Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Rostlinná mléka a jak na ně – díl 2.

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj veganský způsob života úmyslně vynechávají. Jaké jsou alternativy mléka a mléčných výrobků a co všechno obsahují? Pojďme se jim podívat na (ne)mléčný zoubek. Dnes se zaměříme na mléka vyráběná z ořechů.
8. 10. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Ořechová mléka

Příprava rostlinného mléka z ořechů je snazší než těch obilných. Potřebujeme pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a alespoň 24 hodin. Použít můžeme téměř všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a látky obsahují konkrétní druhy oříšků. Chuťově vás jistě překvapí, jsou podobné i klasické konzistenci kravského mléka. Jejich cena je na trhu vyšší než u obilných, přitom jejich příprava není náročná, díky domácí výrobě také eliminujete další, zbytečné, látky a přidaný cukr. Směs ořechů, která vám zbude po procedění, se dá využít jako základ do těsta sušenek, dezertů, müsli či kaší.

Příprava je snazší než si myslíte

Ořechy je nutné na několik hodin namočit do čisté vody, aby změkly. Nejlepšího výsledku získáte namočením na 24 hodin, některé recepty však uvádějí, že by měla stačit i noc – tedy večer si ořechy nachystáte a ráno si připravíte mléko ke snídani. Hrnek ořechů po namočení přeceďte, ještě jednou propláchněte, a poté se 4 hrnky čisté studené vody důkladně rozmixujte. Stačí už jen přecedit přes gázu či pláténko, dokud nezískáte co nejsušší ořechovou směs. Tu rozhodně nevyhazujte, využijete ji, jak jsme již zmiňovali, mnoha způsoby. Hustotu vyrobeného mléka ovlivníte množstvím přidané vody. Pokud si jej chcete dosladit, přidejte med, sušené datle či vámi oblíbený sirup. Před použitím nezapomeňte vždy protřepat, uchovávejte v lednici a mléka do 3 dnů spotřebujte. Opět doporučujeme pozorně pročítat složení kupovaného mléka – ořechy jsou dostatečně tučné, přidaného cukru zde není třeba.

Rostlinná mléka a jak na ně – díl 1.

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že jsou intolerantní na mléčnou laktózu. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro...

Mandlové

Mandle jsou zdrojem antioxidantů, zpomalují stárnutí, snižují rizika mnoha onemocnění, včetně rakoviny, pomáhají v boji s vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem a diabetes. Jsou zdrojem vitaminu E, tedy nejdůležitějším antioxidantem v těle. Většina těchto prospěšných látek je obsažena ve slupce, není dobré ji tedy vynechat, především ve výrobě domácího mléka. Mandle neobsahují téměř žádné cukry, jsou vhodné při dietě také proto, že jejich vláknina a bílkoviny dodávají pocit sytosti. Vysoký podíl tuků způsobuje, že se 10 % kalorií v mandlích v lidském tělu vůbec nevstřebá. Nesmí se však překročit denní dávka, tedy 28 g (cca jedna hrst).

Pro úplný přehled, právě jedna hrst mandlí obsahuje:

  • 6 g bílkovin

  • 3,5 g vlákniny

  • 14 g tuků (z toho 9g mononenasycené kyseliny)

  • 37 % vitaminu E DDD

  • 32 % manganu DDD

  • 20 % hořčíku DDD

  • fosfor, vitamin B2, měď

Mandlové je v obchodech běžně dostupné, stejně jako např. Sójové. Jeho cena za litr se pohybuje od 40 do 89 korun. Někteří výrobci přímo uvádí, že je mléko nedoslazované. Skvěle se hodí do přípravy dezertů, snídaní, ale i do kávy či jenom tak, na chuť.

Mandlové mléko

Recept je od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz . Vyzkoušela a upravila ho Hanka Zemanová.

    Lískooříškové

    Tři oříšky pro Popelku obsahovaly krásné šaty i mysliveckou kazajku. Ty obyčejné, v obchodech dostupné, jsou bohaté na živiny, obsahují vysoký podíl bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů. Vedle již zmíněného vitaminu E v sobě mají zinek, vápník, hořčík, draslík, vitamin B6, biotin a kyselinu listovou. Lískové ořechy jsou prospěšným antioxidantem, chrání tělo před stárnutím, stresem, rakovinou a srdečními chorobami. Také sníží cholesterol, cukr v krvi, normalizují krevní tlak a pomáhají v boji se záněty. Všeho s mírou, i zde je dobré vědět gramáž, kterou bychom neměli přesáhnout.

    Doporučená denní dávka je 30 gramů a obsahuje:

    Kalorie: 176

    • Tuky: 17 gramů

    • Bílkoviny: 4,2 g

    • Sacharidy: 4,7 g

    • Vláknina: 2,7 g

    • Vitamin E: 21%DDD

    • Thiamin: 12% DDD

    • Hořčík: 12% DDD

    • Měď: 24% DDD

    • Mangan: 87% DDD

    Lískooříškové mléko v současné době nabízí málo výrobců, sehnat se dá od 70 korun. Pokud máte na zahradě lísku, neváhejte a pusťte se do vlastní výroby. Z mléka je dokonalé kakao, ale i máslo, hodí se na přípravu dezertů a skvělé je i s kostkami ledu a kapkou rumu.

    Kokosové

    Vedle sójového mléka je druhým nejdostupnějším rostlinným mlékem. Asijskou kuchyni si bez něj téměř nedovedeme představit. Používá se i ve farmacii a kosmetice. Jaké zdraví prospěšné látky kokos obsahuje?

    vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C

    • minerální látky: železo, vápník,

    • fosfor, hořčík, draslík, křemík, sodík

    • vláknina

    • nasycené tuky

    • bílkoviny

    • proteiny

    Jeho složení pomáhá při prevenci srdečních onemocnění, pomáhá s trávícími i žaludečními problémy, vysokou hladinou cukru v krvi, vysokým krevním tlakem i s ledvinovými kameny. Brání vzniku chorob jater, žlučníku, ale i virů i bakterií, plísní a kvasinkám v těle. Zvyšuje imunitu organismu, udržuje vlhkost pokožky, chrání kůži stejně jako lidský maz, podporuje obranyschopnost. Účinků má opravdu několik. Jak si mléko nabité arzenálem vitamínů a tělu prospěšných látek vyrobit doma?

    Ořechy kokosu namočené přes noc nic moc nevyřeší. Pořiďte si v obchodě dva hnědé kokosy, kterým prorazte očko na korpusu a do misky vlijte kokosovou vodu. Ořech rozpulte, nejlépe menší pilkou, kokosovou dužinu vydlabejte, a spolu s kokosovou vodou rozmixujte. Směs přeceďte přes pláténko, vymačkejte a uchovejte v lednici. Hustotu kokosového mléka ovlivníte přidáním vody. Hodí se pro pečení dezertů, sušenek, ale i do kávy, smoothie nebo čaje. Skvěle osvěží také kokosová ledová tříšť do kávy nebo nealkoholických nápojů.

    V obchodech jej koupíte v menších plechovkách či litrových krabicových balení. 1 l kokosového mléka začíná na 50 korunách. Opět sledujte složení a nezalekněte se usazené smetany, která rozhodně není nežádoucí. Někteří výrobci jej upravují pro baristické potřeby, pěnu na cappuccino z něj tedy vykouzlit dokážete, většinou je obohaceno o mléko rýžové.

    Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami

    Pokud jste zázračná semínka chia ještě nezkusili, tohle je skvělý způsob, jak se seznámit.

    Kešu

    Pomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob, žlučových kamenů, diabetu i cukrovky. Snižuje cholesterol, pomáhá při hubnutí, snižuje riziko rakoviny. Jako bohatý zdroj vitaminu K je důležitý pro zdravé kosti. Podporuje fungování mozku, zabraňuje migrénám a pozitivně ovlivňuje naši pokožku. Kešu a jeho vitaminy E, B6, kyselina listová i draslík, by na vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Při pečení, do koktejlů, müsli nebo horkých nápojů jen zajisté využijete a oceníte nasládlou chuť.

    1 l mléka z kešu mléka zatím příliš výrobců nenabízí. K dostání je ale také jako náhražka smetany do vaření, nebojte se s domácím mlékem experimentovat.

    Hodí se všechny ořechy 

    Máte-li bohatou úrodu vlašsských ořechů, připravte si z nich také mléko. Vhod vám budou také para ořechy, arašídy, piniové oříšky, pistácie, makadamové ořechy. Tyto mléka na trhu dostupná nejsou, domácí výroba je tedy jedinou cestou, jak se k chutným nápojům plným prospěšných látek dostat. Vyzkoušejte některé z nich a napiště vám, která chuť vás nejvíce překvapila. 

    Související

    Rostlinná mléka a jak na ně – díl 1.

    Čím dál tím více lidí zjišťuje, že jsou intolerantní na mléčnou laktózu. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro...

    Koláč s jahodami a kokosovým krémem

    Jahody ovoněné limetami se šlehačkou a se žloutkovým krémem z kokosového mléka si zamilujete!

    Vepřové kari s kešú a kokosovým mlékem

    Vepřové maso můžete klidně nahradit kuřecím, které je hotové raz dva.

    Karí s krevetami a kokosovým mlékem

    Díky kokosovému mléku má karí krémovější a plnější chuť a také není tak pálivé. Podávejte ho s černou rýží , která...

    Jahodový koláč s kokosovým pudinkem

    Jahody jsou nejen lahodné, ale také skvěle vypadají. Ať už jimi ozdobíte cokoli, bude to vyhlížet naprosto skvěle. A...

    Brokolicová polévka s kokosovým mlékem

    Pikantní polévka vás spolehlivě ochrání před jarními virózami. Ve spěchu můžete použít i kupovanou zelenou kari pastu.

    Špenátová polévka s kokosovým mlékem

    Milovníci surovin z přírody, pozor! Do téhle jarní polévky se hodí nejen špenát, ale i mladé kopřivy, česnáček...

    Dýňová polévka s kokosovým mlékem

    Až ochutnáte tuhle polévku, začnete dýni zařazovat do svého jídelníčku často a rádi!

    Thajská hovězí polévka s kokosovým mlékem

    Neděste se dlouhého seznamu ingrediencí - spojí se v jedinečnou exotickou chuť.

    Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

    Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných...

    Trend raw dortů a dezertů

    Svět gastronomie se neustále posouvá kupředu. Ať už se jedná o nové technologie, přístupy či stravovací alternativy,...
    REKLAMA

    Přidat komentář