Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.
Mezi nejznámější dýně plody patří hokkaido, dále máslová, muškátová, špagetová a mexická dýně. Postupným šlechtěním se paleta dýní stále rozšiřuje a dnes bychom napočítali desítky různých druhů hrajících všemi barvami i chutěmi.
- Jak nejlépe uchovat jedlé a okrasné dýně, aby vydržely co nejdéle a my je mohli spotřebovávat průběžně, naleznete na našem sesterském titulu Naše krásná zahrada.
Halloweenská dýně
Když se řekne dýňová dekorace, často se nám vybaví původem irský svátek slavící se den před svátkem Všech svatých, jehož hlavním symbolem jsou vydlabané strašidelné dýně s hořící svíčkou uvnitř.
- Halloween se slaví 31. října a pronikl až k nám, což prozrazují dýněmi zdobené vchody a zahrádky, i společenské akce spojené s tímto svátkem.
- Pro podzimní dekoraci je škoda použít dýni hokkaido, kterou můžeme v kuchyni zužitkovat úplně celou, včetně slupky.
- Lepší je dýně mexická, která je dostatečně velká a chuťově není tak výrazná jako dýně hokkaido.
- Dlabání dýně není žádná věda, stačí odříznout vrchní část se stopkou a vytvořit dostatečný prostor pro svíčku vydlabáním dužiny a semínek. Na pomoc si vezměte zmrzlinovou naběračku nebo lžíci.
- Pozor, nic z toho, co jste vydlabali, však nevyhazujte! Dále se dočtete, co se dá ze semínek a dužiny v kuchyni vykouzlit. Na řadu přichází už jen popustit uzdu fantazii a pustit se do originálního výtvoru, který se svíčkou uvnitř krásně ozdobí vybrané místo touto barevnou podzimní dekorací.
Dýňové recepty aneb co s dužinou a semínky
Dýně lahodí oku a velmi jí to sluší také v našem jídelníčku. Máme pro vás tradiční i vylepšené recepty a tipy, co z dýně uvařit a jak ji naservírovat i těm nejzarputilějším dýňovým odpůrcům.
- Nejčastěji končí v koši dýňová semínka. Jakmile ale zjistíte, jak se dají upravit a zužitkovat, jejich chuti podlehnete a už je nikdy nevyhodíte.
- Podívejte se, jak efektivně odstranit a následně vysušit dýňová semínka. Připravte si zdravou křupavou chuťovku k vínu nebo ideální jedlou ozdobu pro dýňovou polévku.
- Dužina poslouží k výrobě dýňového pyré, které můžete využít v řadě sladkých i slaných pokrmů.
- Vyzkoušejte voňavou dýňovou bábovku nebo krémové dýňové rizoto. Dýně patří mezi všestranné suroviny, což dokazuje lahodný dýňový džem, který se hodí jen tak na chleba, nebo dýňové čatní ideální k sýrům a vínu.
[[nid:35521]]
Podívejte se na mnoho dalších receptů z této zázračné plodiny a připravte si dýňové hody. Vyberte si z 24 dýňových receptů a dejte nám v komentářích vědět, které vám nejvíce zachutnaly.