Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chaloupka z pohádky

O Vánocích si můžete dovolit dělat všechno, co chcete. Třeba místo klasických perníčků upéct perníkovou chaloupku. Užijete si a vaše děti budou výskat blahem. Chce to jen zpomalit a pořádně si to vychutnat.

Vydání: 2008/12
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 1 chaloupka
Doba přípravy: Více než hodinu
+ zdobení 1 hodina + odležení do druhého dne + slepování 20-30 minut
PT1H15M
Pečení 1:15
Cukroví Česká

Ingredience

    Na perníkové těsto

    • 500 g másla
    • 400 g co nejjemnějšího tmavého třtinového cukru
    • 14 lžic golden sirupu (viz tipy)
    • 1,2 kg hladké mouky
    • 4 lžičky jedlé sody
    • 8 lžiček mletého zázvoru

    Na ozdobu

    • 4 bílky
    • 1 kg moučkového cukru
    • citronová šťáva na případné zředění polevy
    • cukrářské ozdoby ve tvaru kuliček, kytiček, barevných
    • i stříbrných srdíček, barevných hvězdiček, srdíčka Milka,
    • sušenky, karamelky, různé bonbony

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Máslo, cukr a sirup dejte do hrnce a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Mezitím ve větší míse promíchejte mouku, sodu a zázvor. Pak k sypké směsi přidejte rozehřáté máslo s cukrem a vytvořte tuhé těsto. Pokud nebude držet pohromadě, přidejte po kapkách vodu.

Přes průhledný papír si z vedlejší strany obkreslete obrys domečku, přeneste ho na karton a vystřihněte. Pak vystřihněte šablony zvířátek, panáčka i panenky a opět si je překreslete na karton. Potom si na karton narýsujte dva obdélníky: první o velikosti 13 × 20 centimetrů (na boky domečku), druhý o velikosti 10 × 20 centimetrů (na střechu). Podle vlastní fantazie si vyrobte také šablony na stromečky, keře a potok.

Na pracovní plochu rozložte pečicí papír a přímo na něm rozválejte čtvrtinu až polovinu těsta. Těsto nepodsypávejte moukou – začalo by se rozpadat; pokud se lepí na váleček, rozvalujte ho přes potravinářskou fólii. Pak na něj přiložte obkreslenou šablonu domečku a vyřízněte ji z těsta dvakrát. Pokud máte místo, vyřízněte z těsta i některou z postaviček. Pak postupně rozvalujte zbytek těsta a dvakrát vyřízněte bok, dvakrát střechu a ostatní postavičky, stromky… Perníky přesuňte na plechy i s pečicím papírem a pečte je asi 12 minut.

Až perník vychladne, připravte si cukrovou polevu – budete s ní zdobit chaloupku, malovat postavy, slepovat díly domečku a přilepovat sušenky, bonbony či okenice. Na malování je lepší řidší konzistence, naopak při spojování oceníte tužší. Smíchejte bílky s cukrem a lžící utřete dohladka a dobíla. Pokud budete potřebovat polevu naředit, přidejte citronovou šťávu.

Nejdřív si část polevy rozdělte do malých mističek, rozmíchejte s barvami a vymalujte postavičky, okenice, stromečky, keře i potok; nechte uschnout. Jestliže chcete používat víc barev, malujte postupně, aby se vám polevy neslily dohromady. Na suché barvy nakreslete kontury a pomocí polevy přilepte bonbony, kytičky a další zdobení. Ozdobte střechu – potřete ji polevou a pak přilepte všechny sušenky, bonbony a ozdoby. Všechny díly nechte jeden den schnout. Pak pomocí polevy spojte jednotlivé díly chaloupky, kromě střechy, k sobě. Opět nechte zaschnout (dovnitř do chaloupky můžete dát krabici nebo polystyren, či boky podepřít skleničkami). Teprve poté (klidně za 5 až 6 hodin) přilepte střechu (krabici nebo kousek polystyrenu z chaloupky nevyhazujte – pomůžete podpírat střechu).

Hotovou chaloupku položte na podnos nebo prkno, přidejte postavičky, zvířátka, stromy i keře, potok… Cukrovou polevou na chaloupce dodělejte rampouchy a poprašte ji moučkovým cukrem – sněhovým popraškem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

8 adventních kalendářů, které snadno vyrobíte doma

Přidat komentář