0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aquafaba: kouzelná voda z cizrny, ze které vyšleháte sníh jako z vaječných bílků

Voda z cizrny, aquafaba
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Lámete si hlavu s tím, jak na veganskou verzi Pavlovy, bezé, makronek a dalších dezertů obsahujících našlehaný sníh z bílků? Zachrání vás aquafaba, voda, ve které jste namáčli cizrnu. Ačkoli se to zdá nepravděpodobné, sladké pečení bez vajec s ní bude hračka.

Co je aquafaba?

Aquafaba je jednoduše řečeno tekutina, která zbyde po uvaření luštěnin (zejména cizrny) nebo která se nachází v luštenínách konzervovaných. Tato voda, která představuje optimální koktejl bílkovin a sacharidů, může být v kuchyni velmi užitečná, obzvlášť, pokud vaříte a pečete pro vegany.

  • Za studena konzistencí připomíná vaječné bílky, takový podíl bílkovin jako bílky však neobsahuje. Přesto lze aquafabu vyšlehat stejně jako sníh z bílků.
  • Technicky vzato aquafaba vzniká při vaření všech luštěnin. Cizrna má však tendenci vytvářet nejlepší tekutinu k dalšímu kulinářskému zpracování. Proto se při využití aquafaby v jiných receptech nejčastěji používá právě cizrnová voda.

Jak se dá aquafaba využít?

Aquafabu objevila teprve v roce 2015 Goose Wohltová, softwarová inženýrka, která hledala způsob, jak připravit bezvaječné sněhové pusinky. Dnes už víme, že aquafaba funguje jako zahušťovadlo, stabilizátor, pojivo a emulgátor, ale dá se říct, že využití aquafaby je stále ve fázi objevování.

  • Nahradíte jí vaječné bílky i celá vejce při domácí přípravě lívanců, palačinek a muffinů. 
  • Vyšleháním z ní připravíte pěnu na způsob bílkového sněhu k použití na bezé nebo pavlovy zcela bez použití vajec.
  • Vyrobíte veganské šlehačkové dezerty např. čokoládovou pěnu.
  • Netřeba se omezovat jen na sladké, z aquafaby vyšleháte dokonalou majonézu nebo aioli. Výborně zahustí i polévku nebo dodá jemnost hummusu.

Jak aquafabu vyrobíte?

Nejjednodušší (a nejspolehlivější) způsob, jak získat aquafabu, je scedit a uchovat tekutinu z plechovky cizrny. Vybírejte tu s nízkým obsahem soli nebo bez přidané soli, aby tekutina nebyla přesolená. 

  • Před otevřením plechovky je také dobré s ní několikrát zatřepat. Tento krok navíc pomáhá přidat do tekutiny o trochu více škrobu z luštěnin.

Aquafabu můžete také připravit od základu namočením a následným uvařením sušené cizrny. Tato metoda je o něco složitější, protože po uvaření cizrny je třeba tekutinu ještě zredukovat, aby nebyla příliš vodová. Ta by měla ipo vychladnutí deálně připomínat konzistenci syrových vaječných bílků.

Jak nahradit vejce v receptu?

Při nahrazování vajec aquafabou platí obecné pravidlo:

  • 3 polévkové lžíce aquafaby = 1 velké vejce
  • 2 polévkové lžíce aquafaby = 1 vaječný bílek

Aquafabu lze použít jako náhradu vajec třemi způsoby:

  • Použijte ruční šlehač a šlehejte, dokud nevznikne lehká pěna, a poté ji použijte jako vaječné pojivo do sušenek, palačinek a muffinů.
  • Vyšlehejte ji do měkkých špiček a přimíchejte do těsta, kterému prospěje větší vzdušnost, jako jsou vafle, muffiny a cupcakes.
  • Vyšlehejte do tuhých špiček a použijte je na výrobu pusinek, zmrzliny nebo veganských makronek.

Jak se šlehá aquafaba?

Nejspolehlivější metodou je použití stojanového mixéru se šlehacím nástavcem a malého množství vinného kamene (cca ¼ lžičky na jednu plechovku).

  • Aquafabu však vyšleháte i ručním mixérem se šlehací metlou nebo v kuchyňském robotu. 
  • Můžete šlehat i bez vinného kamene, ale doporučujeme ho trochu přidat, aby pěna vytrvala co nejdéle tuhá. Funguje jako stabilizátor.
  • Šlehání aquafaby může chvíli trvat, takže se tím nenechte odradit. Obvykle uvidíte měkké špičky během 4 nebo 5 minut, ale může to trvat i více než deset minut.
  • Nevyšlehanou aquafabu skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 5 dní. V mrazničce vydrží aquafaba několik měsíců.

Zdroje: Inspired Taste, Minimalist Baker, World Of Vegan

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč