0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?
sdílet:

Všelék, který se vypořádá s nesčetnými zdravotními neduhy, nebo elixír krásy? O téměř magických účincích jablečného octu se v posledních letech mluví stále častěji. Přitom jde o recepturu, která má v našich kuchyních dlouhou historii. Jak prospívá jablečný ocet našemu zdraví a jak si ho snadno a rychle připravit v domácích podmínkách?

Jablečný ocet má všestranné využití. Své o tom věděla i proslulá egyptská královna Nefertiti, která si s oblibou dopřávala octové koupele. Pravidelné octové lázni údajně vděčila za své zdravé vlasy a nádherně lesklou pokožku.

Proč je jablečný ocet tak populární?

O všestranném využití jablečného octa zřejmě nepochybovaly ani naše babičky, které jej s oblibou využívaly na bradavice, nejrůznější oděrky nebo na hmyzí bodnutí.

Dnes se ocet využívá při boji s akné nebo redukcí nadváhy, kdy může pomoci snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu, a navíc rychleji navozuje pocit sytosti.

Zároveň ale povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto po něm sáhneme také při detoxikaci organismu. Jako vždy ale platí: všeho s mírou. 

  • Detoxikační kúra jablečným octem by měla trvat asi týden, při dlouhodobém užívání bychom totiž mohli organismu spíše uškodit.

Jak si připravit domácí jablečný ocet?

Chcete se o přínosech jablečného octu přesvědčit doslova na vlastní kůži? Zapomeňte na produkty ze supermarketu.

  • Příprava domácího jablečného octa je opravdu jednoduchá, zvládnou ji i méně zkušení kulináři.

Nemáte jablka? Stačí slupky!

Pokud jste se pustili do pečení voňavého štrúdlu nebo zavařování kompotů, můžete zužitkovat i ovocné slupky. Právě z nich se totiž domácí jablečný ocet dělá.

  • Pokud ale chcete mít ocet hotový co nejdříve, využijte celá jablka i s jadérky. Zbavte je pouze stopky a „bubáků“.
  • Jablka nezapomeňte předem umýt, abyste se zbavili případných nečistot a nánosů na jejich povrchu.

Třtinový cukr

K nastrouhaným jablkům můžete přidat třtinový cukr, který trochu zmírní kyselou chuť. Pokud popužíváte sladká jablka, obejdete se i bez cukru. Nebo můžete zvolit alternativu a přidat třeba med.

Čerstvá voda

  • Jakmile budete mít suroviny nachystané, postačí všechno vložit do sterilizované nádoby a zalít vodou.
  • Hrdlo přetáhněte gázou nebo papírovými utěrkami, které můžete stáhnout gumičkou, a nechte jablka svému osudu asi týden na teplém místě. Kvašení tím má zelenou.

Skladování jablečného octa

Kvašení probíhá při pokojové teplotě. Jakmile budete mít ocet hotový, můžete ho nadále skladovat i při běžné pokojové teplotě. Není nezbytné jej ukládat do lednice. S přibývajícím věkem ocet „zraje" a získává na kyselosti, za správných podmínek je ale jeho životnost téměř neomezená.

Kde můžeme jablečný ocet použít?

Jablečný ocet se rozhodně neztratí ani v kuchyni. Kdy vám přijde určitě vhod?

  • při přípravě zálivky do zdravých zeleninových salátů
  • můžete jej přidat do omáček nebo marinád (na zvěřinu nebo kuřecí maso)
  • pokud smícháte ocet s kousky ovoce, snadno si připravíte osvěžující limonádu
  • jestliže se chcete pustit do přípravy orientálních jídel, ocet vám prostě nesmí chybět

Pokud zrovna neplánujete očistu organismu, nakoukněte do sekce pod článkem. Najdete v ní další lahodné recepty s jablky, kterými si můžete zpříjemnit každý den.

Související články

5 nových nápadů, jak uchovat jablka na zimu
  • Tipy a triky

5 nových nápadů, jak uchovat jablka na zimu

Jablečné pyré Neznáme všestrannější způsob, jak zpracovat nadbytečnou úrodu jablek. Jablečné pyré chutná báječně jen tak ze skleničky, ale když odoláte a dáte mu šanci, skvěle doplní spoustu jídel. Od snídaňových kaší přes různé moučníky...
Jablečná klasika
  • Tipy a triky

Jablečná klasika

Vybrali jsme pro vás klasické jablečné dezerty, které pro vás tentokrát upekli nejlepší cukráři a cukrářky. Poradí vám, jak na to, aby se vám povedlo domácí lístkové těsto, jak dát obyčejné žemlovce šmrnc i jak upéct klasický jablečný koláč...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit