Koulelo se, koulelo, červené jablíčko. A než přijde zima, dokoulí se do hrnce, na plech i do sklenice. Jablečný kompot určitě už všichni znáte, tak pro vás máme nápady nové, neotřelé včetně některých pozapomenutých úprav tohoto oblíbeného ovoce. Jak na jablečné pyré, zavařená strouhaná jablka či plátky, čatní či neobvyklý ovocný sýr?
Jablečné pyré
Neznáme všestrannější způsob, jak zpracovat nadbytečnou úrodu jablek.
- Jablečné pyré chutná báječně jen tak ze skleničky, ale když odoláte a dáte mu šanci, skvěle doplní spoustu jídel.
- Od snídaňových kaší přes různé moučníky až po pikantní omáčku k pečenému vepřovému masu.
Jak z jablečného pyré vytvořit lahodně zkaramelizované jablečné máslo?
Strouhaná zavařená jablka
Tyhle sklenice budou vaší záchranou, když přijde nečekaná návštěva.
Jablka na kousky zavařená a připravená rovnou do štrúdlu vám přinesou velkou pomoc, až budete chtít rychle upéct vaši oblíbenou buchtu nebo koláč. Připravená jablka se i do žemlovky.
- Jablka ve vlastní šťávě připravíte snadno. Očištěné ovoce natrouhejte nahrubo a pořádně napěchujte do zavařovacích sklenic.
- Šťávu průběžně vylévejte. Uzavřené sklenice sterilujte 30 minut při 90 °C.
Jablečné plátky či kůže
Místo křížal letos zkuste tuto chuťovku z přezrálých jablek. Ovoce rozmixujte na hladké pyré, dochuťte skořicí, vanilkou nebo jiným oblíbeným kořením, případně doslaďte cukrem (obvykle to není nutné, ovoce je sladké dost). Hmotu rozetřete ve velmi tenké, cca 4mm vrstvě na nepřilnavý pečicí papír. Sušte v sušičce či troubě při teplotě do 50 °C. Nebo nechte placky pomalu vyschnout na vzduchu.
- Hotové placičky nejsou lepkavé, pouze pružné. Z papíru se dají se krásně sloupnout a stočit do ruličky. Uchovávejte ve sklenici bez přístupu vzduchu. Velcí mlsouni si je můžou máčet v čokoládě.
- Zkuste plátky připravit také z jiné ovoce nebo jeho kombinací. Báječné jsou například ostružiny s jablky nebo švestky a hrušky.
Kořeněné čatní z jablek
Tady se můžete vyřádit. Čatní může být ostřejší nebo vyzkoušejte různé variace koření. Výsledná chuť by vždy měla být výrazně sladkokyselá.
- Dobré čatní potřebuje strávit v hrnci na mírném ohni alespoň hodinu a půl, aby se odpařila tekutina a zkoncentrovala chuť. Pikantní skleničky zavařujte 10 minut při 100 °C. Skvěle ladí k masitým pokrmům. My jsme si ho dali k pečenému vepřovému kolenu. Lahůdka!
Ovocný sýr
Do této starosvětské dobroty se buď zblázníte až po uši, nebo vás nechá zcela chladnými. V některých zemích se ovocný sýr jí po hlavním jídle jako dezert místo moučníku či čerstvého ovoce. Nám se líbí i jako doplněk na prkénku k sýrům.
Zdroj informací: časopis Apetit