
Není burger jako burger. V některém dominuje chuť chilli, jiný vás překvapí přítomností červené řepy. Nejoblíbenější burgery světa ale mají něco společného – křupavou bulku, šťavnatý plátek masa a omáčku, která se vám příjemně rozvine po chuťových pohárcích.
Zatímco v našich končinách zbožňujeme burger s mletým hovězím, čedarem, slaninou a majonézou, ve Spojených státech amerických si pochutnvají na pastrami nebo cibulovém burgeru. Přesto stránka Taste Atlas dokázala vybrat nejproslulejší burgery napříč celým světem. První místo patří cheeseburgeru. Kdo se umístil v těsném závěsu?
1. Cheeseburger
Těžko bychom hledali burger, který se těší takové oblibě jako cheeseburger. Tato klasika, které dominuje mleté hovězí maso a plátek sýru, spatřila světlo světa v první polovině 20. století. Jak už to u oblíbených pokrmů bývá, i v tomto případě panují spory, kdo cheeseburger vymyslel.
Obecně se ale traduje, že zásluhy patří šestnáctiletému Lionelu Clarkovi Sternbergerovi, který pracoval v kalifornské restauraci The Rite Spot . Mladík údajně zkusil na prskající maso položit plátek amerického sýru a voilà cheeseburger byl na světě!
2. Hamburger
Druhé místo po právu patří hamburgeru. Populární burger s hovězím masem, rajčaty, cibulí, okurkou, salátem a omáčkou, jako je kečup, majonéza nebo salsa, si oblíbili všichni, kteří nehledají překvapivé chutě a uspokojí je klasické kombinace.
- Mějte ale na paměti, že správný hamburger plátek sýru neobsahuje. Pokud byste uvnitř hamburgeru objevili například oblíbený sýr čedar, pak už se jedná o cheeseburger.
3. Chilli burger
Burger, který ocení především milovníci ostrých chutí! Tak bychom označili chilli burger, oblíbenou americkou pochoutku, kterou ve dvacátých letech poprvé připravil Thomas M. DeForest v Los Angeles.
- Do chilli burgeru patří kromě plátku masa také chilli con carne, legendární omáčka z fazolí a chilli.
- Ve většině restaurací se chilli burger podává otevřený, a tudíž zákazník vidí kromě masa a chilli con carne také hoblinky sýru a cibuli.
4. Salisbury steak burger
Klíčovým prvkem tohoto burgeru je plátek masa zvaný "salisbury". Za názvem stojí americký lékař James Henry Salisbury, který po třiceti letech výzkumu přišel s nutričním plánem, jehož hlavní složkou byl vysoký příjem bílkovin právě z mletého hovězího masa.
- V tradičním salisburském steaku se kromě hovězího masa objevuje také cibule s mlékem a vajíčka se strouhankou, díky kterým všechny ingredience drží pohromadě.
- Pokud si objednáte salisbury steak burger, dočkáte se grilovaného nebo pečeného masa, které je podpořeno chutí smažené cibule a hub.
5. Australian burger
Ve 40. letech minulého století se ke slovu dostal australian burger. Pro tento burger je příznačné, že obsahuje nejen hovězí maso, cibuli, hlávkový salát a rajčata, ale také nakládanou červenou řepu. Největší slávy dosáhly australian burgery v padesátých a šedesátých letech, následně ale začaly vznikat fast foody, které jejich specifické chuti příliš nepřály. Přesto ve světě stále nalezneme podniky, které australian burger nabízejí.