Mámina sekaná

Mámina sekaná

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5980 kcal
Bílkoviny 362 g
Cukr 761 g
Tuky 189 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Tohle byl mámin majstrštyk! Nejraději jsem jedla sekanou druhý den, postudenu, v housce s hořčicí a okurkou. A tak to mám dodnes,“ prozrazuje Katka Švejdová.

Suroviny

toustový chléb 8 plátek
na kostičky
mléko 80 ml
na pokropení, cca
slunečnicový olej 1 PL
+ na vytření pekáče
cibule 2 ks
nadrobno
anglická slanina 100 g
na nudličky
hovězí maso mleté 500 g
vepřové maso mleté 500 g
vejce 2 ks
3 PL
lze nahradit 2 lžičkami provensálského koření
petrželka hrst
nasekaná
česnek 3
drcený
sůl mořská
čerstvě mletý
hořčice plnotučná 1 PL
kmín 1 PL
sypané pažitkou, lze nahradit bramborovou kaší s nakládanými okurkami, k podávání

1 Kostičky chleba dejte do velké mísy a pokropte mlékem. Nechte 10 minut nasáknout. Mezitím v pánvi na oleji opékejte cibuli a slaninu asi 5 minut, až cibule změkne a zesklovatí. Dejte do mísy a přidejte všechno mleté maso, vejce, majoránku nebo provensálské koření, petrželku, česnek, 2 lžičky soli a opepřete. Dobře promíchejte rukama, můžete i hnětacími háky na šlehači či v robotu, ale zase to nepřehánějte, kostičky toustového chleba drží sekanou nadýchanou. Ochutnejte, případně dokořeňte. Pokud si chcete být jisti dochuce- ním, opečte kousek směsi na pánvičce. Když se vám sekaná zdá mdlá, většinou ji stačí jen přisolit.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Pekáč lehce vytřete olejem a ze směsi v něm zformujte 1 velkou nebo 2 menší šišky. Potřete plnotuč- nou hořčicí a posypte kmínem. Mírně podlijte vodou a pečte zhruba hodinu dozlatova.

3 Podávejte nakrájené na plátky, s bramborami nebo kaší a nakládanými okurkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit