"Tohle byl mámin majstrštyk! Nejraději jsem jedla sekanou druhý den, postudenu, v housce s hořčicí a okurkou. A tak to mám dodnes,“ prozrazuje Katka Švejdová. Recept na senzační máminou sekanou prozradila i nám. A teď si ji můžete upéct také vy.
Suroviny
Postup
Kostičky chleba dejte do velké mísy a pokropte mlékem. Nechte 10 minut nasáknout.
Mezitím v pánvi na oleji opékejte cibuli a slaninu asi 5 minut, až cibule změkne a zesklovatí.
Dejte do mísy a přidejte všechno mleté maso, vejce, majoránku nebo provensálské koření, petrželku, česnek, 2 lžičky soli a opepřete.
Dobře promíchejte rukama, můžete i hnětacími háky na šlehači či v robotu, ale zase to nepřehánějte, kostičky toustového chleba drží sekanou nadýchanou.
Ochutnejte, případně dokořeňte. Pokud si chcete být jisti dochucením, opečte kousek směsi na pánvičce. Když se vám sekaná zdá mdlá, většinou ji stačí jen přisolit.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Pekáč lehce vytřete olejem a ze směsi v něm zformujte 1 velkou nebo 2 menší šišky. Potřete plnotučnou hořčicí a posypte kmínem. Mírně podlijte vodou a pečte zhruba hodinu dozlatova.
Podávejte nakrájené na plátky, s bramborami nebo kaší a nakládanými okurkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )
- Do sekané se hodí mrkev, párky i vejce. Jak upéct sekanou jako od babičky, aby nepraskla a nebyla suchá?(15 receptů )
- Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů(48 receptů )