Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání chilli papriček

sdílet:
Možná se vám to již stalo. Nechali jste se vyhecovat do sázky o snědení chilli papričky. Zprvu nevinná frajeřina se zvrtla v několik minut pekla na jazyku. Ani osvědčené zajídání chlebem a zapíjením studeným mlékem nepomohlo, z očí se řinuly slzy a vy jste lapali s otevřenými ústy po chladivém vzduchu. Proto bude pro nás, obyčejné smrtelníky, téměř nepochopitelná obliba v soutěžích, kde se tyto čertovské papričky pojídají ve velkém. Jejich konzumace by mnohým z nás opravdu ublížila, ale podívat se, jaké odrůdy papriček jsou nejpálivější a jaké rekordy trhli soutěžící pálivých utkání, nám určitě neuškodí.

Přehled pálivých chilli papriček

O Scovilleově stupnici pálivosti papriček jsme vás již informovali. Ze tří tisíc druhů chilli papriček nejčastěji sáhneme po tmavě zelené papričce jalapeño, jejíž pálivost se pohybuje mezi 2 500 – 8 000 SHU, či po v mexické kuchyni oblíbené papričce habañero, která se pohybuje ve vyšších číslech a může dostáhnout až 350 000 SHU. Papričky, které se pojídají na soutěžích, jsou však svou pálivostí pro nás, běžné smrtelníky, životu nebezpečné.

Veliké oblibě na soutěžích se dostalo papričce ghost pepper, také zvané bhut jolokia. V roce 2007 se tato zářivě červená paprička zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější chilli. Pochází z Indie, kde se využívá v kuchyni, ale také jako ochrana vesnic před divokými slony. Paprička se rozetře na plot, a obyvatelé tak mají jistotu, že se žádný slon k jejich pozemku ani nepřiblíží. Pálivost se pohybuje mezi 855 000 až 1 000 000 SHU.

Jen pro otrlé. 5 nejpálivějších jídel světa

Více

Od roku 2007 se však tuto hranici pálivosti podařilo několikrát překonat dalšími odrůdami chilli papriček. Trinidad moruga scorpion získala jméno podle oblasti, kde se pěstuje, a také podobnému tvaru, který připomíná zadeček škorpiona. Stejně nelítostně jako on vás bodne přímo do jazyku svou pálivostí – 1 200 000 až 2 000 000 SHU. Dlouhou dobu byla v pálivosti nepřekonatelná malá, kulatá paprička s ostrou špičkou, známá pod názvem Carolina reaper. Od listopadu 2013 je zapsána v knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička. Jedná se o americkou odrůdu z Jižní Karolíny, od které si také propůjčila svůj název. Původně byla tato paprička v pálivosti srovnatelná s populární habaňero, pěstitelé se však postarali o maximální pálivost, která dosahuje 1 400 000 až 2 200 000 SHU.

Do Guinessovy knihy zatím zapsána není, ale v roce 2017 měření ukázalo, že paprička s názvem dragon´s breath, tedy dračí dech, je ještě pálivější než odrůda pálivé caroliny. Její toxické žluté zabarvení v sobě skrývá skutečné peklo. 2 400 000 SHU bylo naměřeno té nejpálivější papričce. Těžko pochopit, proč takovou hrůzu podstupovat dobrovolně. Pěstitelé Carolina reaper přišli s dalším trumfem, když se jim podařilo vypěstovat skutečné (ne)jedlé zlo. Papričce pepper X naměřili neuvěřitelné 3 000 000 SHU. Pokud její pálivost potvrdí komise pro světové rekordy, stane se tato pokračovatelka caroliny reaper nositelkou ocenění nejpálivější paprička na světě.

 

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

Více

Soutěže v pojídání chilli papriček

Internet je doslova zaplaven videi především z amerických soutěží v pojídání těch nejpálivějších papriček. Několik států USA pořádá s oblibou pálivá utkání či se soustředí na pěstování chilli papriček, ze kterých se poté vyrábí oblíbené chilli omáčky. Američané chilli soutěže milují i jako diváci, návštěvnost je hojná a mezi účastníky vznikla již řada chilli celebrit. Do podvědomí se dostala také Indka Anandita Dutta Tamuly, které v roce 2009 spořádala 51 papriček odrůdy bhut jolokia (1 000 000 SHU) během mistrovství světa v pojídání chilli papriček. Mezi porotci byl i Gordon Ramsay, který se během Ananditina ďábělského řádění křižoval a nevěřícně přihlížel. Tímto výkonem se Anandita zapsala do Guinnessovy knihy rekordů.

Soutěže s chilli papričkami jsou oblíbené také v Evropě. Třikrát po sobě se podařilo obájit vítězství v britském Bristolu Sid Barberové, která je se zúčastní soutěží po celém světě a svým stoickým klidem poráží orosené mužské protivníky. Soutěže v pojídaní takto pálivých paprik už nejsou pouze pánskou záležitostí, Sid je toho zdárným příkladem. I do České republiky dorazily utkání chilli pojídačů, a tak se například v Praze či Brně můžeme, především jako diváci, zúčastnit nebývalé pálivé podívané. Je dobré si však připomenout, že konzumace takto ostrých paprik je pro netrénované strávníky životu nebezpečná. Proto se těm nejpálivějším odrůdám či omáčkám raději vyhýbejte. Chilli však dokáže také příznivě ovlivňovat zdraví, a to i v takovýchto extrémních dávkách pálivosti. Své o tom může vyprávět nejenom český, ale také světový rekordman, pan Radim Řehůřek, jemuž pravidelná konzumace ostrého chilli zlepšuje zrak i přes vrozenou vadu.

Jakou nejpálivější papričku jste měli možnost ochutnat a jaký to pro vás byl zážitek? Podělte se s námi v komentářích pod článkem.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Za pálivost chilli papriček může rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin. Ten se v papričkách objevuje v různé míře a jejich výslednou pálivost měříme pomocí Scovilleho stupnice (jednotek SHU – Scoville Heat Units). Při nákupu chilli...
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

Podporují imunitní systémMenší, větší, zelené nebo červené, více či méně pálivé – chilli papričky mají nespočet podob. Jednu věc mají ovšem společnou, všechny totiž obsahují vitamin C. Díky němu mají pozitivní vliv na imunitu a...
  • Novinky a zajímavosti

Okouzlující hit: pálivý med zvaný hot honey

Co je hot honey?Macerováním vysoce pálivých chilli papriček v kvalitním medu docílíte vzniku delikátní směsi, která posiluje imunitu a každý pokrm povznese na novou úroveň chuti. Med také působí antibakteriálně a zklidní tak bolavý krk,...
  • Novinky a zajímavosti

Pikantní pasty z celého světa

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách z různých koutů světa, jejichž existence by vám rozhodně neměla uniknout, pokud jste milovníky ostrého jídla. Zajímá vás, odkud pasty pocházejí, z jakých...
  • Tipy a triky

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

Co je chimichurriChimichurri je studená bylinková omáčka pocházející z Argentiny. Tento zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v ...
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Zelenina na pálivé omáčky se obvykle opéká, smaží nebo dusí s olejem a octem, který její chuti dodává výraznou nakyslost. Poté se rozmixuje na více či méně hustou tekutinu, která každému jídlu dodá výraznou pálivost. My pro vás v...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit