0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mámina sekaná

Mámina sekaná
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mámina sekaná

4 / 5. Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5696 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 705 g
Tuky 190 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Tohle byl mámin majstrštyk! Nejraději jsem jedla sekanou druhý den, postudenu, v housce s hořčicí a okurkou. A tak to mám dodnes,“ prozrazuje Katka Švejdová.

Suroviny

toustový chléb 8 plátků
na kostičky
mléko 80 ml
slunečnicový olej 1 PL
+ na vytření pekáče
cibule 2 ks
nadrobno
anglická slanina 100 g
na nudličky
hovězí maso mleté 500 g
vepřové maso mleté 500 g
vejce 2 ks
majoránka (drhnutá) 3 ČL
nebo 2 lžičky provensálského koření
petrželka 1 hrst
nasekaná
česnek 4 stroužky
drcené
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
hořčice plnotučná 2 PL
kmín 1 ČL
brambory vařené
nebo bramborová kaše
pažitka
nasekaná, na posypání brambor
okurky nakládané
k podávání

Postup

1

Kostičky chleba dejte do velké mísy a pokropte mlékem. Nechte 10 minut nasáknout.

2

Mezitím v pánvi na oleji opékejte cibuli a slaninu asi 5 minut, až cibule změkne a zesklovatí.

3

Dejte do mísy a přidejte všechno mleté maso, vejce, majoránku nebo provensálské koření, petrželku, česnek, 2 lžičky soli a opepřete.

4

Dobře promíchejte rukama, můžete i hnětacími háky na šlehači či v robotu, ale zase to nepřehánějte, kostičky toustového chleba drží sekanou nadýchanou.

5

Ochutnejte, případně dokořeňte. Pokud si chcete být jisti dochuce- ním, opečte kousek směsi na pánvičce. Když se vám sekaná zdá mdlá, většinou ji stačí jen přisolit.

6

Troubu předehřejte na 180°C.

7

Pekáč lehce vytřete olejem a ze směsi v něm zformujte 1 velkou nebo 2 menší šišky. Potřete plnotučnou hořčicí a posypte kmínem. Mírně podlijte vodou a pečte zhruba hodinu dozlatova.

8

Podávejte nakrájené na plátky, s bramborami nebo kaší a nakládanými okurkami.

Související články

Mleté maso stokrát jinak
  • ARCHIV / nepridavat nove

Mleté maso stokrát jinak

Triků na zaručeně ještě lepší a lepší mleté maso existuje spousta. My vám poradíme, jak namleté maso lépe spojit a také co s cibulí, aby v mase nezhořkla.   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit