Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte odrůdou chilli papriček, příprava je velice jednoduchá. Jen si u ní možná trochu popláčete.
11. 12. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Malé, nenápadné, ale pekelně pálivé. Plody vytrvalých exotických paprik pod jemnou slupkou skrývají látku kapsaicin, díky které vám zažehnou chuťové pohárky. Papriček je několik tisíc druhů, některé jsou staré jako lidstvo samo. Každá odrůda osahuje jiné množství kapsaicinu. Pálivost se měří podle Scovilleovy stupnice, která má rozmezí 0 až 15 milionů SHU (Scoville Heat Units). Nejpálivější chilli papričce byla naměřena pálivost 2 miliony SHU, té se doporučujeme vyhnout. Obsahují však mnohem více než jen těkavé pálivé látky.

S Ďáblem v kuchyni: 4 TOP recepty s chilli papričkami

Popularita chilli papriček v posledních letech prudce roste. Pokud si potrpíte na ostrá jídla, máme pro vás pět...

Vliv chilli na naše zdraví

Pravidelná konzumace chilli zrychlí metabolismus až o 23 %. Jsou tedy účinným pomocníkem během hubnutí, obsahují řadu bílkovin, snižují chuť na sladké, zvyšují pocit sytostí a tlumí naše chutě o tučném jídle. Snižují také cholesterol, cukr v krvi, pozitivně ovlivňují náš kardiovaskulární systém, to i proto se po jejich konzumaci potíme. Nalezneme v nich vitamin C, betakaroten a řadu antioxidantů. Význačným benefitem je také fakt, že požití chilli papričky zlepší naši náladu díky produkci hormonu endorfinu a serotoninu.

Druhy pálivých paprik

Nejrozšířenější je paprika roční, capsicum annuum. V nepálivé podobě si ji dopřáváme jako sladkou papriku v salátech i ostatních pokrmech. Svůj původ má ve Španělsku a Itálii. Poznáte ji díky masitosti, paprikové vůni a výraznou sladkostí. Když se řekne pálivá paprička, většina z nás si představí zelené papričky jalapeño. Původem jsou z Mexika, kde také zastávají hlavní roli v mnoha chutných pokrmech. Její oblíbenost je však hojně rozšířená po celém americkém kontinentu. Vyšlechtěno je mnoho variant této papričky, vyuzená a usušená paprička jalapeño je k dostání pod názvem chipotle, jenž tvoří základ pro omáčku adobo. Papričky v běžných obchodech seženete v několika barevných variantách, kulatých či podlouhlých tvarů a také různé pálivosti. Pokud máte doma gurmána, můžete si vypěstovat některou z exotických odrůd. Každá potřebuje specifické podmínky pro pěstování, proto se řiďte osvědčenými radami. Výsledek rozhodně stojí za to.

Rajčatová omáčka s chilli

Tak tahle omáčka podle receptu Tomáše Hinduliaka (HUHU Chilli) má opravdové grády! Možná ji znáte z Apetit pikniku a...

Domácí příprava chilli omáčky

Rozmixováním všech surovin vytvoříte čerstvou omáčku, ta však vydrží v lednici pouhý týden. Pro trvanlivější omáčky, které můžete následně zavařit do sklenice, je vhodný uvařený základ z rajčat, česneku, soli a octa. Samotnou omáčku vařte kolem 50 minut, i s přípravou vám tedy nezabere více jak jednu hodinu. Přidat můžete další oblíbené suroviny, například bylinky, které dodají vůni, cukr pro vyvážení chuti, či worcesterovou nebo sójovou omáčku pro větší hloubku požitku. Pokud se vám podaří uvařit pálivostí nepoživatelnou omáčku, zkuste ji nastavit dvojnásobným množstvím všech surovin, vyjma chilli, a přidejte více cukru. Pokud chcete ochutnat svůj výtvor, ale pálivému jste ještě nepřivykli, doporučujeme si připravit plnotučné mléko na hašení požáru v ústech.

Plechová ústa vašich blízkých jistě ocení domácí výrobu omáčky, která se dá použít při vaření mexické i asijské kuchyně, ke grilovanému masu nebo tučným sýrům. Milovníci chilli si ji však s radostí namažou i na čerstvý chleba. Ve skleněné lahvi od kečupu, středně veliké zavařovačce či v malé ampulce se stužkou udělá radost pod stromečkem těm, kteří se občas rádi orosí na čele.

Související

Pálivá chilli omáčka

Při práci s chilli papričkami, zvláště ve větším množství, buďte opatrní. Kapsaicin, zodpovědný za...

Patrikova chilli omáčka

Množství surovin v téhle omáčce záleží hodně na vás – jak moc ji chcete pálivou, česnekovou, ovocnou...

Jemně pálivá rajčatová omáčka

Skvělá omáčka, přímo stvořená k namáčení tyčinek a krekrů! Je mírně pálivá, proto ji děti můžou považovat za vstupenku...

Párečky v chilli omáčce

Představujeme vám vítěze našeho soukromého konkurzu na chuťovku roku. Zkuste lahůdku s výstředním jménem podle receptů...

Domácí BBQ omáčka

U téhle americké omáčky dvojnásob platí, že nejlepší je ta, která vám chutná. Říká se dokonce, že...

Domácí kečup

Když si kečup uvaříte sami, víte, co jste do něj dali, což je dobrý důvod, proč se do něj pouštět. A také s dochucením...

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod...

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Na Matějské pouti mu málokdo dokáže odolat, pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med...

Jedlé dárky

Rozmazlujte své nejbližší a obdarujte je vlastnoručně připravenými a krásně zabalenými dobrotami, které si opravdu...

Přidat komentář