Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná...
Suroviny
Základ
slunečnicový olej
2
PL
cibule
1
ks
nadrobno
zelenina
1
hrnek
mrkev, řapíkatý celer, paprika, pórek, fenykl, žampiony
voda
150
ml
nebo víno, pivo, suché sherry
Pečivo
bageta
120
g
světlá, na kostičky
mléko
250
ml
plnotučné
Maso a ochucení
mleté maso (mix hovězího a vepřového)
1
kg
případně krůtí, jehněčí
vejce
2
ks
velká, prošlehaná
worcesterská omáčka
1
PL
Přísady, bylinky a koření
sušené ovoce
meruňky, fíky nebo datle, rozinky, brusinky
čedar, ementál, feta, sýr s modrou plísní, parmazán
nebo jiné posilovač chuti: kapary, čderstvý zázvor, chilli paprička, citronová kůra
koření
zvolte 1-2 druhy, drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, garam masala, drcený kmín, drcený římský kmín, koriandr, koření 5 vůní…
sůl
2
PL
pepř
½
ČL
čerstvě mletý
Na dokončení
kečup
3
PL
nebo hořčice, med nebo anglická slanina
Postup
1
Připravte si základ
- V pánvi na slunečnicovém oleji na mírném plameni opékejte cibuli a zvolenou zeleninu doměkka; trvá to asi 5 minut.
- Zalijte zvolenou tekutinou, zvyšte plamen a vařte 6–8 minut, až se tekuti- na téměř vyvaří.
- Dejte do mísy a nechte vychladnout.
2
Přidejte housku
- V jiné míse pokropte 120 g světlé bagety nebo housky, nakrájené na kostičky, 250 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout; trvá to 5–10 minut. Je-li třeba, pečivo lehce vymačkejte, aby přebytečné mléko zůstalo v míse, a pečivo přendejte do hlavní mísy k zeleninovému základu.
3
Ochuťte maso
- Do mísy přidejte mleté maso, vejce, zvolené přísady (zvolte nejvýš 4), koření a bylinky a worcester a osolte a opepřete. Promíchejte, ale příliš neuplácávejte.
4
Dokončete sekanou
Zformujte šišku sekané a povrch potřete glazé (kečup, hořčice nebo med) či ji zabalte do slaniny.