Jaké formy na pečení mít doma?

Jablečný koláč, Apple Pie
ZDROJ: Priscilla Du Preez/Unsplash
sdílet:

Vybavujete si domácnost a rádi pečete? Máme pro vás stručný přehled pečicích forem, které by vaší kuchyni neměly chybět, pokud to s pečením myslíte vážně.

Forma na bábovku

Co hospodyňka, to jiná forma i jiný rodinný recept na bábovku. Univerzální nedělní moučník připravíte snadno, těsto lze snadno obměňovat a ochucovat mnoha způsoby. Na trhu se to hemží různými tvary, velikostmi i materiály bábovkových forem.

  • Naše babičky nedaly dopustit na litinové a kameninové. Bývají ale těžké je s nimi obtížnější manipulace. Za to však rovnoměrně vedou teplo, takže se nestane, že bude střed bábovky nedopečený.
  • Oblibě se těší silikonové a plechové formy s teflonovým povrchem, které se nemusí nijak vymazávat a bábovka z nich snadno dostanete. Nižší pořizovací cena, snadná údržba i mytí v myčce je však v případě silikonu vykoupeno chybějící propečenou kůrkou.
  • Opatrnost při používání vyžaduje keramická forma, díky glazuře se vám však odmění snadným vyklopením hotové upečené bábovky. Univerzální použití nabízí skleněná forma, kterou lze mýt v myčce i použít v mikrovlnné troubě. Je však velmi křehká, vyžaduje důkladné vymazání a k dostání bývá převážně v klasickém tvaru.

 

Forma na dort

Kulaté, hranaté, ve tvaru srdce, koňské hlavy nebo čehokoli dalšího. Dortové formy jsou k dostání v mnoha tvarových i velikostních variantách, záleží jen na vás, kterou z nich využijete nejčastěji.

  • Praktické je rozkládací provedení formy, kdy se boky formy dají po upečení zvětšit a jednoduše oddělit, díky tomu korpus snadno vyndáte. Dno formy může posloužit i jako servírovací tác, jen se při krájení dortu či koláče vyvarujte použití klasického kovového nože, raději se spolehnětě na plastové dortové, abyste nepoškodili nepřilnavý povrch formy.
  • Vybírat můžete mezi řadou materiálů. Nejběžnějším je kov s nepřilnavou povrchovou úpravou - teflon, keramika, smalt. Kov dobře vede teplo, a je lehký. Před pečením je třeba formu vymazat či vystlat pečícím papírem.
  • Formy pro fajnšmekry jsou k dostání také v mědi, levnější varianty se vyrábějí ze silikonu. Mnoho výrobců nabízí celé sady dortových forem, které využijete například na třípatrový dort.

 

muffiny v troubě
ZDROJ: Taylor Grote/Unsplash

Forma na muffiny

Oblíbenou a rychlou variantou pečení jsou malé dortíky sladké či slané chuti. Pro jejich výrobu uvítáte speciální plech s otvory, kterých bývá nejčastěji 12. Plech dobře poslouží i v případě, že doma nemáte silikonovou formičku či papírový košíček na muffin. Stačí důlky vymazat tukem či potřít olejem a vyběhlé muffinové hříbky bez problému vyklopíte.

Váháte-li, zda formu na muffiny dostatečně využijete, vězte, že v ní můžete připravit i další pokrmy:

  • sázená vejce se šunkou
  • gratinované brambory
  • listové košíčky
  • masové kuličky
  • skořicové šneky
  • psí pamlsky

 

Koláčová forma

Vlnitý okraj dodá sladkému i slanému koláči šmrncovní detail. Samozřejmě, že můžete quiche nebo meruňkový koláč upéct i v dortové formě, ta koláčová je však nižší a její okraje nejsou tak strmé. To se hodí například při pečení křehkých koláčů s náplněmi.

  • K dostání je také koláčová forma s odnímatelným dnem, díky čemuž koláč provléknete a odstraníte tím elegantně a bezpracně postranní část formy. Koláč díky tomu můžete i snadněji krájet nebo přemístit. Koláč krájejte nožem, který formu nepoškodí – tedy opět plastovým nebo alespoň neostrým, příborovým.
  • Formy na koláč dostanete v několika velikostech, pokud se nemůžete rozhodnout, jakou z nich vybrat, střední cestou je průměr 26 nebo 28 centimetrů.
  • Materiály jsou podobné jako u předešlých forem, lehké kovové formy s nepřilnavými povrchy můžete nahradit celokeramickými, měděnými či i silikonovými.

 

Srnčí hřbety

Forma srnčí hřbet, velice podobná té na biskupský chlebíček, nabízí univerzální využití.

  • Upečete v ní populární banánový chlebíček, chleba, moučníky, dezerty, ale také třeba vajíčkovou tlačenku. Hodit se bude i k přípravě aspiku, paštiky nebo teriny.
  • Srnčí hřbet si vysloužil svůj název kvůli tvaru a velikosti formy, která vytváří řadu pravidelných vln připomínající srnčí žebra. Formu dostanete v nerezovém, silikonovém nebo keramickém provedení.

 

Bez jaké formy si nedovedete představit vaši domácnost? Napište nám své oblíbence do komentáře pod článkem.

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Nedělní dopoledne přímo vybízí k upečení mramorové bábovky, kterou si následně vychutnáte s černou kávou. Zatímco u jiných moučníků si vystačíte s plechem, při přípravě bábovky potřebujete správnou formu.  Bez vymazání to...
Sladké chlebíčky, které zahřejí na duši
  • Novinky a zajímavosti

Sladké chlebíčky, které zahřejí na duši

Tenhle dezert máte hotový za chvilku a vůbec se na něm nenadřete. Můžete ho posnídat, posvačit, ale nejlepší je k odpolední kávě nebo čaji. Pochutná si na něm celá rodina i návštěvy. Navíc se dá připravit celkem zdravě a spotřebujete do něj...
Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?
  • Tipy a triky

Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?

Chystáte se stěhovat nebo zařizovat novou domácnost? Pak by vás neměl minout náš článek, který přináší stručný přehled kuchyňské výbavy do začátku. Bez čeho se v kuchyni neobejdete a co si pořídit jako kuchyňský starter ...
Domácí paštika
  • Tipy a triky

Domácí paštika

Základem paštiky je tučné maso nebo játra, případně slanina či špek. Dochucuje se vínem, muškátovým oříškem, jalovcem, tymiánem, brusinkami, švestkami či meruňkami. Použít můžete i sušené houby. Vyzkoušejte domácí francouzskou paštiku,...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit