Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mámina sekaná
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 86
Do 90 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5696 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 705 g
Tuky 190 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Tohle byl mámin majstrštyk! Nejraději jsem jedla sekanou druhý den, postudenu, v housce s hořčicí a okurkou. A tak to mám dodnes,“ prozrazuje Katka Švejdová. Recept na senzační máminou sekanou prozradila i nám. A teď si ji můžete upéct také vy.

Související recepty

Suroviny

na kostičky
mléko 80 ml
na pokapání
slunečnicový olej 1 PL
+ na vytření pekáče
velké, nadrobno
na nudličky
vejce 2 ks
majoránka (drhnutá) 3 ČL
nebo 2 lžičky provensálského koření
petrželka 1 hrst
nasekaná
česnek 4 stroužky
drcené
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
hořčice plnotučná 2 PL
kmín 1 ČL
nebo bramborová kaše
pažitka
nasekaná, na posypání brambor
k podávání

Postup

1

Kostičky chleba dejte do velké mísy a pokropte mlékem. Nechte 10 minut nasáknout.

2

Mezitím v pánvi na oleji opékejte cibuli a slaninu asi 5 minut, až cibule změkne a zesklovatí.

3

Dejte do mísy a přidejte všechno mleté maso, vejce, majoránku nebo provensálské koření, petrželku, česnek, 2 lžičky soli a opepřete.

4

Dobře promíchejte rukama, můžete i hnětacími háky na šlehači či v robotu, ale zase to nepřehánějte, kostičky toustového chleba drží sekanou nadýchanou.

5

Ochutnejte, případně dokořeňte. Pokud si chcete být jisti dochucením, opečte kousek směsi na pánvičce. Když se vám sekaná zdá mdlá, většinou ji stačí jen přisolit.

6

Troubu předehřejte na 180 °C.

7

Pekáč lehce vytřete olejem a ze směsi v něm zformujte 1 velkou nebo 2 menší šišky. Potřete plnotučnou hořčicí a posypte kmínem. Mírně podlijte vodou a pečte zhruba hodinu dozlatova.

8

Podávejte nakrájené na plátky, s bramborami nebo kaší a nakládanými okurkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...