0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: silný rybí vývar

Jak na to: silný rybí vývar
sdílet:

Štědrovečerní rybí polévka potřebuje dobrý základ. Poradíme vám, jak připravit poctivý rybí vývar.

Rybí polévka by na štědrovečerním stole neměla chybět. Její chuť stojí a padá na silném rybím vývaru. Nepodceňte ani výběr kvalitní ryby.  Jak tedy rybí vývar připravit tak, aby výsledná slavnostní polévka byla opravdu dokonalá?

Jak připravit silný rybí vývar

Do pekáče dejte tři skelety z bělomasé ryby, 1 malou neoloupanou cibuli a 1 palici česneku, oboje přepůlené a řeznou stranou nahoru. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200 ºC a pečte 30–40 minut dozlatova. Poté skelety a cibuli s česnekem přendejte do hrnce, zalijte 1,25 l vody a nechte pod bodem varu táhnout 30 minut. Vařte na mírném plameni, vývar by neměl divoce bublat, jen lehce perlit. V průběhu vaření sbírejte pěnu. Na závěr osolte a přeceďte.

Hotový vývar poslouží jako dokonalý základ štědrovečerní rybí polévky. Připravte ji podle svých zvyklostí. Do vývaru můžete přidat například úhledně nakrájenou kořenovou zeleninu a bylinkové knedlíčky. Podávejte s na másle opečenými krutony.

 

Nemáte svůj rodinný recept? Zkuste se inspiravat našimi nápady.

3x inspirace pro rybí polévku

Jikry a mlíčí ve sladkokyselém nálevu

Zkuste tentokrát experimentovat a připravit pikantní nálev z vinného octa, vína a cukru, který dodá mlíčí a jikrám neuvěřitelný odpich, a s nimi i celé rybí polévce. Poté stačí přidat už jenom dozlatova opečené krutonky a štědrovečerní hostina může začít

Bylinkové knedlíčky s rybím masem

Pokud sázíte spíše na dokonalou eleganci, vsaďte na čirou rybí polévku podle receptu šéfkuchaře Josefa Rychtra. Knedlíčky z rybího masa voní bylinkami a kořením a na talíři vypadají vskutku skvostně.

Krevety a uzená ryba

Chcete na Štědrý večer dodržet tradiční rybí menu, ale kapr není právě váš favorit? Pak je pro vás krémová polévka s lososem a krevetami ta pravá volba. Je neodolatelně jemná a hladká a uzená ryba jí dodá neuvěřitelný šmrnc.

Související články

5× rybí polévka
  • Tipy a triky

5× rybí polévka

Vánoční rybí polévka Základní rybí polévka bez výstředností, kterou na Štědrý den zvládnou uvařit i naprostí začátečníci. Lehce zahuštěný vývar s kořenovou zeleninou a krutony patří ke stálicím svátečního stolu. Možná si budete chtít...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit