Poctivá sekaná pečená se zeleninou

Poctivá sekaná pečená se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Poctivá sekaná pečená se zeleninou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné Na 3–4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2561 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 312 g
Tuky 65 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který rozdělil redakci: jedni ocenili čistou chuť masa, druhým připadala sekaná trochu suchá.

Suroviny

hovězí maso mleté 300 g
vepřové maso mleté 150 g
viz Něco navíc
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
menší, nadrobno, nebo 2 šalotky
petrželka 5 snítek
hladkolistá, lístky nadrobno
sušené houby 2 ČL
mleté sušené hříbky nebo houbového koření bez soli (lze vynechat)
provensálské koření 0.25 ČL
sušené
víno bílé 60 ml
suché
bobkový list 3 ks
menší
slanina 1 plátek
rozkrájený na třetiny
Na přílohu
brambory 2 ks
pěkné (nové nebo varný typ A), podélně nakrájené na osminky
baby mrkev 4 ks
oloupané, ale klidně s kousky nati
rajčata cherry
na větvičce
olivový olej
sůl vločková

1 Den předem dejte všechno maso do mísy, přidejte česnek utřený se 1/4 lžičky soli, cibuli nebo šalotku, petrželku, mleté hříbky, chcete-li, provensálské bylinky, víno, zbývající sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte a propracujte rukama. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a odložte na 24 hodin do chladničky.

2 Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odeberte kousek směsi a rychle ho opečte v pánvičce – ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť. Pak ze směsi vytvarujte šišku a položte ji do pekáčku nebo zapékací mísy. Bobkové listy položte v rovnoměrných rozestupech na sekanou, stejně tak i slaninu.

3 Zeleninu na přílohu potřete trochou oleje a osolte. Rozprostřete ji kolem sekané. Pečte 45–50 minut, zeleninu jednou obraťte. Hotová sekaná by měla být na povrchu mírně dohněda a uvnitř propečená, slanina trošku křupavá, vnitřní teplota sekané okolo 66 °C (při zapíchnutí špejle do středu vytéká čirá šťáva, ne růžová). Zelenina by měla být měkká.

4 Upečenou sekanou nechte 5 minut odpočívat, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou.

NĚCO NAVÍC
Poměr hovězího a vepřového masa můžete upravit na 1 : 1.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit