Základní kapří vývar

Základní kapří vývar

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 253 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 44 g
Tuky 0 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejným způsobem můžete vývar připravit také z mořských ryb. 

Související recepty

Suroviny

kostra a odřezky kapra zbytky po filetování
1 ks
kapří hlava bez žaber
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
řapíkatý celer 2 ks
fenykl 1 ks
menší, oloupaný, nahrubo
cibule 1 ks
na čtvrtky
pepř mletý 5 kulička
sůl

1 Do 1,5 litru studené vody dejte kosti, odřezky a hlavu i zeleninu a přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte pepř a zvolna nechte táhnout 30 minut. Během vaření pečlivě sbírejte pěnu.

2 Pak vývar přeceďte, osolte podle potřeby a použijte dále. Můžete obrat a použít i maso z hlav a kostí. 

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Kapr je rychle rostoucí ryba, proto je jeho chov u rybníkářů oblíbený. Najčastěji koupíte tříletého kapra o hmotnosti 1,5-2kg nebo čtyřletého vážícího zhruba 3kg. Platí, že menší kusy mají méně tučné maso, ale cenou za to je množství droboučkých kostí. 
  • Doporučujeme kupovat vždy čerstvou rybu
  • Rybí vývar si můžete i koupit. V obchodech s japonskými potravinami seženete instantní rybí vývar dashi no moto. Hotový koupíte v Marks&Spencer. Rybí fond (koncentrovaný vývar) mají také na www.toppotraviny.cz.
  • Vývar lze samozřejmě připravit i ze směsi ryb, sladkovodních nebo mořských. U mořských ryb můžete do vývaru přidat i krunýře a hlavy z krevet.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit