Krásně vláčný perník je plný sušeného ovoce a ukrytý pod čokoládovou čepicí.
Suroviny
Postup
Sušené ovoce na náplň propláchněte horkou vodou. Všechny přísady na náplň smíchejte a nechte 2 hodiny stát, aby ovoce změklo. Troubu předehřejte na 180 °C.
V kastrůlku zahřejte med, přidejte cukr, mléko a máslo a míchejte, až se cukr rozpustí, a nechte trochu zchladnout. Mouku prosejte s kypřicím práškem, perníkovým kořením a kakaem.
Pak přimíchejte medovou směs a vejce a vypracujte hladké těsto.
Polovinu těsta rozetřete do formy s vyšším okrajem 20x30 cm vyložené pečicím papírem. Pomocí lžičky na povrch rozdělte náplň.
Na to rozprostřete zbylé těsto a povrch uhlaďte. Pečte asi 45 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou.
Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na zchladlý perník vyndaný z formy. Po ztuhnutí krájejte na kostky.
Komentáře
Podaril sa úžasne! Do polevy som nedala maslo a nechýbalo tam.
U nás velmi oblíben, jen druhou polovinu těstatrochu ředím, aby se lépe roztekla na náplň.
Zkoušela jsem hned, když vyšel v časopise. Byl pekelně sladký, ale tááák dobrý :)
Vynikající. Jen jsem do polevy již nepřidávala máslo a udělala jen ze smetany a čokolády.