Šťavnaté mleté maso, houska a něco svěžího křupavého – základní varianta burgeru nabízí stovky obměn, na kterých si pochutnají i ti, které maso zrovna neláká.
Správně připravený burger představuje skvělou alternativu oběda nebo večeře, která vyhoví jakýmkoliv stravovacím požadavkům. Ať už hostíte masožrouty, bezlepkáře, vegetariány nebo vegany – burger to umí rozbalit na mnoho způsobů.
1. Klasický hovězí burger
Kvalitní mleté hovězí maso má skvělou konzistenci, chuť i šťavnatost. Vyplatí se namlít si ho vlastnoručně doma nebo zajít za osvědčeným řezníkem, který s výběrem správného masa poradí. Výborné burgery jsou například z plece nebo z krku.
S dobou opékání to nepřežeňte, kratší doba je vždy výhodou. Maso nebude vysušené, žádoucí je, aby bylo naopak lehce „živé“. Pak už jen stačí vložit hotové burgery mezi opečené housky, přidat zeleninu a omáčku podle své chuti a pustit se do toho.
Inspirujte se hamburgerovou klasikou:
- houska
- hovězí burger
- čedar
- cibule
- salát
- okurka, rajče
- majonéza
2. Portobello burger
Portobello jsou žampiony s robustním kloboukem, který se velikostí blíží steaku. Po ugrilování překvapí jejich masitá struktura. Houby navíc oplývají velmi výraznou umami chutí, a tak ani nepotřebují příliš dochucovat. Dobře ladí s kombinací česnek - petržel - mořská sůl. Na housce pak horké portobello skvěle doplní rozpouštějící se modrý sýr.
Podobně výborná je grilovaná nebo v troubě pečená hlíva ústřičná. V houbařské sezoně si místo hub z obchodu ugrilujte bedly z lesa, chutnají neméně božsky.
3. Burger z drůbežího masa
Odlehčená varianta hovězího burgeru. Krůtí i kuřecí maso snese výraznější dochucení – můžete vyzkoušet třeba asijskou variantu s chilli, česnekem, sójovou omáčkou, jarní cibulkou a nasekaným koriandrem.
Příloha? Cokoliv sladkokyselého, křupavého a pálivého.
4. Rybí burger
Skvělý způsob, jak dát grilování středomořský švih. Na roštu opékejte celé filety nebo rybí maso nasekejte nadrobno a ochuťte čerstvými bylinkami a nastrouhanou kůrou z bio citronu a vytvarujte jako burger.
Jako obloha s rybími burgery výborně ladí grilovaná rajčátka, majonéza odlehčená jogurtem a ochucená citronem a zelené salátové listy.
5. Burger s vejcem
Tento burger připravíte, i když měli u řezníka zavřeno. Houska obložená pošírovaným vejcem nebo volským okem s tekutým středem je dokonalou ukázkou rychlé, přitom syté večeře v teplých měsících roku.
6. Burger s grilovaným sýrem
Ke grilování vybírejte sýry, které nejsou tolik tučné, aby vydržely vyšší teplotu a neroztekly se. Výborné jsou například oštiepok nebo řecký sýr halloumi.
7. Nahý burger
Nečekejte žádnou lechtivou show. Nahý burger nebo naked burger se podává bez housky, nemusíte tak řešit intoleranci lepku ani prázdné kalorie.
Připravit jako naked lze prakticky kterýkoliv z výše uvedených burgerů. Jen jim místo housky dělá chutnou společnost například čerstvý salát, kvašená nebo pečená zelenina či pikantní salsa.
Další doplňky jsou jen na vás. Připravit můžete třeba domácí hořčici, majonézovou remuládu, čerstvou chilli omáčku a jiné chuťovky, které vás baví.

TIP:
Víte, že BBQ vychází ze španělského slova „barbacoa“? Nazýval se tak dřevěný rám, na kterém se připravovalo maso na otevřeném ohni. Tím získalo maso tolik oblíbenou kouřovou chuť. Chuť ohně a kouře ukrývá také Thomy BBQ omáčka, která nakopne každý burger - i ten připravený na pánvi!