0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
sdílet:

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek. 
 

Mezi nejznámější dýně plody patří hokkaido, dále máslová, muškátová, špagetová a mexická dýně. Postupným šlechtěním se paleta dýní stále rozšiřuje a dnes bychom napočítali desítky různých druhů hrajících všemi barvami i chutěmi.

Halloweenská dýně

Když se řekne dýňová dekorace, často se nám vybaví původem irský svátek slavící se den před svátkem Všech svatých, jehož hlavním symbolem jsou vydlabané strašidelné dýně s hořící svíčkou uvnitř.

  • Halloween se slaví 31. října a pronikl až k nám, což prozrazují dýněmi zdobené vchody a zahrádky, i společenské akce spojené s tímto svátkem.
  • Pro podzimní dekoraci je škoda použít dýni hokkaido, kterou můžeme v kuchyni zužitkovat úplně celou, včetně slupky.
  • Lepší je dýně mexická, která je dostatečně velká a chuťově není tak výrazná jako dýně hokkaido.
  • Dlabání dýně není žádná věda, stačí odříznout vrchní část se stopkou a vytvořit dostatečný prostor pro svíčku vydlabáním dužiny a semínek. Na pomoc si vezměte zmrzlinovou naběračku nebo lžíci.
  • Pozor, nic z toho, co jste vydlabali, však nevyhazujte! Dále se dočtete, co se dá ze semínek a dužiny v kuchyni vykouzlit. Na řadu přichází už jen popustit uzdu fantazii a pustit se do originálního výtvoru, který se svíčkou uvnitř krásně ozdobí vybrané místo touto barevnou podzimní dekorací.  

Dýňové recepty aneb co s dužinou a semínky

Dýně lahodí oku a velmi jí to sluší také v našem jídelníčku. Máme pro vás tradiční i vylepšené recepty a tipy, co z dýně uvařit a jak ji naservírovat i těm nejzarputilějším dýňovým odpůrcům.

  • Nejčastěji končí v koši dýňová semínka. Jakmile ale zjistíte, jak se dají upravit a zužitkovat, jejich chuti podlehnete a už je nikdy nevyhodíte.
  • Podívejte se, jak efektivně odstranit a následně vysušit dýňová semínka. Připravte si zdravou křupavou chuťovku k vínu nebo ideální jedlou ozdobu pro dýňovou polévku.
  • Dužina poslouží k výrobě dýňového pyré, které můžete využít v řadě sladkých i slaných pokrmů.
  • Vyzkoušejte voňavou dýňovou bábovku nebo krémové dýňové rizoto. Dýně patří mezi všestranné suroviny, což dokazuje lahodný dýňový džem, který se hodí jen tak na chleba, nebo dýňové čatní ideální k sýrům a vínu.  
 

Podívejte se na mnoho dalších receptů z této zázračné plodiny a připravte si dýňové hody. Vyberte si z 24 dýňových receptů a dejte nám v komentářích vědět, které vám nejvíce zachutnaly. 

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč