Brazilský rybí špíz s melounovou salsou

Brazilský rybí špíz s melounovou salsou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Na 12 špízů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3863 kcal
Bílkoviny 511 g
Cukr 143 g
Tuky 103 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny chutě moře na jednom talíři...

Suroviny

česnek 2 stroužek
nadrobno
2 ks
dlouhá červená chilli paprička zbavená semen, nadrobno
zázvor (mletý) 2 ČL
paprika sladká 3 ČL
oregano 2 ČL
olivový olej 80 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
limeta 4 ks
na klínky
krevety 24 ks
větší, vyloupané (ocásky ponechané) a zbavené střívka
300 g
těla olihní na 3 cm proužky
400 g
filety z pevné ryby bez kostí, na kostky (např. tuňák, treska, mečoun)
Na melounovou salsu
limetová kůra 1.5 ČL
cca z jedné limety
limetová šťáva 80 ml
cca ze 3 limet
krupicový cukr 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
meloun 3 hrnek
zbavený semen, nadrobno
okurka 1 ks
zbavená semen, na kostičky
mango 1 ks
zralé, oloupané, vypeckované, na kostičky
1 ks
chilli paprička jalapeño zbavená semen, nadrobno
cibule červená 1 ks
malá, nadrobno
bazalka 8 ks
nadrobno

1 Na salsu promíchejte limetovou kůru i šťávu, cukr a pepř. Smíchejte se zbylými přísadami kromě bazalky a uchovejte v chladu. Před podáváním osolte a doplňte bazalkou.

 Rozpalte gril. Na marinádu promíchejte česnek, chilli, zázvor, papriku, oregano, olej a osolte i opepřete.

3  Na dřevěné, nejlépe bambusové špejle (které jste předtím namočili na 30 minut do vody) napíchejte na každou 1 dílek limety, 1 krevetu, kroužek olihně a kostku ryby a celé ještě jednou zopakujte. Pokračujte s dalšími špejlemi do spotřebování přísad a připravené špízy pokryjte marinádou.

4 Gril potřete olejem a špízy grilujte po každé straně 2–3 minuty, až bude ryba propečená. Podávejte s melounovou salsou.

 NĚCO NAVÍC 

Zajímavou chuť dodá melounové salse špetka sušeného mletého česneku, přidaná těsně před podáváním. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit