Na první pohled téměř nerozeznatelné názvy dokáží zamotat hlavu snad ještě více než samotný moštový nápoj. Jak je spolehlivě rozeznat, abyste při příští objednávce v restauraci zapůsobili jako kulinářský guru? Poradíme, jak se ve světě cid(e)rů hbitě zorientovat.
Historie cideru: Vzpruha pro válečníky, nebo nápoj králů?
Odkud se cider vlastně vzal? Původ lahodného moku je zahalen oparem tajemství, jedno je ale jisté: za dobu své existence si podmanil mnohé. Jeho chuti propadli staří Římané při dobývačných cestách po Evropě i obávaní Vikingové během svých válečných výprav na moři.
Později se cider přesunul z válečných tažení do královských komnat. V Anglii učaroval francouzskému králi Karlovi IX. (1550–1574), jehož lékař o cideru dokonce napsal spis s názvem De vino et pomaceo. Dopustit na něj nedal ani anglický vladař Karel I. (1600–1649), kterému byl cider údajně milejší než víno.
Cidre nebo cider?
Pojďme si oba pojmy ujasnit. Cider (čteme sajdr) má původ v Anglii. Vyrábí se z čerstvě lisovaného moštu, ale není to podmínka. Stejně tak můžete při jeho výrobě použít jablečný koncentrát nebo sušinu. Doba kvašení se počítá v řádech týdnů. Potom už stačí dosladit, dochutit a pasterizovat. O bublinky se postará přidaný oxid uhličitý. Potom se hotový nápoj stáčí do lahví.
Na první pohled je příprava jednoduchá, ale i zde je třeba dodržovat určitá pravidla. Při kvašení nesmí být obsah alkoholu vyšší než 8,2 %, jinak už na stůl nedostanete cider, ale jablečné víno. Správný cider je vyváženou kombinací hořské, sladké a kyselé chuti. A jaký cider nabízí nejlepší chuťový zážitek? Přece točený a dobře vychlazený.
Jablečná záplava?
V našich končinách se cider popíjel už v devatenáctém století, postupně ho ale nahradilo pivo. V posledních letech však produkce cideru znovu stoupá a jak se dá, Češi mu zase přicházejí na chuť. Produkce cideru se pravidelně zvyšuje a na domám trhu se objevují stále další výrobci kvašeného moštu (mezi ty nejvýraznější u nás patří F. H. Prager).
Máte chuť na něco dobrého? Cider nepatří jen do sklenice
Chybí vám inspirace, co uvařit dobrého, a máte doma i nějaký ten cider navíc? Provoňte vaši kuchyň vůní jablek a ochutnejte třeba křupavé kuře na cideru a libečku. Milovníci vepřového dají zase přednost vepřovým kotletám.
A pokud vás na cestě domů zastihlo sychravé počasí, možná potřebujete rozproudit krev v žilách. Horký cider s voňavým kořením vám znovu rozjasní den.
Tak už víte, co si dátě příště? Cidre, nebo cidre? Dejte nám vědět, co vám chutná více.
A pokud sháníte další tipy na lahodný oběd nebo netradiční večeři pro dva, podívejte se do sekce pod článkem. Najdete tam další zajímavé tipy, jak si zpestřit svůj jídelníček.