Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poctivá sekaná pečená se zeleninou

Poctivá sekaná pečená se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Poctivá sekaná pečená se zeleninou

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 3–4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2561 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 312 g
Tuky 65 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který rozdělil redakci: jedni ocenili čistou chuť masa, druhým připadala sekaná trochu suchá.

Suroviny

viz Něco navíc
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
menší, nadrobno, nebo 2 šalotky
petrželka 5 snítek
hladkolistá, lístky nadrobno
mleté sušené hříbky nebo houbového koření bez soli (lze vynechat)
provensálské koření ¼ ČL
sušené
suché
menší
slanina 1 plátek
rozkrájený na třetiny
Na přílohu
pěkné (nové nebo varný typ A), podélně nakrájené na osminky
baby mrkev 4 ks
oloupané, ale klidně s kousky nati
rajčata cherry
na větvičce
olivový olej
sůl vločková

1 Den předem dejte všechno maso do mísy, přidejte česnek utřený se 1/4 lžičky soli, cibuli nebo šalotku, petrželku, mleté hříbky, chcete-li, provensálské bylinky, víno, zbývající sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte a propracujte rukama. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a odložte na 24 hodin do chladničky.

2 Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odeberte kousek směsi a rychle ho opečte v pánvičce – ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť. Pak ze směsi vytvarujte šišku a položte ji do pekáčku nebo zapékací mísy. Bobkové listy položte v rovnoměrných rozestupech na sekanou, stejně tak i slaninu.

3 Zeleninu na přílohu potřete trochou oleje a osolte. Rozprostřete ji kolem sekané. Pečte 45–50 minut, zeleninu jednou obraťte. Hotová sekaná by měla být na povrchu mírně dohněda a uvnitř propečená, slanina trošku křupavá, vnitřní teplota sekané okolo 66 °C (při zapíchnutí špejle do středu vytéká čirá šťáva, ne růžová). Zelenina by měla být měkká.

4 Upečenou sekanou nechte 5 minut odpočívat, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou.

NĚCO NAVÍC
Poměr hovězího a vepřového masa můžete upravit na 1 : 1.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč