Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké formy na pečení mít doma?

Jablečný koláč
ZDROJ: Priscilla Du Preez/Unsplash
sdílet:

Vybavujete si domácnost a rádi pečete? Máme pro vás stručný přehled pečicích forem, které by vaší kuchyni neměly chybět, pokud to s pečením myslíte vážně.

Forma na bábovku

Co hospodyňka, to jiná forma i jiný rodinný recept na bábovku. Univerzální nedělní moučník připravíte snadno, těsto lze snadno obměňovat a ochucovat mnoha způsoby. Na trhu se to hemží různými tvary, velikostmi i materiály bábovkových forem.

  • Naše babičky nedaly dopustit na litinové a kameninové. Bývají ale těžké je s nimi obtížnější manipulace. Za to však rovnoměrně vedou teplo, takže se nestane, že bude střed bábovky nedopečený.
  • Oblibě se těší silikonové a plechové formy s teflonovým povrchem, které se nemusí nijak vymazávat a bábovka z nich snadno dostanete. Nižší pořizovací cena, snadná údržba i mytí v myčce je však v případě silikonu vykoupeno chybějící propečenou kůrkou.
  • Opatrnost při používání vyžaduje keramická forma, díky glazuře se vám však odmění snadným vyklopením hotové upečené bábovky. Univerzální použití nabízí skleněná forma, kterou lze mýt v myčce i použít v mikrovlnné troubě. Je však velmi křehká, vyžaduje důkladné vymazání a k dostání bývá převážně v klasickém tvaru.

Forma na dort

Kulaté, hranaté, ve tvaru srdce, koňské hlavy nebo čehokoli dalšího. Dortové formy jsou k dostání v mnoha tvarových i velikostních variantách, záleží jen na vás, kterou z nich využijete nejčastěji.

  • Praktické je rozkládací provedení formy, kdy se boky formy dají po upečení zvětšit a jednoduše oddělit, díky tomu korpus snadno vyndáte. Dno formy může posloužit i jako servírovací tác, jen se při krájení dortu či koláče vyvarujte použití klasického kovového nože, raději se spolehnětě na plastové dortové, abyste nepoškodili nepřilnavý povrch formy.
  • Vybírat můžete mezi řadou materiálů. Nejběžnějším je kov s nepřilnavou povrchovou úpravou - teflon, keramika, smalt. Kov dobře vede teplo, a je lehký. Před pečením je třeba formu vymazat či vystlat pečícím papírem.
  • Formy pro fajnšmekry jsou k dostání také v mědi, levnější varianty se vyrábějí ze silikonu. Mnoho výrobců nabízí celé sady dortových forem, které využijete například na třípatrový dort.

 

muffiny v troubě
ZDROJ: Taylor Grote/Unsplash

 

Forma na muffiny

Oblíbenou a rychlou variantou pečení jsou malé dortíky sladké či slané chuti. Pro jejich výrobu uvítáte speciální plech s otvory, kterých bývá nejčastěji 12. Plech dobře poslouží i v případě, že doma nemáte silikonovou formičku či papírový košíček na muffin. Stačí důlky vymazat tukem či potřít olejem a vyběhlé muffinové hříbky bez problému vyklopíte.

Váháte-li, zda formu na muffiny dostatečně využijete, vězte, že v ní můžete připravit i další pokrmy:

  • sázená vejce se šunkou
  • gratinované brambory
  • listové košíčky
  • masové kuličky
  • skořicové šneky
  • psí pamlsky

Koláčová forma

Vlnitý okraj dodá sladkému i slanému koláči šmrncovní detail. Samozřejmě, že můžete quiche nebo meruňkový koláč upéct i v dortové formě, ta koláčová je však nižší a její okraje nejsou tak strmé. To se hodí například při pečení křehkých koláčů s náplněmi.

  • K dostání je také koláčová forma s odnímatelným dnem, díky čemuž koláč provléknete a odstraníte tím elegantně a bezpracně postranní část formy. Koláč díky tomu můžete i snadněji krájet nebo přemístit. Koláč krájejte nožem, který formu nepoškodí – tedy opět plastovým nebo alespoň neostrým, příborovým.
  • Formy na koláč dostanete v několika velikostech, pokud se nemůžete rozhodnout, jakou z nich vybrat, střední cestou je průměr 26 nebo 28 centimetrů.
  • Materiály jsou podobné jako u předešlých forem, lehké kovové formy s nepřilnavými povrchy můžete nahradit celokeramickými, měděnými či i silikonovými.

Srnčí hřbety

Forma srnčí hřbet, velice podobná té na biskupský chlebíček, nabízí univerzální využití.

  • Upečete v ní populární banánový chlebíček, chleba, moučníky, dezerty, ale také třeba vajíčkovou tlačenku. Hodit se bude i k přípravě aspiku, paštiky nebo teriny.
  • Srnčí hřbet si vysloužil svůj název kvůli tvaru a velikosti formy, která vytváří řadu pravidelných vln připomínající srnčí žebra. Formu dostanete v nerezovém, silikonovém nebo keramickém provedení.

Bez jaké formy si nedovedete představit vaši domácnost? Napište nám své oblíbence do komentáře pod článkem.

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč