Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aquafaba: kouzelná voda z cizrny, ze které vyšleháte sníh jako z vaječných bílků

Voda z cizrny, aquafaba
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Lámete si hlavu s tím, jak na veganskou verzi Pavlovy, bezé, makronek a dalších dezertů obsahujících našlehaný sníh z bílků? Zachrání vás aquafaba, voda, ve které jste namáčli cizrnu. Ačkoli se to zdá nepravděpodobné, sladké pečení bez vajec s ní bude hračka.

Co je aquafaba?

Aquafaba je jednoduše řečeno tekutina, která zbyde po uvaření luštěnin (zejména cizrny) nebo která se nachází v luštenínách konzervovaných. Tato voda, která představuje optimální koktejl bílkovin a sacharidů, může být v kuchyni velmi užitečná, obzvlášť, pokud vaříte a pečete pro vegany.

  • Za studena konzistencí připomíná vaječné bílky, takový podíl bílkovin jako bílky však neobsahuje. Přesto lze aquafabu vyšlehat stejně jako sníh z bílků.
  • Technicky vzato aquafaba vzniká při vaření všech luštěnin. Cizrna má však tendenci vytvářet nejlepší tekutinu k dalšímu kulinářskému zpracování. Proto se při využití aquafaby v jiných receptech nejčastěji používá právě cizrnová voda.

Jak se dá aquafaba využít?

Aquafabu objevila teprve v roce 2015 Goose Wohltová, softwarová inženýrka, která hledala způsob, jak připravit bezvaječné sněhové pusinky. Dnes už víme, že aquafaba funguje jako zahušťovadlo, stabilizátor, pojivo a emulgátor, ale dá se říct, že využití aquafaby je stále ve fázi objevování.

  • Nahradíte jí vaječné bílky i celá vejce při domácí přípravě lívanců, palačinek a muffinů. 
  • Vyšleháním z ní připravíte pěnu na způsob bílkového sněhu k použití na bezé nebo pavlovy zcela bez použití vajec.
  • Vyrobíte veganské šlehačkové dezerty např. čokoládovou pěnu.
  • Netřeba se omezovat jen na sladké, z aquafaby vyšleháte dokonalou majonézu nebo aioli. Výborně zahustí i polévku nebo dodá jemnost hummusu.

Jak aquafabu vyrobíte?

Nejjednodušší (a nejspolehlivější) způsob, jak získat aquafabu, je scedit a uchovat tekutinu z plechovky cizrny. Vybírejte tu s nízkým obsahem soli nebo bez přidané soli, aby tekutina nebyla přesolená. 

  • Před otevřením plechovky je také dobré s ní několikrát zatřepat. Tento krok navíc pomáhá přidat do tekutiny o trochu více škrobu z luštěnin.

Aquafabu můžete také připravit od základu namočením a následným uvařením sušené cizrny. Tato metoda je o něco složitější, protože po uvaření cizrny je třeba tekutinu ještě zredukovat, aby nebyla příliš vodová. Ta by měla ipo vychladnutí deálně připomínat konzistenci syrových vaječných bílků.

Jak nahradit vejce v receptu?

Při nahrazování vajec aquafabou platí obecné pravidlo:

  • 3 polévkové lžíce aquafaby = 1 velké vejce
  • 2 polévkové lžíce aquafaby = 1 vaječný bílek

Aquafabu lze použít jako náhradu vajec třemi způsoby:

  • Použijte ruční šlehač a šlehejte, dokud nevznikne lehká pěna, a poté ji použijte jako vaječné pojivo do sušenek, palačinek a muffinů.
  • Vyšlehejte ji do měkkých špiček a přimíchejte do těsta, kterému prospěje větší vzdušnost, jako jsou vafle, muffiny a cupcakes.
  • Vyšlehejte do tuhých špiček a použijte je na výrobu pusinek, zmrzliny nebo veganských makronek.

Jak se šlehá aquafaba?

Nejspolehlivější metodou je použití stojanového mixéru se šlehacím nástavcem a malého množství vinného kamene (cca ¼ lžičky na jednu plechovku).

  • Aquafabu však vyšleháte i ručním mixérem se šlehací metlou nebo v kuchyňském robotu. 
  • Můžete šlehat i bez vinného kamene, ale doporučujeme ho trochu přidat, aby pěna vytrvala co nejdéle tuhá. Funguje jako stabilizátor.
  • Šlehání aquafaby může chvíli trvat, takže se tím nenechte odradit. Obvykle uvidíte měkké špičky během 4 nebo 5 minut, ale může to trvat i více než deset minut.
  • Nevyšlehanou aquafabu skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 5 dní. V mrazničce vydrží aquafaba několik měsíců.

Zdroje: Inspired Taste, Minimalist Baker, World Of Vegan

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín