0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit nejlepší domácí sekanou plus 15 receptů

Jak připravit nejlepší domácí sekanou plus 15 receptů

Sekaná patří mezi oblíbená jídla nejen u nás, ale také například v Německu, v severských zemích i ve Spojených státech. Jedná se o snadný a chutný pokrm, k jehož přípravě můžete použít téměř všechny druhy masa. První zmínka o pečení sekané se objevuje již v 5. století v římském kuchařském spisu Apicius.

  • Pečená sekaná patřila až do druhé světové války ke svátečním a noblesním pokrmům. Zdobila sváteční tabuli, pekla se na neděli a oblíbeným pokrmem se stala i za svatebního veselí. 
  • Až konec druhé světové války udělal ze sekané běžné a laciné jídlo ve veřejných stravovacích zařízeních, kde sekaná ztratila svůj punc výjimečnosti. Do mlýnku na maso se začalo dávat cokoli, co zbylo a bylo žádoucí upotřebit. Kvalitní suroviny tak vystřídaly zbytky, náhražky, hodně pečiva a mdlá chuť

  • I dnes můžeme narazit na sekanou různých kvalit, proto platí, že se nic nevyrovná domácí přípravě. Při ní budete mít přehled, co do ní dáváte a v jakém stavu. 
  • Základem skvělé sekané je směs mletého masa obohacená o bylinky. Nejčastěji se používá hovězí a vepřové maso v poměru 1:1.
  • Sekanou však hravě zvládnete i pouze z vepřového – v takovém případě bude lepší smísit části libovějšího a tučnějšího masa.

Jaké maso na sekanou?

Doporučujeme kombinaci zadního hovězího a vepřového plecka, které není tolik tučné a přesto zůstává šťavnaté – narozdíl od kýty či kotlety.

  • Maso si můžete nechat namlít v řeznictví, koupit hotové čerstvě mleté u pultu nebo koupit mleté balené v supermarketu. 
  • Pokud kupujete balené mleté maso, čtěte pozorně etiketu a složení. Někdy jde pouze o mleté maso s trochou soli, jindy jde o masný polotovar. Masný polotovar totiž může vedle masa obsahovat celou ještě řadu dalších surovin – většinou jde o koření, sůl, případně další suroviny a látky.
  • Domácí sekaná bude ještě lepší, pokud ji upečete ve slaninovém kabátku, případně ve střívku nebo bránici.
  • Do sekané se hodí bylinky! Ideální je tymián, majoránka nebo oregano
  • Přidáním namočeného bílého pečiva v mléce docílíte větší vláčnosti, objemu a jednolitější struktury. 
  • Použitím syrového vajíčka do masa zvýšíte výživovou hodnotu sekané, případně ovlivníte konzistenci během zpracovávání.
  • Sekané sluší také jemně pokrájená cibule a drcený česnek.
  • Pro zpestření můžete přidat houby, sýr či nastrouhanou nebo vařenou zeleninu.
  • Nezapomeňte na sůl a pepř.

Aby sekaná nepopraskala 

Předejít popraskání sekané není složité. Po důkladném promíchání masové směsi rukama z ní vytvarujte bochánek a jím několikrát po sobě udeřte o pracovní desku stolu. Masovou směs tím zbavíte vzduchových bublin, které by během pečení unikaly a způsobily popraskání. 

  • Opečené krustičky docílíte u sekané tak, že ji před pečením potřete bílkem
  • Během pečení sekanou podlévejte a polévejte výpekem. 

Sekaná za hranicemi

Způsoby přípravy sekané po světě i její složení je rozmanité, nebojte se na svých cestách ochutnat i zdánlivě obyčejnou sekanou, do které se skvěle otisknou místní oblíbené a dostupné suroviny. 

  • Finové do směsi na svou ihamureke přidávají pouze sůl a pepř.
  • Rakouská Faschierter Braten se před pečením balí do šunky. 
  • V Německu rádi do sekané ukrývají vařené vejce. Tradiční Leberkäse má jemnější strukturu než naše běžná sekaná a podává se jako teplá sekaná v housce.
  • V Argentině přidávají navíc mrkev a sýr.
  • Filipínci směs masa balí do hliníkové fólie, která nahradila původní banánové listy, a hodinu ji nechají v páře.
  • V portorické verzi nechybí fazole, v rumunské jehněčí i s vnitřnostmi.
  • Švédi si k ní dávají brusinkový džem a ve Vietnamu se sekaná udí.
  • V USA preferují sekanou neboli meat loaf z hovězího masa.

Jak sekanou servírovat?

  • Sekanou můžete servírovat tradičně s okurkou, bramborem či bramborovou kaší.
  • Plátky sekané lze přidávat do svíčkové nebo rajské omáčky.  Právě sekaná svíčková nebo rajská s knedlíkem jsou z dob normalizace oblíbenou levnou náhražkou masa v populárních původních pokrmech.    
  • Sekaná s omáčkou patří mezi oblíbená jídla u dětí.
  • Sekaná je vynikající také po studenu, s chlebem, hořčicí a křenem.

Zdroj: časopis Apetit, Bonappetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč