Začátek adventu se spojuje s prvními myšlenkami na pečení cukroví. Je už čas? S čím začít? Které cukroví péct nejdříve? Pokud milujete stejně jako my perníčky, pak začněte s nimi jako s prvními!
Nejdříve – týdny před Štědrým dnem – pečte cukroví, které potřebuje déle rozležet, změknou či zkřehnout. Zároveň také, které neobsahuje příliš mnoho tuku, který by se mohl zkazit, a dá se tak skladovat i mimo lednici. Je čas na perníčky, štólu, zázvorky i sušenky!
- Upečené cukroví uložte do papírové nebo plechové krabice a dejte na chladné místo nebo na balkon. Pokud máte příliš teplý a suchý byt, vložte do krabice k cukroví rozpůlené jablko.
Medové perníčky
Nejvíc času na rozležení potřebují perníčky. Aby si na nich všichni nevylámali zuby, pečte je už nyní. Tři týdny jsou také ideální doba k tomu, aby se v nich důkladně prolnuly chutě koření a medu.
- Aby se perníčky hezky leskly, potřete je hned po upečení (ještě horké), mírně prošlehaným bílkem nebo celým vajíčkem. Přidat můžete i kapku rumu.
- Zdobit je můžete bílkovou polevou, nebo vytvářet nejrůznější ornamenty pomocí čokoládové polevy.
- Upečte si naše vánoční perníčky.
- Ano, i perníčky můžete péct na poslední chvíli, použijete-li recept na perníčky, které jsou po upečení hned měkké.
Štóla
Německá vánoční klasika, sestra naší vánočky. Sladké pečivo plné mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu doporučujeme upéct nejméně tři týdny před Štědrým dnem.
- Po vychladnutí štólu zabalte do pečicího papíru a alobalu a nechte pěkně uležet, nejlépe na balkoně.
- Pusťte se do vánoční štóly podle našeho receptu.
Zázvorky
Zázvor vás v zimním období prohřeje, jedno v jaké podobě. Ochutnejte tradiční cukroví s říznou zázvorovou chutí, které pekly už naše prababičky. Pokud se výrazného zázvoru bojíte, dejte ho do těsta klidně méně – stačí ho jen tolik, aby cukroví jemně provoněl. Vyměnit ho můžete také za jemně namletý anýz, skořici, fenykl a další staročeské koření.
- Zázvorky potřebují čas na odležení nejen po upečení, ale také před ním. Než je dáte do trouby, nechte je proto chvíli odpočinout na plechu.
- Podle našeho receptu si na zázvorkách pochutnají všichni.
Italské vánoční sušenky
Křupavé sušenky cantuccini Italové milují a s oblibou si je namáčejí do dezertního vína. I vy je můžete upéct s předstihem a mít je připravené v zásobě v ozdobné plechovce, nebo je někomu darovat pro radost.
- Přidejte k nim lahev portského vína, a máte skvělý jedlý dárek pro každého labužníka. Inspirujte se naším receptem.