Perníčky: jednička vánočního cukroví

sdílet:
Na adventním věnci hoří první svíčka a přichází ten správný čas přemýšlet o tom, jaké druhy cukroví bude letos zdobit váš sváteční stůl. Pokud vás hned zprvu napadnou perníčky, tak právě pro vás jsme si připravili spoustu nápadů, jak díky těm nejlepším perníčkům vykouzlit doma správnou vánoční atmosféru. Těšit se proto můžete nejen na lahodné cukroví, ale také na různé jedinečné perníčkové ozdoby

Toužíte po perníčkách měkkých hned po upečení nebo je naopak necháváte co nejdéle uležet a baví vás vyčkávat na výsledek? V dnešních tipech jsme se zaměřili na celou škálu vychytávek v pečení perníčků, aby si v nich každý našel svůj oblíbený recept. Pusťte se s námi do vánočního pečení bez stresu díky správnému načasování a začněte tvořením tradičních voňavých perníčků.

Perníkové koření váš dům svátečně provoní

Než se pustíte do přípravy perníčků, zkuste se zaměřit na kvalitní perníkové koření. To si buď můžete připravit doma (zpravidla obsahuje hřebíček, badyán, anýz a skořici, přidat však můžete i kardamom, vanilku a citronovou kůru) nebo se poohlédněte po již hotových směsích určených pro pečení perníku. Kvalitní koření je základem pro pravou vůni a chuť perníčků, vyvážené směsi nabízí například Koření od AntonínaValdemar GrešíkSonnentor nebo Dr. Oetker

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Více
 

Kvalitní suroviny pro ty nejlepší perníčky

Stejně jako bez kvalitního koření, neobejdou se perníčky bez dalších několika důležitých ingrediencí. Vedle vůně hřebíčku a skořice je důležité použít při výrobě perníčků kvalitní med. Zvolte vždy tekutý med, který v těstě plní požadovanou funkci a bude se vám s ním lépe pracovat. Pokud vám med zcukernatěl nebo je zkrátka příliš tuhý, stačí, když jej trochu rozehřejete třeba ve vodní lázni.

Nyní se můžete pustit do samotné přípravy perníčkového těsta. Začněte klasickým základním receptem pro tradiční vánoční perníčky. Po upečení vám na odležení vám postačí 2-3 dny, ale bez problému v chladu vydrží až do ledna. Jelikož je pečení perníčků vskutku pradávná tradice, vyzkoušejte také náš recept na staročeské medové perníčky inspirované původní tradiční recepturou. Pokud vás lákají krásně nafouklé perníčky, zkuste recept na norimberské perníčky s kandovanou citronovou kůrou. Chuť citronu jim dodává zajímavý šmrnc, kterému se dá jen těžko odolat. Už jen zbývá upečené perníčky ozdobit dle fantazie. V období pečení cukroví a vánoček se jistě hodí spotřebovat zbylé bílky, zdobení perníčků bílkovou polevou je tak ideální možností pro zpracování těchto přebytků.

Vyzdobte si dům perníčky

Perníčky se nejen skvěle vyjímají mezi ostatním cukrovím, výborně poslouží i jako pohádková vánoční výzdoba. Chcete-li si vytvořit originální ozdoby na stromeček, stačí před pečením vytvořit do pár vykrojených perníčků malý otvor v horní části. Jakmile perníčky nazdobíte, hurá s nimi na stromeček. Přidělat je zároveň můžete třeba k adventnímu věnci nebo jimi ozdobit vánoční tabuli. S jistou dávkou trpělivosti se nabízí ještě větší kreativní využití v podobě perníkové chaloupky, kterou následně ozdobíte dle svých představ. Zapojte do této činnosti děti a příjemně jim tak zkrátíte čekání na ježíška. 

 

Jak zachovat chuť a vůni perníčků až do Nového roku?

Základem pro správné uchování cukroví je správná teplota a ochrana proti osychání a okorání. Vybavte se uzavíratelnými krabicemi, které s cukrovím uložte do chladu. Pro zachování měkkosti a čerstvosti perníčků se nám nejlépe osvědčilo přiložit k hotovým perníčkům do krabice i pár plátků nakrájeného jablka. Jablíčko působí proti vysychání a perníčky si díky němu udrží tu správnou vláčnost. Na pomoc si ho přiberte i tehdy, pokud jsou perníčky příliš tvrdé. Po pár dnech uvidíte, jak jablko k měkkosti perníčků přispělo.    

Obchod Apetit