0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit nejlepší domácí sekanou?

Jak připravit nejlepší domácí sekanou?

Sekaná patří mezi oblíbená jídla nejen u nás, ale také například v Německu, v severských zemích i ve Spojených státech. Jedná se o snadný a chutný pokrm, k jehož přípravě můžete použít téměř všechny druhy masa. První zmínka o pečení sekané se objevuje již v 5. století v římském kuchařském spisu Apicius.

  • Pečená sekaná patřila až do druhé světové války ke svátečním a noblesním pokrmům. Zdobila sváteční tabuli, pekla se na neděli a oblíbeným pokrmem se stala i za svatebního veselí. 
  • Až konec druhé světové války udělal ze sekané běžné a laciné jídlo ve veřejných stravovacích zařízeních, kde sekaná ztratila svůj punc výjimečnosti. Do mlýnku na maso se začalo dávat cokoli, co zbylo a bylo žádoucí upotřebit. Kvalitní suroviny tak vystřídaly zbytky, náhražky, hodně pečiva a mdlá chuť

  • I dnes můžeme narazit na sekanou různých kvalit, proto platí, že se nic nevyrovná domácí přípravě. Při ní budete mít přehled, co do ní dáváte a v jakém stavu. 
  • Základem skvělé sekané je směs mletého masa obohacená o bylinky. Nejčastěji se používá hovězí a vepřové maso v poměru 1:1.
  • Sekanou však hravě zvládnete i pouze z vepřového – v takovém případě bude lepší smísit části libovějšího a tučnějšího masa.

Jaké maso na sekanou?

Doporučujeme kombinaci zadního hovězího a vepřového plecka, které není tolik tučné a přesto zůstává šťavnaté – narozdíl od kýty či kotlety.

  • Maso si můžete nechat namlít v řeznictví, koupit hotové čerstvě mleté u pultu nebo koupit mleté balené v supermarketu. 
  • Pokud kupujete balené mleté maso, čtěte pozorně etiketu a složení. Někdy jde pouze o mleté maso s trochou soli, jindy jde o masný polotovar. Masný polotovar totiž může vedle masa obsahovat celou ještě řadu dalších surovin – většinou jde o koření, sůl, případně další suroviny a látky.
  • Domácí sekaná bude ještě lepší, pokud ji upečete ve slaninovém kabátku, případně ve střívku nebo bránici.
  • Do sekané se hodí bylinky! Ideální je tymián, majoránka nebo oregano
  • Přidáním namočeného bílého pečiva v mléce docílíte větší vláčnosti, objemu a jednolitější struktury. 
  • Použitím syrového vajíčka do masa zvýšíte výživovou hodnotu sekané, případně ovlivníte konzistenci během zpracovávání.
  • Sekané sluší také jemně pokrájená cibule a drcený česnek.
  • Pro zpestření můžete přidat houby, sýr či nastrouhanou nebo vařenou zeleninu.
  • Nezapomeňte na sůl a pepř.

Aby sekaná nepopraskala 

Předejít popraskání sekané není složité. Po důkladném promíchání masové směsi rukama z ní vytvarujte bochánek a jím několikrát po sobě udeřte o pracovní desku stolu. Masovou směs tím zbavíte vzduchových bublin, které by během pečení unikaly a způsobily popraskání. 

  • Opečené krustičky docílíte u sekané tak, že ji před pečením potřete bílkem
  • Během pečení sekanou podlévejte a polévejte výpekem. 

Sekaná za hranicemi

Způsoby přípravy sekané po světě i její složení je rozmanité, nebojte se na svých cestách ochutnat i zdánlivě obyčejnou sekanou, do které se skvěle otisknou místní oblíbené a dostupné suroviny. 

  • Finové do směsi na svou ihamureke přidávají pouze sůl a pepř.
  • Rakouská Faschierter Braten se před pečením balí do šunky. 
  • V Německu rádi do sekané ukrývají vařené vejce. Tradiční Leberkäse má jemnější strukturu než naše běžná sekaná a podává se jako teplá sekaná v housce.
  • V Argentině přidávají navíc mrkev a sýr.
  • Filipínci směs masa balí do hliníkové fólie, která nahradila původní banánové listy, a hodinu ji nechají v páře.
  • V portorické verzi nechybí fazole, v rumunské jehněčí i s vnitřnostmi.
  • Švédi si k ní dávají brusinkový džem a ve Vietnamu se sekaná udí.
  • V USA preferují sekanou neboli meat loaf z hovězího masa.

Jak sekanou servírovat?

  • Sekanou můžete servírovat tradičně s okurkou, bramborem či bramborovou kaší.
  • Plátky sekané lze přidávat do svíčkové nebo rajské omáčky.  Právě sekaná svíčková nebo rajská s knedlíkem jsou z dob normalizace oblíbenou levnou náhražkou masa v populárních původních pokrmech.    
  • Sekaná s omáčkou patří mezi oblíbená jídla u dětí.
  • Sekaná je vynikající také po studenu, s chlebem, hořčicí a křenem.

Zdroj: časopis Apetit, Bonappetit

Babiččina sekaná
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Snadné
Sekaná Franty Kšány
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Snadné
Mámina sekaná
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Velmi snadné
Sekaná z hub
Do 20 minut
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Vepřová sekaná s houbami
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Velmi snadné
Klasická sekaná
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Snadné
Pivní sekaná
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Velmi snadné
Základ na sekanou
Do 30 minut
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Velmi snadné
Sekaná s paprikami a olivami
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Snadné
Krůtí sekaná s chorizem
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Velmi snadné
Luxusní sekaná
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Snadné
Sekaná s hořčicí a kmínem
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Snadné
Telecí sekaná s parmazánem
Více než hodinu
Rating
2.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Velmi snadné

Obchod Apetit