Sekaná s paprikami a olivami

Sekaná s paprikami a olivami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná s paprikami a olivami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5327 kcal
Bílkoviny 216 g
Sacharidy 353 g
Tuky 321 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste tentokrát připravit sekaná po italsku. Papriky a olivy jí dodají překvapivý šmrnc. 

Suroviny

mleté maso (mix hovězího a vepřového) 600 g
toustový chléb 4 plátky
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
pažitka 1 svazek
nadrobno
kopřiva 1 hrst
mladé listy
máta 1 PL
čerstvá, nasekaná nadrobno + další do omáčky
oregano 2 ČL
čerstvé, nasekané nadrobno + na ozdobení
česnek 1 stroužek
drcený
jogurt bílý 200 g
paprika červená 1 ks
chilli sušené 1 špetka
mleté
vejce 2 ks
olivy zelené 100 g
bez pecky
olivy černé 100 g
bez pecky
paprika oranžová 2 ks
olivový olej 10 PL
sůl mořská
kapary
na ozdobení (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Dejte nasucho péct červenou papriku. Až se na slupce udělají hnědé puchýře, vložte papriku na 10 minut do igelitového sáčku, aby se zapařila. Pak stáhněte slupku a odstraňte semeník. Pečenou papriku nakrájejte na kostičky, promíchejte se lžící olivového oleje a s nasekanou pažitkou.

2 Rozmixujte chleba spolu s petrželkou, kopřivami a mátou. V míse promíchejte se 3 lžícemi jogurtu a nechte 5 minut odpočinout. Pak smíchejte s masem, paprikovou směsí, vejcem a špetkou chilli a osolte. Pokud je směs moc suchá, nařeďte ji dalším jogurtem.

2 Troubu ztlumte na 180 °C. Paštikovou nebo chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a naplňte polovinou směsi. Poklaďte polovinou černých a zelených oliv a na ně navršte zbytek masa. Uhlaďte a potřete olejem. Pečte 1 hodinu.

4 Mezitím promíchejte 1 lžičku nasekané máty, česnek a zbylý jogurt a osolte. Dejte chladit. V hmoždíři rozetřete oregano, zalijte ho 6 lžícemi oleje a nechte odpočinout.

5 Oranžovou papriku úhledně pokrájejte a krátce ji opečte na oleji spolu se zbytkem oliv. Osolte a podávejte k sekané pokapané oreganovým olejem, s jogurtovou omáčkou a případně kaparovými plody. Sekaná je skvělá teplá a zastudena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit