Štědrovečerní rybí polévka potřebuje dobrý základ. Poradíme vám, jak připravit poctivý rybí vývar.
Rybí polévka by na štědrovečerním stole neměla chybět. Její chuť stojí a padá na silném rybím vývaru. Nepodceňte ani výběr kvalitní ryby. Jak tedy rybí vývar připravit tak, aby výsledná slavnostní polévka byla opravdu dokonalá?
Jak připravit silný rybí vývar
- Do pekáče dejte tři skelety z bělomasé ryby, 1 malou neoloupanou cibuli a 1 palici česneku, oboje přepůlené a řeznou stranou nahoru. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200 ºC a pečte 30–40 minut dozlatova.
- Poté skelety a cibuli s česnekem přendejte do hrnce, zalijte 1,25 l vody a nechte pod bodem varu táhnout 30 minut. Vařte na mírném plameni, vývar by neměl divoce bublat, jen lehce perlit. V průběhu vaření sbírejte pěnu. Na závěr osolte a přeceďte.
Hotový vývar poslouží jako dokonalý základ štědrovečerní rybí polévky. Připravte ji podle svých zvyklostí. Do vývaru můžete přidat například úhledně nakrájenou kořenovou zeleninu a bylinkové knedlíčky. Podávejte s na másle opečenými krutony.
Nemáte svůj rodinný recept? Zkuste se inspiravat našimi nápady.
3x inspirace pro rybí polévku
1. Jikry a mlíčí ve sladkokyselém nálevu
Zkuste tentokrát experimentovat a připravit pikantní nálev z vinného octa, vína a cukru, který dodá mlíčí a jikrám neuvěřitelný odpich, a s nimi i celé rybí polévce. Poté stačí přidat už jenom dozlatova opečené krutonky a štědrovečerní hostina může začít
2. Bylinkové knedlíčky s rybím masem
Pokud sázíte spíše na dokonalou eleganci, vsaďte na čirou rybí polévku podle receptu šéfkuchaře Josefa Rychtra. Knedlíčky z rybího masa voní bylinkami a kořením a na talíři vypadají vskutku skvostně.
3. Krevety a uzená ryba
Chcete na Štědrý večer dodržet tradiční rybí menu, ale kapr není právě váš favorit? Pak je pro vás krémová polévka s lososem a krevetami ta pravá volba. Je neodolatelně jemná a hladká a uzená ryba jí dodá neuvěřitelný šmrnc.