Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

‚Smažák‘ a jeho obměny: Proč používat přepuštěné máslo, nesolit vejce a další tipy

Smažený sýr
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když se řekne typický český pokrm, mnoha lidem se vybaví ‚smažák‘. Sýr smažený v trojobalu, podávaný s bramborami nebo hranolky a tatarkou totiž u nás zkrátka zbožňujeme. Je smažený sýr opravdu český vynález a jaké druhy sýrů lze na tento způsob připravit?

Jak na nejlepší ‚smažák‘

Jak zařídit, aby se vám sýr neroztekl a uvnitř křupavého těstíčka z mouky, vajec a strouhanky nezůstala jen prázdná díra?

  • Po obalení vložte sýr na 10 minut do mrazáku. Sýr ztuhne a na pánvi se hned nerozteče.
  • Druhou školou je nechat smažák po obalení naopak 10 minut odpočinout, aby měl pokojovou teplotu. Obal se vysuší a zpevní.
  • Aby vám při smažení těstíčko neprasklo, zkuste sýr v trojobalu obalit dvakrát.
  • Sýr nejprve obalte v mouce, pak v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve směsi prosáté strouhánky a mouky. Tato kombinace nehrudkuje a lépe se pojí s vejci.
  • Vyměňte hladkou mouku za polohrubou. Nebude se tolik lepit.
  • Vejce šlehejte opatrně, nesmí být příliš tekutá a nesolte je, jinak by pustila vodu a špatně držela.
  • Smažte na přepuštěném másle, které má vysoký kouřový bod (250 stupňů) a navíc dodá sýru výraznější chuť. Další variantou je sádlo nebo řepkový olej.
  • Tuk by měl být rozpálený na zhruba na 180 stupňů, sýr pak stačí smažit necelé dvě minuty z každé strany.
  • Sýry smažte ve vyšší pánvi nebo v hrnci, aby mohly být dostatečně ponořené v oleji.

Jaké druhy sýrů jsou vhodné pro přípravu ‚smažáku‘?

Tučné polotvrdé sýry

  • Pro přípravu dobrého ‚smažáku‘ je potřeba tučný sýr, s obsahem tuku minimálně 30 %.
  • Tuk v sýru zajistí lahodnou krémovou chuť i konzistenci.
  • Ideální je eidam či gouda.

Tučné plísňové sýry

  • Máte-li v oblibě plísňové sýry a jejich charakteristickou chuť, pochutnáte si na smažáku připravovaném z nivy nebo hermelínu.
  • Hermelín stačí rozpůlit na dvě poloviny, nivu nakrájet na zhruba centimentrové plátky.
  • Chuť smažených plísňových sýrů nejlépe doplní brusinková zavařenina.

Aromatické tvarůžky

  • Říká se, že výjimka potvrzuje pravidlo. I zde je tomu tak, olomoucké tvarůžky neboli syrečky se totiž vyrábí z odtučněného mléka a mají tedy minimum tuku.
  • Přesto i tento velmi aromatický sýr můžete připravit na styl ‚smažáku. Jste-li fanoušky jejich ojedinělé chuti, rozhodně si pochutnáte.

Souboj smažených sýrů

Máte rádi různé druhy sýrů a chcete si pochutnat na všech naráz? Připravte si:

  • Smaženou sýrovou jehlu – vaše oblíbené sýry nakrájejte na kostičky a napichujte je na jehlu. Tu oblate v trojobalu a dejte smažit.
  • Sýrový trojboj – jak už název napovídá, sýrový trojboj označuje pokrm, kde spolu na jednom talíři bojují hned tři sýry! Goudu, nivu a hermelín nakrájejte na menší kusy, každý sýr zvlášť oblate v trojobalu, osmažte a podávejte s bramborami nebo hranolky a porcí tatarské omáčky.

Historie smaženého sýru

  • Smažený sýr obalovaný v mouce a vejcích se v Evropě konzumoval už ve středověku, první zmínky pochází ze severu Itálie.
  • Oblíbený je třeba ve Francii, Řecku nebo Itálii.
  • Patent na smažený sýr tedy nemáme, v dnešní podobě se na stolech začal objevovat až v 60. letech. Tehdy se ale místo eidamu připravoval Moravský bochník.
  • Pravdou ale je, že v trojobalu smažený eidam (případně gouda), s vařeným bramborem (nebo hranolky) a tatarkou najdete v menu nejčastěji u nás. V ostatních zemích bývalého Rakousko-Uherska na něj narazíte také, ale rozhodně se nikde netěší takové popularitě jako v Česku.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč