0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mámina sekaná
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5696 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 705 g
Tuky 190 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Tohle byl mámin majstrštyk! Nejraději jsem jedla sekanou druhý den, postudenu, v housce s hořčicí a okurkou. A tak to mám dodnes,“ prozrazuje Katka Švejdová.

Suroviny

toustový chléb 8 plátků
na kostičky
mléko 80 ml
slunečnicový olej 1 PL
+ na vytření pekáče
cibule 2 ks
nadrobno
na nudličky
vepřové maso mleté 500 g
vejce 2 ks
majoránka (drhnutá) 3 ČL
nebo 2 lžičky provensálského koření
petrželka 1 hrst
nasekaná
česnek 4 stroužky
drcené
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
hořčice plnotučná 2 PL
kmín 1 ČL
brambory vařené
nebo bramborová kaše
pažitka
nasekaná, na posypání brambor
okurky nakládané
k podávání

Postup

1

Kostičky chleba dejte do velké mísy a pokropte mlékem. Nechte 10 minut nasáknout.

2

Mezitím v pánvi na oleji opékejte cibuli a slaninu asi 5 minut, až cibule změkne a zesklovatí.

3

Dejte do mísy a přidejte všechno mleté maso, vejce, majoránku nebo provensálské koření, petrželku, česnek, 2 lžičky soli a opepřete.

4

Dobře promíchejte rukama, můžete i hnětacími háky na šlehači či v robotu, ale zase to nepřehánějte, kostičky toustového chleba drží sekanou nadýchanou.

5

Ochutnejte, případně dokořeňte. Pokud si chcete být jisti dochuce- ním, opečte kousek směsi na pánvičce. Když se vám sekaná zdá mdlá, většinou ji stačí jen přisolit.

6

Troubu předehřejte na 180°C.

7

Pekáč lehce vytřete olejem a ze směsi v něm zformujte 1 velkou nebo 2 menší šišky. Potřete plnotučnou hořčicí a posypte kmínem. Mírně podlijte vodou a pečte zhruba hodinu dozlatova.

8

Podávejte nakrájené na plátky, s bramborami nebo kaší a nakládanými okurkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč