      • Modré sýry s ostřejší chutí jsou oblíbené v salátech, kde se často kombinují s hruškami, jahodami nebo ořechy. 

      Dvouplísňové sýry

      Jak název napovídá, dvouplísňové sýry mají plíseň na povrchu i uvnitř.  Typicky se jedná o kombinaci bílé a modré plísně, tím sýry získávají jedinečnou texturu a chuť. U nás je takovým sýrem například vltavín nebo francouzsko-italská cambozola.

      Dvouplísňové sýry mívají vyšší obsah tuku oproti jiným druhům „plísňáků“.

      Jak se vyrábějí sýry s plísní?

      Při výrobě plísňových sýrů jsou zapotřebí tři základní suroviny. Nejčastěji se používá mléko kravskékozí nebo ovčí.  Druhou důležitou surovinou je syřidlo. To je přípravek živočišného původu s obsahem enzymů, za pomoci kterých se mléko sráží.

      Plísňové sýry se ještě neobejdou bez plísňových kultur. Na výrobu plísňových sýrů se používají dva základní druhy vyšlechtěných plísní.

      • Penicilinum camemberti využívají sýry camembertského typu s bílou plísní na povrchu. Sýry tohoto typu se plísní postříkají po povrchu a nechávají se zrát ve speciálních formách.
      • Penicilinum roqueforti je plíseň určená na výrobu sýrů roquefortského typu, které jsou typické zelenomodrou plísní uvnitř. Tyto sýry se vyrábějí ve speciálních výrobnících, kde se vytvarují bochníky. Ty se nasolí a plísňová kultura se do nich vstřikuje jehlami. V průběhu zrání se sýr propichuje, aby se dovnitř dostal kyslík a podpořil tak růst naočkovaných plísní. Pro zrání sýru je zapotřebí prostředí s kontrolovanými klimatem.

      Doba zrání plísňových sýrů se liší podle toho, jaký konkrétní typ sýru se vyrábí, ale pohybuje se od 2 týdnů až po 6 měsíců. Obecně platí, že čím delší doba zrání, tím je sýr lahodnější.

      Zdroj informací: časopis Apetit

      Skryt pre seznam

      Související články

      Apetit magazín

      Obchod Apetit

      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      279 Kč