Brazilský rybí špíz s melounovou salsou

Brazilský rybí špíz s melounovou salsou

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Na 12 špízů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3863 kcal
Bílkoviny 511 g
Sacharidy 143 g
Tuky 103 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny chutě moře na jednom talíři...

Suroviny

česnek 2 stroužek
nadrobno
2 ks
dlouhá červená chilli paprička zbavená semen, nadrobno
zázvor (mletý) 2 ČL
paprika sladká 3 ČL
oregano 2 ČL
olivový olej 80 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
limeta 4 ks
na klínky
krevety 24 ks
větší, vyloupané (ocásky ponechané) a zbavené střívka
300 g
těla olihní na 3 cm proužky
400 g
filety z pevné ryby bez kostí, na kostky (např. tuňák, treska, mečoun)
Na melounovou salsu
limetová kůra 1.5 ČL
cca z jedné limety
limetová šťáva 80 ml
cca ze 3 limet
krupicový cukr 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
meloun 3 hrnek
zbavený semen, nadrobno
okurka 1 ks
zbavená semen, na kostičky
mango 1 ks
zralé, oloupané, vypeckované, na kostičky
1 ks
chilli paprička jalapeño zbavená semen, nadrobno
cibule červená 1 ks
malá, nadrobno
bazalka 8 ks
nadrobno

1 Na salsu promíchejte limetovou kůru i šťávu, cukr a pepř. Smíchejte se zbylými přísadami kromě bazalky a uchovejte v chladu. Před podáváním osolte a doplňte bazalkou.

 Rozpalte gril. Na marinádu promíchejte česnek, chilli, zázvor, papriku, oregano, olej a osolte i opepřete.

3  Na dřevěné, nejlépe bambusové špejle (které jste předtím namočili na 30 minut do vody) napíchejte na každou 1 dílek limety, 1 krevetu, kroužek olihně a kostku ryby a celé ještě jednou zopakujte. Pokračujte s dalšími špejlemi do spotřebování přísad a připravené špízy pokryjte marinádou.

4 Gril potřete olejem a špízy grilujte po každé straně 2–3 minuty, až bude ryba propečená. Podávejte s melounovou salsou.

 NĚCO NAVÍC 

Zajímavou chuť dodá melounové salse špetka sušeného mletého česneku, přidaná těsně před podáváním. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit