"Tohle byl mámin majstrštyk! Nejraději jsem jedla sekanou druhý den, postudenu, v housce s hořčicí a okurkou. A tak to mám dodnes,“ prozrazuje Katka Švejdová.
Suroviny
Postup
Kostičky chleba dejte do velké mísy a pokropte mlékem. Nechte 10 minut nasáknout.
Mezitím v pánvi na oleji opékejte cibuli a slaninu asi 5 minut, až cibule změkne a zesklovatí.
Dejte do mísy a přidejte všechno mleté maso, vejce, majoránku nebo provensálské koření, petrželku, česnek, 2 lžičky soli a opepřete.
Dobře promíchejte rukama, můžete i hnětacími háky na šlehači či v robotu, ale zase to nepřehánějte, kostičky toustového chleba drží sekanou nadýchanou.
Ochutnejte, případně dokořeňte. Pokud si chcete být jisti dochuce- ním, opečte kousek směsi na pánvičce. Když se vám sekaná zdá mdlá, většinou ji stačí jen přisolit.
Troubu předehřejte na 180°C.
Pekáč lehce vytřete olejem a ze směsi v něm zformujte 1 velkou nebo 2 menší šišky. Potřete plnotučnou hořčicí a posypte kmínem. Mírně podlijte vodou a pečte zhruba hodinu dozlatova.
Podávejte nakrájené na plátky, s bramborami nebo kaší a nakládanými okurkami.