0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je čas péct perníčky

vánoční cukroví - perníčky
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Do Štědrého dne zbývají tři týdny, je proto ten pravý čas přemýšlet o přípravě prvních kousků cukroví.

 

Tři týdny před Štědrým dnem pečte cukroví, které potřebuje déle rozležet, neobsahuje příliš mnoho tuku a dá se bez obtíží skladovat i mimo lednici. Je čas na perníčky, štólu, zázvorky i sušenky. Připravené cukroví uložte do papírové nebo plechové krabice a dejte na chladné místo nebo na balkon. Pokud máte příliš teplý a suchý byt, vložte do krabice k cukroví rozpůlené jablko.

Medové perníčky

Nejvíc času na rozležení potřebují perníčky. Aby si na nich všichni nevylámali zuby, pečte je už nyní. Tři týdny jsou také ideální doba k tomu, aby se v nich důkladně prolnuly chutě koření a medu. Zdobit je můžete bílkovou polevou, nebo vytvářet nejrůznější ornamenty pomocí čokoládové polevy. Upečte si vánoční perníčky.

Štóla

Německá vánoční klasika, sestra naší vánočky. Sladké pečivo plné mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu doporučujeme upéct nejméně tři týdny před Štědrým dnem. Po vychladnutí štólu opatrně zabalte do pečicího papíru a alobalu a nechat pěkně uležet, nejlépe na balkoně. Pusťte se do vánoční štóly podle našeho receptu.

Zázvorky

Zázvor vás v zimním období prohřeje, jedno v jaké podobě. Ochutnejte tradiční cukroví s říznou zázvorovou chutí, které pekly už naše prababičky. Pokud se výrazného zázvoru bojíte, dejte ho do těsta klidně méně – stačí ho jen tolik, aby cukroví jemně provoněl. Zaměnit ho můžete také za jemně namletý anýz, skořici, fenykl a další staročeské koření. Zázvorky potřebují čas na odležení nejen po upečení, ale také před ním. Než je dáte do trouby, nechte je proto chvíli odpočinout na plechu. Podle našeho receptu si na zázvorkách pochutnají i ti, kteří mají alergii na mléčné výrobky. Jsou totiž bez másla.

Italské vánoční sušenky

Křupavé sušenky cantuccini Italové milují a s oblibou si je namáčejí do dezertního vína. I vy je můžete upéct s předstihem a mít je připravené v zásobě v ozdobné plechovce, nebo je někomu darovat pro radost. Přidejte k nim lahev portského vína, a máte skvělý jedlý dárek pro každého labužníka. Inspirujte se naším receptem.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit