Vepřový šašlik s ředkvičkovým dipem

Vepřový šašlik s ředkvičkovým dipem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4710 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 603 g
Tuky 150 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snadná dobrota z grilu. Kombinace opečeného masa a svěžího dipu je v létě nepřekonatelná.

Související recepty

Suroviny

vepřová kýta 600 g
nebo krkovice
rostlinný olej 6 PL
citronová štáva
z poloviny citronu
adžika 4 ČL
cibule bílá 2 ks
cibule červená 1 ks
špek 100 g
lze nahradit slaninou
hroznové víno 20 ks
kuliček
Na ředkvičkový dip
ředkvičky 1 svazek
jogurt řeckého typu 200 g
máta 2 PL
nadrobno
citronová štáva 2 ČL
česnek sušený 1 ČL
oregano 1 špetka
koření Oregano Avokádo
pita 4 ks
olivový olej
sůl mořská
pepř mletý

1 Maso nakrájejte na kostky o hraně asi 3 cm. V míse smíchejte olej se směsi koření Adžika Avokádo a s citronovou šťávou. Přidejte nakrájené maso a důkladně promíchejte, aby se ze všech stran obalilo kořením. Přes mísu přetáhněte plastovou fólii a nechte v lednici odležet nejméně 3 hodiny nebo přes noc do druhého dne.

2 Cibuli nakrájejte na klínky a rozdělte na jednotlivé plátky. Špek nakrájejte na silnější plátky a ty překrájte na kostky podobné velikosti jako maso. Na grilovací jehlu napichujte střídavě marinované maso, cibuli, špek a kuličky hroznového vína. Špízy opečte na grilu, roštu nebo grilovací pánvi. Trvá to asi 10–15 minut.  Během opékání je průběžně otáčejte a potírejte zbytky marinády. 

3 Připravte si ředkvičkový dip. Z ředkviček odstraňte nať a nakrájejte je na sirky. V míse smíchejte jogurt, mátu, citronovou šťávou a koření. Podle chuti osolte a opepřete. Dejte na 10 minut vychladit do chladničky.

4 Chleby pita překrájejte na čtvrtiny.  Každý díl lehce potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dokřupava a dozlatova. Podávejte s šašlikem a ředkvičkovým dipem.

 

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit