0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání cpapriček

Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání cpapriček
sdílet:

Možná se vám to již stalo. Nechali jste se vyhecovat do sázky o snědení chilli papričky. Zprvu nevinná frajeřina se zvrtla v několik minut pekla na jazyku. Ani osvědčené zajídání chlebem a zapíjením studeným mlékem nepomohlo, z očí se řinuly slzy a vy jste lapali s otevřenými ústy po chladivém vzduchu.

Přehled pálivých chilli papriček

O Scovilleově stupnici pálivosti papriček jsme vás již informovali. Ze tří tisíc druhů chilli papriček nejčastěji sáhneme po tmavě zelené papričce jalapeño, jejíž pálivost se pohybuje mezi 2 500 – 8 000 SHU, či po v mexické kuchyni oblíbené papričce habañero, která se pohybuje ve vyšších číslech a může dostáhnout až 350 000 SHU. Papričky, které se pojídají na soutěžích, jsou však svou pálivostí pro nás, běžné smrtelníky, životu nebezpečné.

Veliké oblibě na soutěžích se dostalo papričce ghost pepper, také zvané bhut jolokia. V roce 2007 se tato zářivě červená paprička zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější chilli. Pochází z Indie, kde se využívá v kuchyni, ale také jako ochrana vesnic před divokými slony. Paprička se rozetře na plot, a obyvatelé tak mají jistotu, že se žádný slon k jejich pozemku ani nepřiblíží. Pálivost se pohybuje mezi 855 000 až 1 000 000 SHU.

Proto je pro nás, obyčejné smrtelníky, téměř nepochopitelná obliba v soutěžích, kde se tyto čertovské papričky pojídají ve velkém.

Jejich konzumace by mnohým z nás opravdu ublížila, ale podívat se, jaké odrůdy papriček jsou nejpálivější a jaké rekordy trhli soutěžící pálivých utkání, nám určitě neuškodí.

  • Od roku 2007 se však tuto hranici pálivosti podařilo několikrát překonat dalšími odrůdami chilli papriček.
  • Trinidad moruga scorpion získala jméno podle oblasti, kde se pěstuje, a také podobnému tvaru, který připomíná zadeček škorpiona. Stejně nelítostně jako on vás bodne přímo do jazyku svou pálivostí – 1 200 000 až 2 000 000 SHU.
  • Dlouhou dobu byla v pálivosti nepřekonatelná malá, kulatá paprička s ostrou špičkou, známá pod názvem Carolina reaper. Od listopadu 2013 je zapsána v knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička. Jedná se o americkou odrůdu z Jižní Karolíny, od které si také propůjčila svůj název. Původně byla tato paprička v pálivosti srovnatelná s populární habaňero, pěstitelé se však postarali o maximální pálivost, která dosahuje 1 400 000 až 2 200 000 SHU.
  • Do Guinessovy knihy zatím zapsána není, ale v roce 2017 měření ukázalo, že paprička s názvem dragon´s breath, tedy dračí dech, je ještě pálivější než odrůda pálivé caroliny. Její toxicky žluté zabarvení v sobě skrývá skutečné peklo. 2 400 000 SHU bylo naměřeno té nejpálivější papričce. Těžko pochopit, proč takovou hrůzu podstupovat dobrovolně.
  • Pěstitelé Carolina reaper přišli s dalším trumfem, když se jim podařilo vypěstovat skutečné (ne)jedlé zlo. Papričce pepper X naměřili neuvěřitelné 3 000 000 SHU. Pokud její pálivost potvrdí komise pro světové rekordy, stane se tato pokračovatelka caroliny reaper nositelkou ocenění nejpálivější paprička na světě.

 

Soutěže v pojídání chilli papriček

Internet je doslova zaplaven videi především z amerických soutěží v pojídání těch nejpálivějších papriček. Několik států USA pořádá s oblibou pálivá utkání či se soustředí na pěstování chilli papriček, ze kterých se poté vyrábí oblíbené chilli omáčky.

  • Američané chilli soutěže milují i jako diváci, návštěvnost je hojná a mezi účastníky vznikla již řada chilli celebrit. Do podvědomí se dostala také Indka Anandita Dutta Tamuly, které v roce 2009 spořádala 51 papriček odrůdy bhut jolokia (1 000 000 SHU) během mistrovství světa v pojídání chilli papriček.
  • Mezi porotci byl i Gordon Ramsay, který se během Ananditina ďábělského řádění křižoval a nevěřícně přihlížel. Tímto výkonem se Anandita zapsala do Guinnessovy knihy rekordů.
  • Soutěže s chilli papričkami jsou oblíbené také v Evropě. Třikrát po sobě se podařilo obájit vítězství v britském Bristolu Sid Barber, která je se zúčastní soutěží po celém světě a svým stoickým klidem poráží orosené mužské protivníky.

Soutěže v pojídaní pálivých paprik už nejsou pouze pánskou záležitostí, Sid je toho zdárným příkladem. I do České republiky dorazily utkání chilli pojídačů, a tak se například v Praze či Brně můžeme, především jako diváci, zúčastnit nebývalé pálivé podívané.

Je dobré si však připomenout, že konzumace ostrých paprik je pro netrénované strávníky životu nebezpečná. Proto se těm nejpálivějším odrůdám či omáčkám raději vyhýbejte.

  • Chilli však dokáže také příznivě ovlivňovat zdraví, a to i v extrémních dávkách. Své o tom může vyprávět nejenom český, ale také světový rekordman, pan Radim Řehůřek, jemuž pravidelná konzumace ostrého chilli zlepšuje zrak i přes vrozenou vadu.

Jakou nejpálivější papričku jste měli možnost ochutnat a jaký to pro vás byl zážitek? Podělte se s námi v komentářích pod článkem.

Související články

Jak správně pracovat s chilli papričkami?
  • Tipy a triky

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Za pálivost chilli papriček může rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin. Ten se v papričkách objevuje v různé míře a jejich výslednou pálivost měříme pomocí Scovilleho stupnice (jednotek SHU – Scoville Heat Units). Při nákupu chilli...
5 důvodů, proč si dopřát chilli
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky...
Okouzlující hit: pálivý med zvaný hot honey
  • Zajímavosti

Okouzlující hit: pálivý med zvaný hot honey

Co je hot honey?Macerováním vysoce pálivých chilli papriček v kvalitním medu docílíte vzniku delikátní směsi, která posiluje imunitu a každý pokrm povznese na novou úroveň chuti. Med také působí antibakteriálně a zklidní tak bolavý krk,...
Pikantní pasty z celého světa
  • Zajímavosti

Pikantní pasty z celého světa

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách z různých koutů světa, jejichž existence by vám rozhodně neměla uniknout, pokud jste milovníky ostrého jídla. Zajímá vás, odkud pasty pocházejí, z jakých...
Znáte rozdíl mezi chilli, kajenským pepřem a pálivou paprikou?
  • Zajímavosti

Znáte rozdíl mezi chilli, kajenským pepřem a pálivou paprikou?

Občas není na škodu, když si člověk utřídí pojmy. Obzvláště to platí v momentě, kdy pracujeme s ostrými chilli papričkami, se kterými je důležité nakládat opatrně a s rozmyslem. Pojďme si tedy jednou provždy vysvětlit, jaký je rozdíl mezi...
Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem
  • Tipy a triky

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

Co je chimichurriChimichurri je studená bylinková omáčka pocházející z Argentiny. Tento zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v ...
Jak na to: fermentovaná chilli omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Pokud patříte k milovníkům ostrých chutí, pálivá papriková omáčka u vás doma určitě nechybí. Co si takhle připravit svou vlastní, navíc fermentovanou, plnou přirozené chuti a zdraví prospěšných látek bez umělých dochucovadel?  ...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit