0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní kapří vývar

Základní kapří vývar

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 253 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 44 g
Tuky 0 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejným způsobem můžete vývar připravit také z mořských ryb. 

Suroviny

kostra a odřezky kapra zbytky po filetování
1 ks
kapří hlava bez žaber
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
řapíkatý celer 2 ks
menší, oloupaný, nahrubo
cibule 1 ks
na čtvrtky
pepř mletý 5 kulička
sůl

1 Do 1,5 litru studené vody dejte kosti, odřezky a hlavu i zeleninu a přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte pepř a zvolna nechte táhnout 30 minut. Během vaření pečlivě sbírejte pěnu.

2 Pak vývar přeceďte, osolte podle potřeby a použijte dále. Můžete obrat a použít i maso z hlav a kostí. 

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Kapr je rychle rostoucí ryba, proto je jeho chov u rybníkářů oblíbený. Najčastěji koupíte tříletého kapra o hmotnosti 1,5-2kg nebo čtyřletého vážícího zhruba 3kg. Platí, že menší kusy mají méně tučné maso, ale cenou za to je množství droboučkých kostí. 
  • Doporučujeme kupovat vždy čerstvou rybu
  • Rybí vývar si můžete i koupit. V obchodech s japonskými potravinami seženete instantní rybí vývar dashi no moto. Hotový koupíte v Marks&Spencer. Rybí fond (koncentrovaný vývar) mají také na www.toppotraviny.cz.
  • Vývar lze samozřejmě připravit i ze směsi ryb, sladkovodních nebo mořských. U mořských ryb můžete do vývaru přidat i krunýře a hlavy z krevet.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč