Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Poctivá sekaná pečená se zeleninou

Recept, který rozdělil redakci: jedni ocenili čistou chuť masa, druhým připadala sekaná trochu suchá.

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 3–4 porce
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT50M
Pečení 0:50
Maso Česká

Ingredience

    • 300 g mletého hovězího masa
    • 150 g mletého vepřového masa (viz Něco navíc)
    • 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 1 lžička soli a čerstvě mletý pepř
    • 1 malá cibule nebo 2 šalotky, nadrobno
    • 5 snítek hladkolisté petržele, lístky nadrobno
    • 1–2 lžičky mletých sušených hříbků nebo houbového koření bez soli (lze vynechat)
    • 1/4 lžičky sušených provensálských bylinek
    • 60 ml suchého bílého vína
    • 3 malé bobkového listy
    • 1 plátek slaniny, rozkrájený na třetiny

    NA PŘÍLOHU

    • 2 pěkné brambory (nové nebo varný typ A), podélně nakrájené na osminky
    • 3–4 mladé mrkvičky, oloupané, ale klidně s kousky nati
    • třešňová rajčátka na větvičce
    • olivový olej
    • vločková mořská sůl

Příprava jídla

1 Den předem dejte všechno maso do mísy, přidejte česnek utřený se 1/4 lžičky soli, cibuli nebo šalotku, petrželku, mleté hříbky, chcete-li, provensálské bylinky, víno, zbývající sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte a propracujte rukama. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a odložte na 24 hodin do chladničky.

2 Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odeberte kousek směsi a rychle ho opečte v pánvičce – ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť. Pak ze směsi vytvarujte šišku a položte ji do pekáčku nebo zapékací mísy. Bobkové listy položte v rovnoměrných rozestupech na sekanou, stejně tak i slaninu.

3 Zeleninu na přílohu potřete trochou oleje a osolte. Rozprostřete ji kolem sekané. Pečte 45–50 minut, zeleninu jednou obraťte. Hotová sekaná by měla být na povrchu mírně dohněda a uvnitř propečená, slanina trošku křupavá, vnitřní teplota sekané okolo 66 °C (při zapíchnutí špejle do středu vytéká čirá šťáva, ne růžová). Zelenina by měla být měkká.

4 Upečenou sekanou nechte 5 minut odpočívat, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou.

NĚCO NAVÍC
Poměr hovězího a vepřového masa můžete upravit na 1 : 1.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Eintopf s vepřovým masem

Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Pečená polenta se zeleninou

Kuře z jednoho hrnce

Přidat komentář