0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 nápadů, jak využít kakao jinak než do těsta

Kakaový prášek na lžičce
ZDROJ: Indivar Kaushik, Unsplash
sdílet:

Kakaový prášek skvělá surovina, která díky své výrazně tmavé barvě a bohaté chuti nabízí spousty možností, jak si ji užít v kuchyni. Můžete s ní plnit pečivo, zdobit dezerty nebo dokonce ochutit masové ragú.  

Kakao holandského typu je tmavé a příjemně nahořklé. U nepečených receptů se přimlouváme za nepražené kakao. Více si užijete jeho plnou, výraznou chuť.

1. Chili con carne

Do chili con carne (nebo chili sin carne) patří kousek hořké čokolády. Tu ale můžete zkusit nahradit holandským nebo nepraženým kakaem. Nemusíte se bát, že by maso chutnalo čokoládově. Prášek pouze zvýrazní a zesílí chuť směsi masa, fazolí, rajčat a chilli papriček. Pokrm také získá tmavší barvu.

2. Kakaová drobenka

Drobenka se obvykle dělá z cukru, másla a mouky. Na povrchu koláče po upečení vytvoří lahodně křupavou krustičku. V naší kakaové variantě mouku nahrazují piškotové drobky a stejně jako klasickou drobenku si ji můžete připravit do zásoby a zamrazit.

3. Náplň do kynutého pečiva

Rozmixovaná pasta z kakaa, másla, mandlí, cukru, žloutků a skořice výrazně ochutí jednoduché kynuté těsto. V našem receptu najdete také kajenský pepř, který náplni dodá špetku pikantnosti. Pokud se na něj necítíte, klidně ho vynechejte.

4. Sypání na nudle místo máku

Záchrana pro ty, kteří si nepotrpí ani na mák ani na opečenou strouhanku s cukrem. Šišky, nudle nebo těstoviny, které máte rádi nasladko, posypte kakaem, pocukrujte a polijte máslem. Úplně stejně výborně ochutí kakao i krupičnou kaši.

5. Smoothie

Vzpruží vás podobně jako horké kakao, jen do něj navíc můžete přidat i pár dalších výživných ingrediencí a přísad, jako jsou banány, ořechy nebo klidně i špenátové listy. Zajistí vám chutnou ranní porci zdraví.

6. Dekorace dezertů

Že se vám okamžitě vybaví tiramisu? Není divu. Bez poprašku kakaa si ho ani neumíme představit. Dekorativní vzor vytvoříte posypáním kakaa přes šablonu. Širokou nabídku najdete v prodejnách či e-shopech s cukrářskými potřebami. Použít můžete také krajkový ubrousek.

  • Ozdobný dekor vytvoříte i tak, že na plochu dezertu opatrně položíte vykrajovací formičky (třeba ve tvaru srdce, hvězdy nebo květiny), vydatně poprášíte kakaem a formičky opatrně sejmete.
  • Doporučujeme dezerty nezdobit těsně před podávání: čerstvou vrstvu kakaa, které ještě nestihlo trochu navlhnout od krému, by hosté mohli vdechnout.

7. Avokádová pěna

Veganskou odpověď na francouzský čokoládový dezert si klidně můžete dát jako zdravou svačinku. Neobsahuje mléko, vejce ani cukr, přitom chutná lahodně. Nepražené kakao ji pozvedne o úroveň výš.

Související články

Jak poznáte kvalitní čokoládu? Sáhněte po single origin
  • Suroviny

Jak poznáte kvalitní čokoládu? Sáhněte po single origin

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě. Koupíte ji na každém rohu a v supermarketu najdete různých druhů čokolád plné regály. Není však čokoláda, jako čokoláda. Pojďme si dnes představit tzv. single origin neboli...
Hříšně dobrá horká čokoláda
  • Tipy a triky

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj, ovšem na dobré, s láskou připravované horké čokoládě si pochutnají i dospělí. A co když do ní ještě přidáte špetku...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit