Kakaový prášek skvělá surovina, která díky své výrazně tmavé barvě a bohaté chuti nabízí spousty možností, jak si ji užít v kuchyni. Můžete s ní plnit pečivo, zdobit dezerty nebo dokonce ochutit masové ragú.
Kakao holandského typu je tmavé a příjemně nahořklé. U nepečených receptů se přimlouváme za nepražené kakao. Více si užijete jeho plnou, výraznou chuť.
1. Chili con carne
Do chili con carne (nebo chili sin carne) patří kousek hořké čokolády. Tu ale můžete zkusit nahradit holandským nebo nepraženým kakaem. Nemusíte se bát, že by maso chutnalo čokoládově. Prášek pouze zvýrazní a zesílí chuť směsi masa, fazolí, rajčat a chilli papriček. Pokrm také získá tmavší barvu.
2. Kakaová drobenka
Drobenka se obvykle dělá z cukru, másla a mouky. Na povrchu koláče po upečení vytvoří lahodně křupavou krustičku. V naší kakaové variantě mouku nahrazují piškotové drobky a stejně jako klasickou drobenku si ji můžete připravit do zásoby a zamrazit.
3. Náplň do kynutého pečiva
Rozmixovaná pasta z kakaa, másla, mandlí, cukru, žloutků a skořice výrazně ochutí jednoduché kynuté těsto. V našem receptu najdete také kajenský pepř, který náplni dodá špetku pikantnosti. Pokud se na něj necítíte, klidně ho vynechejte.
4. Sypání na nudle místo máku
Záchrana pro ty, kteří si nepotrpí ani na mák ani na opečenou strouhanku s cukrem. Šišky, nudle nebo těstoviny, které máte rádi nasladko, posypte kakaem, pocukrujte a polijte máslem. Úplně stejně výborně ochutí kakao i krupičnou kaši.
5. Smoothie
Vzpruží vás podobně jako horké kakao, jen do něj navíc můžete přidat i pár dalších výživných ingrediencí a přísad, jako jsou banány, ořechy nebo klidně i špenátové listy. Zajistí vám chutnou ranní porci zdraví.
6. Dekorace dezertů
Že se vám okamžitě vybaví tiramisu? Není divu. Bez poprašku kakaa si ho ani neumíme představit. Dekorativní vzor vytvoříte posypáním kakaa přes šablonu. Širokou nabídku najdete v prodejnách či e-shopech s cukrářskými potřebami. Použít můžete také krajkový ubrousek.
- Ozdobný dekor vytvoříte i tak, že na plochu dezertu opatrně položíte vykrajovací formičky (třeba ve tvaru srdce, hvězdy nebo květiny), vydatně poprášíte kakaem a formičky opatrně sejmete.
- Doporučujeme dezerty nezdobit těsně před podávání: čerstvou vrstvu kakaa, které ještě nestihlo trochu navlhnout od krému, by hosté mohli vdechnout.
7. Avokádová pěna
Veganskou odpověď na francouzský čokoládový dezert si klidně můžete dát jako zdravou svačinku. Neobsahuje mléko, vejce ani cukr, přitom chutná lahodně. Nepražené kakao ji pozvedne o úroveň výš.