0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poctivá sekaná pečená se zeleninou

Poctivá sekaná pečená se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Poctivá sekaná pečená se zeleninou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 3–4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2561 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 312 g
Tuky 65 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který rozdělil redakci: jedni ocenili čistou chuť masa, druhým připadala sekaná trochu suchá.

Suroviny

hovězí maso mleté 300 g
vepřové maso mleté 150 g
viz Něco navíc
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
menší, nadrobno, nebo 2 šalotky
petrželka 5 snítek
hladkolistá, lístky nadrobno
sušené houby 2 ČL
mleté sušené hříbky nebo houbového koření bez soli (lze vynechat)
provensálské koření 0.25 ČL
sušené
víno bílé 60 ml
suché
bobkový list 3 ks
menší
slanina 1 plátek
rozkrájený na třetiny
Na přílohu
brambory 2 ks
pěkné (nové nebo varný typ A), podélně nakrájené na osminky
baby mrkev 4 ks
oloupané, ale klidně s kousky nati
rajčata cherry
na větvičce
olivový olej
sůl vločková

1 Den předem dejte všechno maso do mísy, přidejte česnek utřený se 1/4 lžičky soli, cibuli nebo šalotku, petrželku, mleté hříbky, chcete-li, provensálské bylinky, víno, zbývající sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte a propracujte rukama. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a odložte na 24 hodin do chladničky.

2 Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odeberte kousek směsi a rychle ho opečte v pánvičce – ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť. Pak ze směsi vytvarujte šišku a položte ji do pekáčku nebo zapékací mísy. Bobkové listy položte v rovnoměrných rozestupech na sekanou, stejně tak i slaninu.

3 Zeleninu na přílohu potřete trochou oleje a osolte. Rozprostřete ji kolem sekané. Pečte 45–50 minut, zeleninu jednou obraťte. Hotová sekaná by měla být na povrchu mírně dohněda a uvnitř propečená, slanina trošku křupavá, vnitřní teplota sekané okolo 66 °C (při zapíchnutí špejle do středu vytéká čirá šťáva, ne růžová). Zelenina by měla být měkká.

4 Upečenou sekanou nechte 5 minut odpočívat, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou.

NĚCO NAVÍC
Poměr hovězího a vepřového masa můžete upravit na 1 : 1.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit