Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základ na sekanou

Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná...

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT55M
Pečení 0:55
Maso

Ingredience

    ZÁKLAD:

    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • až 1 hrnek zeleniny (zvolte si jeden druh nebo kombinaci: mrkev, řapíkatý celer, paprika, pórek, fenykl, žampiony)
    • až 150ml tekutiny (bílé nebo červené víno, světlé nebo tmavé pivo, suché sherry atp.)

    PEČIVO:

    • 120 g světlé bagety nebo housky, nakrájené na kostičky
    • 250 ml plnotučného mléka

    MASO A OCHUCENÍ:

    • 1 kg mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, jehněčí)
    • 2 velká vejce, lehce prošlehaná
    • 1 lžíce worcesterské omáčky
    • přísady, bylinky a koření – s množstvím (hlavně aromatických) surovin buďte opatrní, chuť sekané mají podtrhnout, nikoli ji vytvořit:
      Sušené ovoce – sušené meruňky, fíky nebo datle, rozinky nebo brusinky
      Sýry & uzeniny – čedar, ementál, feta, sýr s modrou plísní, parmazán, chorizo nebo čabajka, slanina
      Posilovače chuti – česnek, kapary, nastrouhaný čerstvý zázvor, jarní cibulka, čerstvá chilli paprička, citronová nebo limetová kůra, olivy, křen, sušené houby
      Koření (zvolte 1–2 druhy) – drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, garam masala, drcený kmín, drcený římský kmín, koriandr, koření 5 vůní...
      Bylinky – tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj, oregano, majoránka, kopr, petrželka, bazalka, koriandr, pažitka
    • 2 zarovnané lžičky soli
    • 1/2 zarovnané lžičky čerstvě mletého pepře

    DOKONČENÍ:

    • 3 lžíce kečupu nebo 3 lžíce hořčice (plnotučné, hrubozrnné nebo dijonské) nebo 2 lžíce medu nebo 150 g sušené či anglické slaniny.

Příprava jídla

1. Připravte si základ

  • V pánvi na slunečnicovém oleji na mírném plameni opékejte cibuli a zvolenou zeleninu doměkka; trvá to asi 5 minut.
  • Zalijte zvolenou tekutinou, zvyšte plamen a vařte 6–8 minut, až se tekuti- na téměř vyvaří.
  • Dejte do mísy a nechte vychladnout.


2. Přidejte housku

  • V jiné míse pokropte 120 g světlé bagety nebo housky, nakrájené na kostičky, 250 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout; trvá to 5–10 minut. Je-li třeba, pečivo lehce vymačkejte, aby přebytečné mléko zůstalo v míse, a pečivo přendejte do hlavní mísy k zeleninovému základu.


3. Ochuťte maso

  • Do mísy přidejte mleté maso, vejce, zvolené přísady (zvolte nejvýš 4), koření a bylinky a worcester a osolte a opepřete. Promíchejte, ale příliš neuplácávejte.


4. Dokončete sekanou

Zformujte šišku sekané a povrch potřete glazé (kečup, hořčice nebo med) či ji zabalte do slaniny.

Klasika

Pokud si vaše rodina potrpí na klasickou sekanou, vsaďte na tento recept!

Telecí s parmazánem

Jemná telecí sekaná je naprosto skvostná!

Vepřová s houbami

Šťavnatá sekaná ve slaninovém kabátku oslní i tu nejvzácnější návštěvu.

Krůtí s chorizem

Směs na sekanou promíchejte rukama a do tvaru šišky ji zformujte opravdu zlehka – neuplácávejte ji. Jen tak...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasika

Telecí s parmazánem

Vepřová s houbami

Krůtí s chorizem

Přidat komentář