Recept na základní kapří vývar využijete nejen o Vánoce. Stejným způsobem můžete vývar připravit také z mořských ryb. Kapří vývar je čirý, a když do něj přidáte nakrájenou zeleninu a třeba i rozšlehané vejce, získáte jednoduchou rybí polévku pro všední dny.
Postup
1
Do 1,5 litru studené vody dejte kosti, odřezky a hlavu i zeleninu a přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte pepř a zvolna nechte táhnout 30 minut. Během vaření pečlivě sbírejte pěnu.
2
Pak vývar přeceďte, osolte podle potřeby a použijte dále. Můžete obrat a použít i maso z hlav a kostí.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
- Kapr je rychle rostoucí ryba, proto je jeho chov u rybníkářů oblíbený. Najčastěji koupíte tříletého kapra o hmotnosti 1,5 - 2 kg nebo čtyřletého vážícího zhruba 3 kg. Platí, že menší kusy mají méně tučné maso, ale cenou za to je množství droboučkých kostí.
- Doporučujeme kupovat vždy čerstvou rybu. Rybí vývar si můžete i koupit. V obchodech s japonskými potravinami seženete instantní rybí vývar dashi no moto. Hotový koupíte v Marks&Spencer. Rybí fond (koncentrovaný vývar) mají také na www.toppotraviny.cz.
- Vývar lze samozřejmě připravit i ze směsi ryb, sladkovodních nebo mořských. U mořských ryb můžete do vývaru přidat i krunýře a hlavy z krevet.