Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší perníčky, které jsou hned k jídlu i ty, na které se vyplatí počkat

Christmas Gingerbread Village
ZDROJ: John Matychuk
sdílet:

Balíček od Mikuláše ani vánoční tabule by němal být ochuzena o typické vánoční cukroví – perníčky. Péct se začínají se začátkem Adventu, většina perníčkových receptur totiž vyžaduje důkladné rozležení. Ať už pečete perníčky s předstihem nebo je připravujete na poslední chvíli, my máme receptna ty nejlepší perníčky pro každého. 

Zdobené perníčky od svatého Mikuláše ocení hodné, i ty zlobivější děti. Pokud nemáte v plánu obdarovat děti jen uhlím nebo brambory, vyzkoušejte recepty na rychlé perníčkové dobroty. Do Mikuláše je ještě stihnete.

  • Pokud hotové perníčky zabalíte po jednom nebo více kusech do celofánu, budou lépe vypadat a přitom je ochráníte před prachem a nečistotami. Celofán navíc dopomůže jejich změknutí.
  • Perníčky můžete upéct s otvorem a po upečení jím provléknout červenou mašličkou. Pokud vám takto připravené perníčky zbydou i po Mikulášovi, ozdobte jimi vánoční stromeček.

Perníčky měkké hned po upečení

Tento recept je ideální pro všechny, kteří touží po měkkých perníčcích hned, jak je vytáhnou z trouby. Není totiž potřeba nechávat je odležet a čekat na jejich přirozené navlhnutí. K ozdobení použijte bílkovou polevu.

  • Těsto na měkké perníčky je rychlé a nemusíte jej nechávat odležet.
  • Aby byly perníčky nadýchané, použijte do těsta jedlou sodu.
  • Koření do perníku můžete koupit již namíchané, nebo si utlouct v hmoždíři skořici, badyán, hřebíček, anýz a sestavit si tak vlastní poměr chutí.
  • Plech vyložte pečicím papírem, aby se se vám perníčky nepřichytly.
  • Perníčky potřete vejcem, aby se po upečení krásně leskly. Pokud vejce rozmícháte s trochou mléka nebo vody, budou se vám snadněji mašlovačkou potírat.
  • Perníčky ozdobte polevou z bílků a prosátého moučkového cukru, tím zabráníte ucpávání zdobítka hrudkami nerozmíchaného cukru.

Nadýchané norimberské perníčky z žitné mouky

Norimberské perníčky můžete upéct těsně před svatým Mikulášem. Měkké a nadýchané jsou ihned. Jejich tajemství spočívá v žitné mouce a použití kandované pomerančové a citronové kůry (citronátu). V Německu se perníčky podkládají oplatkovým papírem ve tvaru koleček.

  • Zahřejte vodu, med, cukr a koření.
  • Přidejte žitnou mouku, mandle a kandovanou citronovou kůru. Zpracujte těsto a nechejte do druhého dne odpočinout.
  • Druhý den přidejte žloutek a sodu.
  • Z vypracovaného těsta vykrajujte tvary.
  • Vykrojené perníčky ponechte na plechu ještě 1 hodinu odležet.
  • Hotové perníčky ozdobte polevou z moučkového cukru, bílku a citronové šťávy.

Perníčky s bílkovou polevou

Rychlý a snadný recept, který nevyžaduje odležení těsta do druhého dne. Všechny suroviny smíchejte a konzistenci těsta pro snadné rozválení dolaďte přidáním trochy hladké mouky.

  • Těsto na perníčky s bílkovou polevou nevyžaduje koření do perníku. Postačí pouze skořice a nové koření.
  • Aby byly perníčky nadýchané, přidejte do těsta polovinu čajové lžičky sody.
  • Těsto je obohaceno o citronovou kůru, holandské kakao a 50 g ořechů.
  • Pokud vypracované těsto lepí, přidejte trochu mouky.

Staročeské medové perníky

Vyzkoušejte tradiční recepturu na perníky našich babiček. I když jsou náročnější na přípravu, pro jejich medovou chuť obohacenou citronovou a pomerančovou kůrou, si je prostě zamilujete.

  • Do těsta si nachystejte hotové perníkové koření nebo přidejte tlučený badyán, mletou skořici, hřebíček a anýz.
  • Soda nebo kypřicí prášek do perníku perníčky krásně nakypří
  • Těsto si připravte den dopředu, aby si v chladničce přes noc odpočinulo.

Mikuláš pro dospělé: marcipánové perníčky v rumu

Udělejte radost svým blízkým, přátelům či kolegům originálním Mikulášským balíčkem z perníčků máčených v rumu! Pokud máte doma malé milovníky marcipánu, zvolte variantu bez namáčení.  Snadný a rychlý recept, který zvládnete za půl hodiny.

  • Perníčky mají tvar kuliček s marcipánem uvnitř.
  • Do těsta na marcipánové perníčky vsypte perníkové koření i sodu.
  • Těsto na marcipánové perníčky nechejte odležet v chladničce nejlépe přes noc.
  • Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem.
  • Upečené a ještě teplé perníčky máčejte v rumu, pak obalte v moučkovém cukru a vraťte zpět do rumu.
  • Následně horkou čokoládou přilepte na perníček kousek jádra vlašského ořechu.

 

Aby perníčky při pečení držely tvar

Perníčky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem, pokud hodláte tiskat tzv. "bezcípé" tvary. Pokud vykrajujete z těsta špičaté tvary jako hvězdičky nebo sněhové vločky či pečete díly perníkové chaloupky, mohou se na pečicím papíře okraje perníku zvedat – zvlášť, pokud jsou tenčí než uprostřed. V tomto případě raději plech vymažte tukem a vysypte moukou, vykrojené perníčky zůstanou rovné.

Zdobení perníčků

  • Perníčky můžete zdobit čokoládou, citronovou polevou, nebo polevou z bílků a moučkového cukru.
  • Aby linie na perníčcích byly stejnoměrné, využijte zdobičku, zdobicí pytlík, nebo obyčejnou špejli seříznutou do špičky, se kterou provedete i jemné detaily.
  • Pamatujte, že čím hustší poleva, tím přesnější linku provedete.
  • Pokud je poleva řidší, před zahuštěním cukrem jí můžete potáhnout celé plochy perníčků jako něžný sněhový základ.
  • Různobarevné perníčky získáte přidáním barviva do polevy.

Jak na bílkovou polevu?

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 lžičku bramborového škrobu
  • citronová šťáva
  1. Moučkový cukr prosejte, aby se odstranily případné hrudky.
  2. Elektrickým šlehačem ušlehejte bílek, cukr a škrob.
  3. Do směsi přidávejte citronovou kůru po kapkách tak dlouho, až získáte polotuhou polevu.
  4. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte cukr. Jestliže je příliš hustá, přidejte citronovou šťávu.

Jak na citronovou polevu?

  • 3 lžíce horké vody
  • 1 – 2 lžíce citronové šťávy
  • 140 – 200 g moučkového cukru
  • citronová šťáva
  1. Horkou vodu smíchejte s citronovou šťávou.
  2. Přidávejte po troškách prosátý moučkový cukr.
  3. Třete polevu, dokud nebude mít potřebnou hustotu.

Rozředění nebo případné zahuštění provedete stejným způsobem jako u polevy bílkové.

Potřebujete, aby perníčky rychle změkly?

Jestliže pečete na vánoce i Mikuláše na poslední chvíli a bojíte se, že perníčky nestihnou zvláčnět, nevěště hlavu. Dejte je do plastové nádoby s víkem a vložte do mrazničky. Se zdobením raději počkejte, až zvláční, aby se poleva na perníčcích při manipulaci nepoškodila. Procesům na změknutí perníčků se vyhnete s receptem na perníčky, které jsou hned měkké.

Tipy na skladování perníčků

Pokud máte přebytky perníčků od Mikuláše a chcete si je uschovat na vánoce, uložte je do papírové krabice na chladném místě.

  • Ideální je větraná komora, balkon či terasa. V takovém případě ještě krabici vložte do igelitového pytle, aby vám její obsah nenavlhnul od deště či sněhu.

Související recepty

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...