0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyhrňte si rukávy, je čas péct perníčky!

vánoční cukroví - perníčky
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Začátek adventu se spojuje s prvními myšlenkami na pečení cukroví. Je už čas? S čím začít? Které cukroví péct nejdříve? Pokud milujete stejně jako my perníčky, pak začněte s nimi jako s prvními! 

 

Nejdříve – týdny před Štědrým dnem – pečte cukroví, které potřebuje déle rozležet, změknou či zkřehnout. Zároveň také, které neobsahuje příliš mnoho tuku, který by se mohl zkazit, a dá se tak skladovat i mimo lednici. Je čas na perníčky, štólu, zázvorky i sušenky!

  • Upečené cukroví uložte do papírové nebo plechové krabice a dejte na chladné místo nebo na balkon. Pokud máte příliš teplý a suchý byt, vložte do krabice k cukroví rozpůlené jablko.

Medové perníčky

Nejvíc času na rozležení potřebují perníčky. Aby si na nich všichni nevylámali zuby, pečte je už nyní. Tři týdny jsou také ideální doba k tomu, aby se v nich důkladně prolnuly chutě koření a medu.

  • Aby se perníčky hezky leskly, potřete je hned po upečení (ještě horké), mírně prošlehaným bílkem nebo celým vajíčkem. Přidat můžete i kapku rumu.
  • Zdobit je můžete bílkovou polevou, nebo vytvářet nejrůznější ornamenty pomocí čokoládové polevy.
  • Upečte si  naše vánoční perníčky.
  • Ano, i perníčky můžete péct na poslední chvíli, použijete-li recept na perníčky, které jsou po upečení hned měkké.

Štóla

Německá vánoční klasika, sestra naší vánočky. Sladké pečivo plné mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu doporučujeme upéct nejméně tři týdny před Štědrým dnem.

  • Po vychladnutí štólu zabalte do pečicího papíru a alobalu a nechte pěkně uležet, nejlépe na balkoně.
  • Pusťte se do vánoční štóly podle našeho receptu.

Zázvorky

Zázvor vás v zimním období prohřeje, jedno v jaké podobě. Ochutnejte tradiční cukroví s říznou zázvorovou chutí, které pekly už naše prababičky. Pokud se výrazného zázvoru bojíte, dejte ho do těsta klidně méně – stačí ho jen tolik, aby cukroví jemně provoněl. Vyměnit ho můžete také za jemně namletý anýz, skořici, fenykl a další staročeské koření.

  • Zázvorky potřebují čas na odležení nejen po upečení, ale také před ním. Než je dáte do trouby, nechte je proto chvíli odpočinout na plechu.
  • Podle našeho receptu si na zázvorkách pochutnají všichni.

Italské vánoční sušenky

Křupavé sušenky cantuccini Italové milují a s oblibou si je namáčejí do dezertního vína. I vy je můžete upéct s předstihem a mít je připravené v zásobě v ozdobné plechovce, nebo je někomu darovat pro radost.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč