Sekaná s paprikami a olivami

Sekaná s paprikami a olivami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná s paprikami a olivami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5327 kcal
Bílkoviny 216 g
Cukr 353 g
Tuky 321 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste tentokrát připravit sekaná po italsku. Papriky a olivy jí dodají překvapivý šmrnc. 

Suroviny

mleté maso (mix hovězího a vepřového) 600 g
toustový chléb 4 plátky
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
pažitka 1 svazek
nadrobno
kopřiva 1 hrst
mladé listy
máta 1 PL
čerstvá, nasekaná nadrobno + další do omáčky
oregano 2 ČL
čerstvé, nasekané nadrobno + na ozdobení
česnek 1 stroužek
drcený
jogurt bílý 200 g
paprika červená 1 ks
chilli sušené 1 špetka
mleté
vejce 2 ks
olivy zelené 100 g
bez pecky
olivy černé 100 g
bez pecky
paprika oranžová 2 ks
olivový olej 10 PL
sůl mořská
kapary
na ozdobení (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Dejte nasucho péct červenou papriku. Až se na slupce udělají hnědé puchýře, vložte papriku na 10 minut do igelitového sáčku, aby se zapařila. Pak stáhněte slupku a odstraňte semeník. Pečenou papriku nakrájejte na kostičky, promíchejte se lžící olivového oleje a s nasekanou pažitkou.

2 Rozmixujte chleba spolu s petrželkou, kopřivami a mátou. V míse promíchejte se 3 lžícemi jogurtu a nechte 5 minut odpočinout. Pak smíchejte s masem, paprikovou směsí, vejcem a špetkou chilli a osolte. Pokud je směs moc suchá, nařeďte ji dalším jogurtem.

2 Troubu ztlumte na 180 °C. Paštikovou nebo chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a naplňte polovinou směsi. Poklaďte polovinou černých a zelených oliv a na ně navršte zbytek masa. Uhlaďte a potřete olejem. Pečte 1 hodinu.

4 Mezitím promíchejte 1 lžičku nasekané máty, česnek a zbylý jogurt a osolte. Dejte chladit. V hmoždíři rozetřete oregano, zalijte ho 6 lžícemi oleje a nechte odpočinout.

5 Oranžovou papriku úhledně pokrájejte a krátce ji opečte na oleji spolu se zbytkem oliv. Osolte a podávejte k sekané pokapané oreganovým olejem, s jogurtovou omáčkou a případně kaparovými plody. Sekaná je skvělá teplá a zastudena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit