0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nových nápadů, jak uchovat jablka na zimu

5 nových nápadů, jak uchovat jablka na zimu
sdílet:
Koulelo se, koulelo, červené jablíčko. A než přijde zima, dokoulí se do hrnce, na plech i do sklenice. Jablečný kompot určitě už všichni znáte, tak pro vás máme nápady nové, neotřelé včetně některých pozapomenutých úprav tohoto oblíbeného ovoce. Jak na jablečné pyré, zavařená strouhaná jablka či plátky, čatní či neobvyklý ovocný sýr?

Jablečné pyré

Neznáme všestrannější způsob, jak zpracovat nadbytečnou úrodu jablek. Jablečné pyré chutná báječně jen tak ze skleničky, ale když odoláte a dáte mu šanci, skvěle doplní spoustu jídel. Od snídaňových kaší přes různé moučníky až po pikantní omáčku k pečenému vepřovému masu. V následujícím postupu najdete čtyři recepty, jak tuhle báječnou pochoutku využít. A navíc návod, jak z jablečného pyré vytvořit lahodně zkaramelizované jablečné máslo.

Strouhaná zavařená jablka

Tyhle sklenice budou vaší záchranou, když přijde nečekaná návštěva. Skrývají jablka připravená rovnou do štrúdlu nebo vaší oblíbené buchty. Hodí se i do žemlovky. Jablka ve vlastní šťávě připravíte snadno. Očištěné ovoce natrouhejte nahrubo a pořádně napěchujte do zavařovacích sklenic. Šťávu průběžně vylévejte. Uzavřené sklenice sterilujte 30 minut při 90 °C.

Jablečné plátky

Místo křížal letos zkuste tuto chuťovku z přezrálých jablek. Ovoce rozmixujte na hladké pyré, dochuťte skořicí, vanilkou nebo jiným oblíbeným kořením, případně doslaďte cukrem (obvykle to není nutné, ovoce je sladké dost). Hmotu rozetřete ve velmi tenké, cca 4mm vrstvě na nepřilnavý pečicí papír. Sušte v sušičce či troubě při teplotě do 50 °C. Nebo nechte placky pomalu vyschnout na vzduchu.

Hotové placičky nejsou lepkavé, pouze pružné. Z papíru se dají se krásně sloupnout a stočit do ruličky. Uchovávejte ve sklenici bez přístupu vzduchu. Velcí mlsouni si je můžou máčet v čokoládě. 

Zkuste plátky připravit také z jiné ovoce nebo jeho kombinací. Báječné jsou například ostružiny s jablky nebo švestky a hrušky.

Kořeněné čatní z jablek

Tady se můžete vyřádit. Čatní může být ostřejší nebo vyzkoušejte různé variace koření. Výsledná chuť by vždy měla být výrazně sladkokyselá. Dobré čatní potřebuje strávit v hrnci na mírném ohni alespoň hodinu a půl, aby se odpařila tekutina a zkoncentrovala chuť. Pikantní skleničky zavařujte 10 minut při 100 °C. Skvěle ladí k masitým pokrmům. My jsme si ho dali k pečenému vepřovému kolenu. Lahůdka!

Ovocný sýr

Do této starosvětské dobroty se buď zblázníte až po uši, nebo vás nechá zcela chladnými. V některých zemích se ovocný sýr jí po hlavním jídle jako dezert místo moučníku či čerstvého ovoce. Nám se líbí i jako doplněk na prkénku k sýrům.

Zajímá vás i recept na klasický jablečný kompot? Najdete zde.

Související články

Nejznámější odrůdy jablek: K čemu se hodí v kuchyni?
  • Tipy a triky

Nejznámější odrůdy jablek: K čemu se hodí v kuchyni?

Jablka patří k jednomu z nejrozšířenějších ovocných druhů. Pěstují se po celém světě a odrůd existuje více než dvacet tisíc. U nás se jablka jednoznačně řadí mezi nejvíce konzumované ovoce. Jakou odrůdu si ale v obchodě či na trhu koupit a...
Jablka: Nejen lahodná, ale i zdravá
  • Zajímavosti

Jablka: Nejen lahodná, ale i zdravá

Jablka jsou u nás velmi oblíbená – jejich roční spotřeba dosahuje až na 80 kilogramů na osobu! Jabloním se v našem podnebí dobře daří, a proto jsou velmi rozšířené na zahradách, při procházkách pak můžeme narazit na planě...

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit