Do Štědrého dne zbývají tři týdny, je proto ten pravý čas přemýšlet o přípravě prvních kousků cukroví.
Tři týdny před Štědrým dnem pečte cukroví, které potřebuje déle rozležet, neobsahuje příliš mnoho tuku a dá se bez obtíží skladovat i mimo lednici. Je čas na perníčky, štólu, zázvorky i sušenky. Připravené cukroví uložte do papírové nebo plechové krabice a dejte na chladné místo nebo na balkon. Pokud máte příliš teplý a suchý byt, vložte do krabice k cukroví rozpůlené jablko.
Medové perníčky
Nejvíc času na rozležení potřebují perníčky. Aby si na nich všichni nevylámali zuby, pečte je už nyní. Tři týdny jsou také ideální doba k tomu, aby se v nich důkladně prolnuly chutě koření a medu. Zdobit je můžete bílkovou polevou, nebo vytvářet nejrůznější ornamenty pomocí čokoládové polevy. Upečte si vánoční perníčky.
Štóla
Německá vánoční klasika, sestra naší vánočky. Sladké pečivo plné mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu doporučujeme upéct nejméně tři týdny před Štědrým dnem. Po vychladnutí štólu opatrně zabalte do pečicího papíru a alobalu a nechat pěkně uležet, nejlépe na balkoně. Pusťte se do vánoční štóly podle našeho receptu.
Zázvorky
Zázvor vás v zimním období prohřeje, jedno v jaké podobě. Ochutnejte tradiční cukroví s říznou zázvorovou chutí, které pekly už naše prababičky. Pokud se výrazného zázvoru bojíte, dejte ho do těsta klidně méně – stačí ho jen tolik, aby cukroví jemně provoněl. Zaměnit ho můžete také za jemně namletý anýz, skořici, fenykl a další staročeské koření. Zázvorky potřebují čas na odležení nejen po upečení, ale také před ním. Než je dáte do trouby, nechte je proto chvíli odpočinout na plechu. Podle našeho receptu si na zázvorkách pochutnají i ti, kteří mají alergii na mléčné výrobky. Jsou totiž bez másla.
Italské vánoční sušenky
Křupavé sušenky cantuccini Italové milují a s oblibou si je namáčejí do dezertního vína. I vy je můžete upéct s předstihem a mít je připravené v zásobě v ozdobné plechovce, nebo je někomu darovat pro radost. Přidejte k nim lahev portského vína, a máte skvělý jedlý dárek pro každého labužníka. Inspirujte se naším receptem.