Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyhrňte si rukávy, je čas péct perníčky!

vánoční cukroví - perníčky
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Začátek adventu se spojuje s prvními myšlenkami na pečení cukroví. Je už čas? S čím začít? Které cukroví péct nejdříve? Pokud milujete stejně jako my perníčky, pak začněte s nimi jako s prvními! 

 

Nejdříve – týdny před Štědrým dnem – pečte cukroví, které potřebuje déle rozležet, změknou či zkřehnout. Zároveň také, které neobsahuje příliš mnoho tuku, který by se mohl zkazit, a dá se tak skladovat i mimo lednici. Je čas na perníčky, štólu, zázvorky i sušenky!

  • Upečené cukroví uložte do papírové nebo plechové krabice a dejte na chladné místo nebo na balkon. Pokud máte příliš teplý a suchý byt, vložte do krabice k cukroví rozpůlené jablko.

Medové perníčky

Nejvíc času na rozležení potřebují perníčky. Aby si na nich všichni nevylámali zuby, pečte je už nyní. Tři týdny jsou také ideální doba k tomu, aby se v nich důkladně prolnuly chutě koření a medu.

  • Aby se perníčky hezky leskly, potřete je hned po upečení (ještě horké), mírně prošlehaným bílkem nebo celým vajíčkem. Přidat můžete i kapku rumu.
  • Zdobit je můžete bílkovou polevou, nebo vytvářet nejrůznější ornamenty pomocí čokoládové polevy.
  • Upečte si  naše vánoční perníčky.
  • Ano, i perníčky můžete péct na poslední chvíli, použijete-li recept na perníčky, které jsou po upečení hned měkké.

Štóla

Německá vánoční klasika, sestra naší vánočky. Sladké pečivo plné mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu doporučujeme upéct nejméně tři týdny před Štědrým dnem.

  • Po vychladnutí štólu zabalte do pečicího papíru a alobalu a nechte pěkně uležet, nejlépe na balkoně.
  • Pusťte se do vánoční štóly podle našeho receptu.

Zázvorky

Zázvor vás v zimním období prohřeje, jedno v jaké podobě. Ochutnejte tradiční cukroví s říznou zázvorovou chutí, které pekly už naše prababičky. Pokud se výrazného zázvoru bojíte, dejte ho do těsta klidně méně – stačí ho jen tolik, aby cukroví jemně provoněl. Vyměnit ho můžete také za jemně namletý anýz, skořici, fenykl a další staročeské koření.

  • Zázvorky potřebují čas na odležení nejen po upečení, ale také před ním. Než je dáte do trouby, nechte je proto chvíli odpočinout na plechu.
  • Podle našeho receptu si na zázvorkách pochutnají všichni.

Italské vánoční sušenky

Křupavé sušenky cantuccini Italové milují a s oblibou si je namáčejí do dezertního vína. I vy je můžete upéct s předstihem a mít je připravené v zásobě v ozdobné plechovce, nebo je někomu darovat pro radost.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...