
Poctivá sekaná pečená se zeleninou
Recept, který rozdělil redakci: jedni ocenili čistou chuť masa, druhým připadala sekaná trochu suchá.
Ingredience
- 300 g mletého hovězího masa
- 150 g mletého vepřového masa (viz Něco navíc)
- 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžička soli a čerstvě mletý pepř
- 1 malá cibule nebo 2 šalotky, nadrobno
- 5 snítek hladkolisté petržele, lístky nadrobno
- 1–2 lžičky mletých sušených hříbků nebo houbového koření bez soli (lze vynechat)
- 1/4 lžičky sušených provensálských bylinek
- 60 ml suchého bílého vína
- 3 malé bobkového listy
- 1 plátek slaniny, rozkrájený na třetiny
- 2 pěkné brambory (nové nebo varný typ A), podélně nakrájené na osminky
- 3–4 mladé mrkvičky, oloupané, ale klidně s kousky nati
- třešňová rajčátka na větvičce
- olivový olej
- vločková mořská sůl
NA PŘÍLOHU
Příprava jídla
1 Den předem dejte všechno maso do mísy, přidejte česnek utřený se 1/4 lžičky soli, cibuli nebo šalotku, petrželku, mleté hříbky, chcete-li, provensálské bylinky, víno, zbývající sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte a propracujte rukama. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a odložte na 24 hodin do chladničky.
2 Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odeberte kousek směsi a rychle ho opečte v pánvičce – ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť. Pak ze směsi vytvarujte šišku a položte ji do pekáčku nebo zapékací mísy. Bobkové listy položte v rovnoměrných rozestupech na sekanou, stejně tak i slaninu.
3 Zeleninu na přílohu potřete trochou oleje a osolte. Rozprostřete ji kolem sekané. Pečte 45–50 minut, zeleninu jednou obraťte. Hotová sekaná by měla být na povrchu mírně dohněda a uvnitř propečená, slanina trošku křupavá, vnitřní teplota sekané okolo 66 °C (při zapíchnutí špejle do středu vytéká čirá šťáva, ne růžová). Zelenina by měla být měkká.
4 Upečenou sekanou nechte 5 minut odpočívat, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou.
NĚCO NAVÍC
Poměr hovězího a vepřového masa můžete upravit na 1 : 1.
Přidat komentář