Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brazilský rybí špíz s melounovou salsou

Všechny chutě moře na jednom talíři...

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12 špízů
Doba přípravy: Do 20 minut
PT6M
Chuťovka Latinskoamerická

Ingredience

    • 2 stroužky česneku, nadrobno
    • 2 dlouhé červené chilli papričky, zbavené semen, nakrájené nadrobno
    • 2 lžičky mletého zázvoru
    • 3 lžičky mleté sladké papriky
    • 2 lžičky sušeného oregana
    • 80 ml olivového oleje + na potření
    • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení 
    • 4 limety, nakrájené na klínky
    • 24 krevet (větších), vyloupaných (ocásky ponechané) a zbavených střívka
    • 300 g těl olihní, nakrájených na 3 cm proužky
    • 400 g filetů z pevné ryby bez kostí, ze které jdou nakrájet kostky (tuňák, treska, mečoun)

    NA MELOUNOVOU SALSU

    • 1,5 lžičky strouhané limetové kůry (cca z 1 limety, nejlépe chemicky neošetřené) + 80 ml limetové šťávy (cca ze 3 limet)
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 hrnky vodního melounu, zbaveného semen a nakrájeného nadrobno
    • 1 salátová okurka oloupaná, zbavená semen a nakrájená na kostičky
    • 1 zralé mango, oloupané, vypeckované a nakrájené na kostičky
    • 1 chilli paprička jalapeño, zbavená semen a nakrájená nadrobno
    • 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno 
    • 8 lístků bazalky, nakrájených nadrobno 

Příprava jídla

1 Na salsu promíchejte limetovou kůru i šťávu, cukr a pepř. Smíchejte se zbylými přísadami kromě bazalky a uchovejte v chladu. Před podáváním osolte a doplňte bazalkou.

 Rozpalte gril. Na marinádu promíchejte česnek, chilli, zázvor, papriku, oregano, olej a osolte i opepřete.

3  Na dřevěné, nejlépe bambusové špejle (které jste předtím namočili na 30 minut do vody) napíchejte na každou 1 dílek limety, 1 krevetu, kroužek olihně a kostku ryby a celé ještě jednou zopakujte. Pokračujte s dalšími špejlemi do spotřebování přísad a připravené špízy pokryjte marinádou.

4 Gril potřete olejem a špízy grilujte po každé straně 2–3 minuty, až bude ryba propečená. Podávejte s melounovou salsou.

 NĚCO NAVÍC 

Zajímavou chuť dodá melounové salse špetka sušeného mletého česneku, přidaná těsně před podáváním. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karamelizovaný ananas s tequilou

Argentinský steak s omáčkou chimichurri

Patatas bravas

Salsa criolla

Grilované tortilly s vepřovým a ananasovou salsou

Křupavý salát s krémovou zálivkou

10 receptů na grilování v latinském rytmu

Grilovaná kuřecí stehna adobo s avokádovou salsou

Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí

16 božských receptů na gril

24 receptů na dokonalou grilovačku

Přidat komentář