Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co a jakým způsobem opékat místo špekáčků? Originální pokrmy vám bude u ohně každý závidět

victoria-shes
ZDROJ: victoria-shes
sdílet:

Opékání špekáčků je česká tradice, která neodmyslitelně patří k létu. Jenže ne všem špekáček chutná, a tak nad ohněm často končí pouze krajíc chleba. Přitom existuje spousta variant, co si u táboráku opéct a pochutnat si! 

Špízy stokrát jinak

Špízy jsou skvělou alterantivou špekáčků, můžete je připravit masové nebo čistě vegetariánské či veganské. Kousky masa, zeleniny nebo sýrů napíchnuté na dlouhé jehle vám nakonec budou ‚opékači‘ špekáčků závidět.

Masové verze

  • Vepřová panenka na kolečka, kousky hovězího steaku, vykostěná kuřecí stehna, ale i kousky ryby nebo krevety, to všechno se na přípravu špízů skvěle hodí.
  • Pokud použijete maso libové, kombinujte ho s kousky špeku, slaniny nebo třeba pikantní klobásky.
  • Nejjednodušší špíz vytvoříte z proužků kuřecího prsa nebo z vepřových kostek na způsob řeckých souvlaki.
  • Tomu kdo má rád kombinaci sladkého ovoce s masem, doporučujeme špízy s ananasem nebo plátky jablek.

Bezmasé špízy

  • Co se týče zeleniny, do špízů využijete přebytky cuket a paprik i cibuli, která na ohni pustí chutnou šťávu a lze ji doplnit třeba plátky předvařených brambor.
  • Do hostiny u ohně klidně zakomponujte i houbařské úlovky. Bedly, babky i hříbky se budou hodit.
  • Pokud chcete do špízu přidat sýr, volte takové sýry, které jsou vhodné na gril. Například halloumi.
  • Z rostlinných alternativ masa pak vyzkoušejte tempeh či uzené tofu.

Jak na to?

Vybrané ingredience je ideální napíchnout na vidlice na opékání špekáčků, ale pokud je nemáte, špíz napíchněte na dlouhé jehly. Z ohniště potom odhrňte opatrně klackem na stranu žhavé uhlíky a špíz položte nad ně na dva nízké kameny, které postavíte naprosti sobě.

Dipy, přílohy a marinování

  • Marinováním masa se příliš zdržovat nemusíte, nechte vyniknout kouřové aroma a šťávu, kterou při opékání pustí maso, zelenina a další ingredience.
  • Čistě zeleninové špízy zkuste ochutit uzenou paprikou nebo grilovacím kořením na zeleninu.
  • Ke špízům můžete připravit i rychlý dip. Bleskovou verzí je zakysaná smetana s pažitkou popřípadě česnekem, pepřem a solí.

Alternativy pro vegetariány i vegany

Vegetariáni a vegani si často lámou hlavu nad tím, co budou u táboráku opékat. Naštěstí existuje spousta variat od rostlinných alternativ špekáčků, přes zajímavé úpravy zeleniny po 

Portobello, tempeh i brambory s popela

  • Jídlem, které zaujme malé i velké, jsou tzv. brambory v popelu. Brambory vcelku a ve slupce prostě zahrabete do popela, který se vytvořil přímo pod vaším táborákovým ohněm. Stačí pak počkat asi dvě hodiny, podle velikosti brambor, vyhrabat, oloupat a konzumovat potřené máslem a solí. Pokud nechcete tak dlouho čekat, připravte si brambory už předvařené a v popelu je jen dodělejte.
  • Kdy jsme u másla a soli, s těmi si dobře rozumí také předvařená a na ohni opečená kukuřice, kterou můžete napíchnout na vidlice.
  • Číslem jedna je pro nás pečená paprika. Tu stačí lehce potřít olivovým olejem a položit do ohně. Když je celá černá, opatrně ji klacky vyndejte a hned vhoďte do igelitového sáčku, který zavažte. Nechte v něm papriku zapařit zhruba 10 minut. Poté ji vyndejte, stahněte z ní černou kůži (půjde to vážně snadno), odstraňte jadřinec a položte ji na chleba nebo jezte jen tak. 
  • Paprika skvěle chutná plněná sýrem fetou, ale v tom případě ji do ohně nemůžete jen tak hodit, ideální je položit ji opatrně na rozpálené uhlíky a dávat pozor, aby sýr nevytekl.

Není špekáček jako špekáček

  • Kdo by si rád špekáček dopřál, ale přesvědčení či zdravotní omezení mu to nedovoluje, ten najde na trhu jeho rostlinné alternativy. Jedním z tipů jsou tzv. opékáčky, jejichž hlavní ingrediencí je soja. Jsou bezlepkové a kompaktní, takže se vám na ohni nerozpadnou. Neobsahují cholesterol, živočišné suroviny ani syntetické konzervanty. Opečete je podstatně rychleji než špekáčky klasické.
  • Pokud vám vadí nepropečený vnitřek špekáčku, nakrájejte je na tenké plátky, ty pak napíchněte a opékejte stejným způsobem jako by byly vcelku. Vzniknou špekáčkové jednohubky, které budou pořádně propečené.

Sladká tečka na závěr

  • Opékané bonbóny marshmallow jsou hitem, který přišel z USA. Tvoří je z velké části cukr a vzduch. Vyrábějí se šleháním želatiny s cukrovým sirupem, čímž vzniká jejich nadýchaná konzistence. Právě vzduch má pak za následek, že při vysokých teplotách bobtnají a díky cukru zas karamelizují a opékají se do hněda.
  • Marshmallow nikdy nedávejte přímo do plamene, bonbóny by se okamžitě spálily. Nejlépe chutnají vložené mezi dvě sušenky.
  • Máte-li chvilku času a chcete dětem připravit opravdovou laskominu, vyzkoušejte náš recept na hady na klacku z kynutého těsta. Radost však udělá i obyčejné pečené jablko.

Zdroje informací: autorka článku, Pro zdraví a radost, The Verge

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč