Vařte se zázvorem! Umí si skvěle pohrát s výslednou chutí pokrmů, a ačkoli svou pikantností může váš jazýček někdy pěkně potrápit, zapomenete díky němu, že jste ještě před chvílí byli na kost promrzlí. Báječně totiž prohřívá celý organismus.
Zázvor pochází z Asie. Bez jeho typické výrazné a exotické chuti se neobejdete při přípravě indické kuchyně, nakládaný je tradiční přílohou k japonskému suši. Při nákupu vybírejte ty oddenky, které jsou od pohledu čerstvé, neseschlé a pevné na omak.
Jídla ochucená zázvorem jsou skvělá a příjemně pikantní. Na všech pokrmech z našeho výběru si můžete pochutnat bez výčitek svědomí – zázvor nejenže prohřívá organismus a působí preventivně proti nachlazení, ale také podporuje trávení.
Opečená rýže se zázvorem
I rychlá večeře v pracovním týdnu může mít šmrnc. Deset minut příprav, plná pánev chuti.
Zázvorové sušenky
Baculaté sušenky chutnají po melase a dvojím zázvoru – sušeném i kandovaném. Směle do nich!
Posilující polévka se zázvorem
Zeleninový krém vás zasytí a prohřeje. Pozitivně ovlivňuje také nervový a imunitní systém. Výraznou zázvorovou chuť můžete zjemnit kouskem másla.
Pikantní zázvorové hrušky
Oblíbené zimní ovoce s chilli a zázvorem není nic pro slabé nátury. Na másle opékané hrušky jsou však příjemně sladké a s pikantním kořením zajímavě kontrastují.
Mořský okoun se zázvorem, chilli a jarní cibulkou
Ryba patří k oslavám čínského roku – symbolizuje blahobyt. Propečené rybí filety jsou lahůdkou samy o sobě – stačí je jen lehce dochutit sójovou omáčkou a ozdobit směsí ze zázvoru, jarní cibulky, chilli a česneku.