Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejproslulejší burgery světa: Už jste nějaký ochutnali?

27. 8. 2020
Nejproslulejší burgery světa: Už jste nějaký ochutnali?

Není burger jako burger. V některém dominuje chuť chilli, jiný vás překvapí přítomností červené řepy. Nejoblíbenější burgery světa ale mají něco společného – křupavou bulku, šťavnatý plátek masa a omáčku, která se vám příjemně rozvine po chuťových pohárcích. 

Zatímco v našich končinách zbožňujeme burger s mletým hovězím, čedarem, slaninou a majonézou, ve Spojených státech amerických si pochutnvají na pastrami nebo cibulovém burgeru. Přesto stránka Taste Atlas dokázala vybrat nejproslulejší burgery napříč celým světem. První místo patří cheeseburgeru. Kdo se umístil v těsném závěsu? 

1. Cheeseburger

Těžko bychom hledali burger, který se těší takové oblibě jako cheeseburger. Tato klasika, které dominuje mleté hovězí maso a plátek sýru, spatřila světlo světa v první polovině 20. století. Jak už to u oblíbených pokrmů bývá, i v tomto případě panují spory, kdo cheeseburger vymyslel.

Obecně se ale traduje, že zásluhy patří šestnáctiletému Lionelu Clarkovi Sternbergerovi, který pracoval v kalifornské restauraci The Rite Spot . Mladík údajně zkusil na prskající maso položit plátek amerického sýru a voilà cheeseburger byl na světě!

2. Hamburger

Druhé místo po právu patří hamburgeru. Populární burger s hovězím masem, rajčaty, cibulí, okurkou, salátem a omáčkou, jako je kečup, majonéza nebo salsa, si oblíbili všichni, kteří nehledají překvapivé chutě a uspokojí je klasické kombinace.

  • Mějte ale na paměti, že správný hamburger plátek sýru neobsahuje. Pokud byste uvnitř hamburgeru objevili například oblíbený sýr čedar, pak už se jedná o cheeseburger. 

3. Chilli burger

Burger, který ocení především milovníci ostrých chutí! Tak bychom označili chilli burger, oblíbenou americkou pochoutku, kterou ve dvacátých letech poprvé připravil Thomas M. DeForest v Los Angeles.

  • Do chilli burgeru patří kromě plátku masa také chilli con carne, legendární omáčka z fazolí a chilli.
  • Ve většině restaurací se chilli burger podává otevřený, a tudíž zákazník vidí kromě masa a chilli con carne také hoblinky sýru a cibuli

4. Salisbury steak burger

Klíčovým prvkem tohoto burgeru je plátek masa zvaný "salisbury". Za názvem stojí americký lékař James Henry Salisbury, který po třiceti letech výzkumu přišel s nutričním plánem, jehož hlavní složkou byl vysoký příjem bílkovin právě z mletého hovězího masa.

  • V tradičním salisburském steaku se kromě hovězího masa objevuje také cibule s mlékem a vajíčka se strouhankou, díky kterým všechny ingredience drží pohromadě.
  • Pokud si objednáte salisbury steak burger, dočkáte se grilovaného nebo pečeného masa, které je podpořeno chutí smažené cibule a hub.

5. Australian burger

Ve 40. letech minulého století se ke slovu dostal australian burger. Pro tento burger je příznačné, že obsahuje nejen hovězí maso, cibuli, hlávkový salát a rajčata, ale také nakládanou červenou řepu. Největší slávy dosáhly australian burgery v padesátých a šedesátých letech, následně ale začaly vznikat fast foody, které jejich specifické chuti příliš nepřály. Přesto ve světě stále nalezneme podniky, které australian burger nabízejí. 

Sdílet článek

Mleté maso Světová kuchyně Světová klasika Grilování

Související články