Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech, které, jak název napovídá, jsou vyráběny s pomocí plísní. Právě ty jim dodávají specifickou chuť, kterou považujeme za delikátní. Kvůli jejich vysokému obsahu tuku ale není doporučováno konzumovat je příliš často. Jaké druhy plísňových sýrů existují, jak se vyrábí a s čím je můžete kombinovat v kuchyni.
18. 1. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Druhy plísňových sýrů

S plísní na povrchu

Sýry s plísní na povrchu jsou typické tím, že mají tzv. plísňovou kůrku a pod ní se skrývá měkčí, někdy až tekutá konzistence. Pod tuto kategorii patří sýry jako francouzský Camembert či Brie, český Hermelín a Plesnivec.

S plísní uvnitř

Sýry s plísní uvnitř jsou poznáte podle modrozelené plísňové skvrny schované uvnitř. Mezi hlavní představitele této kategorie patří česká Niva, francouzský Roquefort nebo italská Gorgonzola.

Dvouplísňové sýry

Jak název napovídá, dvouplísňové sýry mají plíseň na povrchu i uvnitř. Sýry jsou charakteristické vyšším obsahem tuku oproti jiným druhům „plísňáků“. U nás je takovým sýrem například Vltavín nebo franczousko-italská Cambozola.

Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy

Kromě samotných receptů se nechte inspirovat i způsobem, jak o vaření přemýšlet – když něco chystáte...

Výroba sýrů

Při výrobě plísňových sýrů jsou zapotřebí tři základní suroviny. Nejdůležitější surovinou je samozřejmě mléko. Nejčastěji se používá mléko kravskékozí nebo ovčí.  Druhou důležitou surovinou je syřidlo, což je přípravek živočišného původu s obsahem enzymů, za pomoci kterých se mléko sráží. Na závěr se plísňové sýry neobejdou bez plísňových kultur. Na výrobu plísňových sýrů se používají dva základní druhy vyšlechtěných plísní.

Penicilinum camemberti využívají sýry camembertského typu s bílou plísní na povrchu. Sýry tohoto rázu se plísní postříkají po povrchu a nechávají se zrát ve speciálních formách.

Penicilinum roqueforti je plíseň určená na výrobu sýrů roquefortského typu, které jsou význané zelenomodrou plísní uvnitř. Tyto sýry se vyrábí ve speciálních výrobnících, kde se vytvarují bochníky, ty se nasolí a plísňová kultura se do nich vstřikuje jehlami. V průběhu zrání se sýr propichuje, aby se dovnitř dostal kyslík a podpořil tak růst vstříknutých plísní. Pro zrání sýru je zapotřebí prostředí s přesně danými klimatickými podmínkami.

Doba zrání plísňových sýrů se liší podle toho, jaký konkrétní typ sýru se vyrábí, ale pohybuje se od 2 týdnů až po 6 měsíců. Obecně platí, že čím delší doba zrání, tím je sýr lahodnější.

Sýry

Sýrů jsou na světě stovky druhů a receptů se sýry je ještě víc! Další přírůstek do úspěšné Edice Apetit tak obsahuje...

S čím kombinovat plísňové sýry

Dostali jste chuť na nějaký plísňový sýr, ale nevíte, s čím ho kombinovat tak, abyste si na něm skutečně pochutnali? Pak neváhejte číst dál. K sýrům plísňového typu se nejlépe hodí sladké komponenty jako jsou marmelády, čatní, čerstvé nebo sušené ovocné plody (zejména pak hrušky a hroznové víno) a oříšky, nejlépe ty vlašské. Může to znít zvláštně, ale jakmile tuto sladko-slanou kombinaci jednou ochutnáte, nebudete chtít jíst „plísňáky“ jinak.

Už se nemůžete dočkat, až tuhle sladko-slanou kombinaci vyzkoušíte? Nechte se inspirovat našimi recepty. Jako lehkou večeři si připravte salát s hruškami a nivou nebo hermelín se salátem a ořechy. Hermelín bude skvěle chutnat také s rybízovou omáčkou. Plísňové sýry také skvěle podtrhnou chuť těstovin. Vyzkoušejte macaroni s nivou a ořechy nebo rigatoni s gorgonzolou a hruškou. A co víc si přát, než si večer natáhnout nohy na gauč, popíjet dobré víno a zakusovat k němu slaný koláč s kuřecím masem a sýrem brie?

S čím můžete konzumovat plísňové sýry jsme si už řekli. Co k nim ale popíjet? Rozhodně víno. Jaké víno se hodí, k jakému typu sýra se dozvíte v článku níže.

Jak párovat víno s jídlem?

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k...

Související

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou

Recept je sice stylově předvelikonočně bezmasý, ale kdo potřebuje trochu masa, může si navrch přidat...

Ravioly se čtyřmi sýry

Rafinované italské těstoviny plněné hned čtyřmi druhy sýra si nelze nezamilovat...

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry

Tedy, naložené v oleji budou sýry, vás čeká mnohem těžší úkol: vydržet, až budou uleželé. Poradíme vám, jakých chyb se...

Nakládaný hermelín

Hermelín z olejové lázně potěší kdykoli, dochucující přísady můžete obměňovat podle nálady a stavu zásob ve spíži.

Rozpečený sendvič s hermelínem a brusinkami

Hříšně dobrý a sytý sendvič, kterým se můžete rozmazlovat po náročném dni.

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť...

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody...

Jak podávat sýr

Na sýry existuje mnoho fíglů. Jaká teplota je pro podávání nejvhodnější? Kdy sýry strouháme a co s nimi, když jsou...

Přidat komentář