Perník se sušeným ovocem

Perník se sušeným ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perník se sušeným ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7073 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 945 g
Tuky 292 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásně vláčný perník je plný sušeného ovoce a ukrytý pod čokoládovou čepicí.

Suroviny

med 200 g
mléko 4 PL
máslo 100 g
třtinový cukr 200 g
mouka pšeničná hladká 330 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
perníkové koření 2 ČL
kakao holandského typu 1.5 PL
vejce 2 ks
Na náplň
meruňkový džem 265 g
sušené meruňky 50 g
na kostičky
rozinky 30 g
sušené švestky 50 g
na kostičky
meruňkovice 60 ml
nebo meruňkový likér
Na polevu
máslo 50 g
smetana ke šlehání 150 ml
tmavá čokoláda 200 g

1 Sušené ovoce na náplň propláchněte horkou vodou. Všechny přísady na náplň smíchejte a nechte 2 hodiny stát, aby ovoce změklo. Troubu předehřejte na 180 °C.

2 V kastrůlku zahřejte med, přidejte cukr, mléko a máslo a míchejte, až se cukr rozpustí, a nechte trochu zchladnout. Mouku prosejte s kypřicím práškem, perníkovým kořením a kakaem. Pak přimíchejte medovou směs a vejce a vypracujte hladké těsto.

3 Polovinu těsta rozetřete do formy s vyšším okrajem 20x30 cm vyložené pečicím papírem. Pomocí lžičky na povrch rozdělte náplň. Na to rozprostřete zbylé těsto a povrch uhlaďte. Pečte asi 45 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou.

4 Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na zchladlý perník vyndaný z formy. Po ztuhnutí krájejte na kostky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

Darina Vorlíčková

Vynikající. Jen jsem do polevy již nepřidávala máslo a udělala jen ze smetany a čokolády.

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit