Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základ na sekanou

Základ na sekanou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3716 kcal
Bílkoviny 256 g
Sacharidy 138 g
Tuky 241 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná...

Suroviny

Základ
slunečnicový olej 2 PL
nadrobno
zelenina 1 hrnek
mrkev, řapíkatý celer, paprika, pórek, fenykl, žampiony
voda 150 ml
nebo víno, pivo, suché sherry
Pečivo
bageta 120 g
světlá, na kostičky
mléko 250 ml
plnotučné
Maso a ochucení
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
případně krůtí, jehněčí
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
worcesterská omáčka 1 PL
Přísady, bylinky a koření
sušené ovoce
meruňky, fíky nebo datle, rozinky, brusinky
čedar, ementál, feta, sýr s modrou plísní, parmazán
nebo jiné posilovač chuti: kapary, čderstvý zázvor, chilli paprička, citronová kůra
koření
zvolte 1-2 druhy, drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, garam masala, drcený kmín, drcený římský kmín, koriandr, koření 5 vůní…
sůl 2 PL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
Na dokončení
nebo hořčice, med nebo anglická slanina

Postup

1

Připravte si základ

  • V pánvi na slunečnicovém oleji na mírném plameni opékejte cibuli a zvolenou zeleninu doměkka; trvá to asi 5 minut.
  • Zalijte zvolenou tekutinou, zvyšte plamen a vařte 6–8 minut, až se tekuti- na téměř vyvaří.
  • Dejte do mísy a nechte vychladnout.
2

    Přidejte housku

    • V jiné míse pokropte 120 g světlé bagety nebo housky, nakrájené na kostičky, 250 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout; trvá to 5–10 minut. Je-li třeba, pečivo lehce vymačkejte, aby přebytečné mléko zůstalo v míse, a pečivo přendejte do hlavní mísy k zeleninovému základu.

     

    3

     Ochuťte maso

    • Do mísy přidejte mleté maso, vejce, zvolené přísady (zvolte nejvýš 4), koření a bylinky a worcester a osolte a opepřete. Promíchejte, ale příliš neuplácávejte.

     

    4

    Dokončete sekanou

    Zformujte šišku sekané a povrch potřete glazé (kečup, hořčice nebo med) či ji zabalte do slaniny.

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2013/10

    Apetit magazín

    Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
    • Lidé a jídlo

    Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

    Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...