Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
sdílet:

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek. 
 

Mezi nejznámější dýně plody patří hokkaido, dále máslová, muškátová, špagetová a mexická dýně. Postupným šlechtěním se paleta dýní stále rozšiřuje a dnes bychom napočítali desítky různých druhů hrajících všemi barvami i chutěmi.

Halloweenská dýně

Když se řekne dýňová dekorace, často se nám vybaví původem irský svátek slavící se den před svátkem Všech svatých, jehož hlavním symbolem jsou vydlabané strašidelné dýně s hořící svíčkou uvnitř.

  • Halloween se slaví 31. října a pronikl až k nám, což prozrazují dýněmi zdobené vchody a zahrádky, i společenské akce spojené s tímto svátkem.
  • Pro podzimní dekoraci je škoda použít dýni hokkaido, kterou můžeme v kuchyni zužitkovat úplně celou, včetně slupky.
  • Lepší je dýně mexická, která je dostatečně velká a chuťově není tak výrazná jako dýně hokkaido.
  • Dlabání dýně není žádná věda, stačí odříznout vrchní část se stopkou a vytvořit dostatečný prostor pro svíčku vydlabáním dužiny a semínek. Na pomoc si vezměte zmrzlinovou naběračku nebo lžíci.
  • Pozor, nic z toho, co jste vydlabali, však nevyhazujte! Dále se dočtete, co se dá ze semínek a dužiny v kuchyni vykouzlit. Na řadu přichází už jen popustit uzdu fantazii a pustit se do originálního výtvoru, který se svíčkou uvnitř krásně ozdobí vybrané místo touto barevnou podzimní dekorací.  

Dýňové recepty aneb co s dužinou a semínky

Dýně lahodí oku a velmi jí to sluší také v našem jídelníčku. Máme pro vás tradiční i vylepšené recepty a tipy, co z dýně uvařit a jak ji naservírovat i těm nejzarputilějším dýňovým odpůrcům.

  • Nejčastěji končí v koši dýňová semínka. Jakmile ale zjistíte, jak se dají upravit a zužitkovat, jejich chuti podlehnete a už je nikdy nevyhodíte.
  • Podívejte se, jak efektivně odstranit a následně vysušit dýňová semínka. Připravte si zdravou křupavou chuťovku k vínu nebo ideální jedlou ozdobu pro dýňovou polévku.
  • Dužina poslouží k výrobě dýňového pyré, které můžete využít v řadě sladkých i slaných pokrmů.
  • Vyzkoušejte voňavou dýňovou bábovku nebo krémové dýňové rizoto. Dýně patří mezi všestranné suroviny, což dokazuje lahodný dýňový džem, který se hodí jen tak na chleba, nebo dýňové čatní ideální k sýrům a vínu.  

[[nid:35521]]

Podívejte se na mnoho dalších receptů z této zázračné plodiny a připravte si dýňové hody. Vyberte si z 24 dýňových receptů a dejte nám v komentářích vědět, které vám nejvíce zachutnaly. 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín