Základ na sekanou

Základ na sekanou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2353 kcal
Bílkoviny 237 g
Cukr 20 g
Tuky 142 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná...

Suroviny

Základ
slunečnicový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
zelenina 1 hrnek
až, (zvolte si jeden druh nebo kombinaci: mrkev, řapíkatý celer, paprika, pórek, fenykl, žampiony)
voda 150 ml
až, (bílé nebo červené víno, světlé nebo tmavé pivo, suché sherry atp.)
Pečivo
120 g
světlá bageta lze nahradit houskou, na kostičky
250 ml
plnotučné mléko
Maso a ochucení
hovězí maso mleté 1 kg
(hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, jehněčí)
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
worcesterská omáčka 1 PL
Přísady, bylinky a koření
sušené ovoce
sušené meruňky, fíky nebo datle, rozinky nebo brusinky
sýr
čedar, ementál, feta, sýr s modrou plísní, parmazán
posilovače chuti česnek, kapary, nastrouhaný čerstvý zázvor, jarní cibulka, čerstvá chilli paprička, citronová nebo limetová kůra, olivy, křen, sušené houby
koření
zvolte 1-2 druhy, drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, garam masala, drcený kmín, drcený římský kmín, koriandr, koření 5 vůní…

1. Připravte si základ

  • V pánvi na slunečnicovém oleji na mírném plameni opékejte cibuli a zvolenou zeleninu doměkka; trvá to asi 5 minut.
  • Zalijte zvolenou tekutinou, zvyšte plamen a vařte 6–8 minut, až se tekuti- na téměř vyvaří.
  • Dejte do mísy a nechte vychladnout.


2. Přidejte housku

  • V jiné míse pokropte 120 g světlé bagety nebo housky, nakrájené na kostičky, 250 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout; trvá to 5–10 minut. Je-li třeba, pečivo lehce vymačkejte, aby přebytečné mléko zůstalo v míse, a pečivo přendejte do hlavní mísy k zeleninovému základu.


3. Ochuťte maso

  • Do mísy přidejte mleté maso, vejce, zvolené přísady (zvolte nejvýš 4), koření a bylinky a worcester a osolte a opepřete. Promíchejte, ale příliš neuplácávejte.


4. Dokončete sekanou

Zformujte šišku sekané a povrch potřete glazé (kečup, hořčice nebo med) či ji zabalte do slaniny.

Telecí s parmazánem

Více

Vepřová s houbami

Více

Krůtí s chorizem

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit