0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečené vepřové maso nejen jako neodolatelný nedělní oběd

Pomalu pečené vepřové maso nejen jako neodolatelný nedělní oběd
sdílet:

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jak správně péct vepřovou pečeni nebo kýtu? V článku se dozvíte všechny vypečené tipy a triky.

  • Vepřové maso se řadí mezi masa červená, obsahuje oproti drůbeži více železa, vitamin B12 a zinek.
  • Mezi libové řezy vepřového masa se řadí kýta, kotleta bez kosti, panenka a pečeně.

Vepřová panenka

Panenská svíčková neboli panenka, se nachází na zadní čtvrti opracovaného vepře v oblasti boku.

  • Je to libové, šťavnaté maso, které se dále dělí na špičku, palec a střed. U nás se hojně využívá při přípravě stejnojmenné omáčky –smetanové svíčkové. Udělat z ní však můžeme také biftek, v celku ji dusit anebo pomalu péct.
  • Pomalým pečením docílíme křupavé krustičky a šťavnatého vnitřku. Důležité je maso vcelku (zbavené nepěkných částí) nasolit, svázat provázkem a nejprve opéct na pánvi z každé strany.
  • Pak jej stačí uložit do pekáčku a péct bez zbytečného otvírání, podlévání a otáčení.
  • Panenku lze také podélně naříznout a proložit dalšími surovinami, špekem, paprikami, jablkem, sušenými rajčaty, pestem nebo chilli pastou.
  • Panenku můžete péct i na zelenině, se sladkokyselou broskvovou salsou, s cuketami, nebo naplněnou sušeným ovocem.

Vepřová kotleta

Vepřovou kotletu najdeme na páteři vepře, koupený kousek masa může být s žebrem nebo obratli. Péct ji můžete vcelku nebo zrychlit postup a naporcovat ji na jednotlivé plátky. Nevyžaduje tolik péče jako panenka nebo pečeně, stačí lehce nařezat mřížku, vetřít koření a pak vše nechat na troubě a času.

Vepřová kýta

Je velkým svalem bez kostí i tuku. Skvěle se hodí na dušení, uzení, závitky, rolády i pomalé pečení. Po rozkrojení bývá růžová, na vrchu můžeme opět docílit křupavé kůrky.

  • Před pečením je třeba ji zprudka opéct z každé strany na rozpálené pánvi. Kromě vody, na které by se měla v pekáčku péci, můžeme použít pivo, víno, zelí, cibulku nebo jinou zeleninu.
  • Lze ji také prošpikovat špekem, klobásou nebo oblíbenou zeleninou. Rozumí si s bylinkami, především s tymiánem, šalvějí nebo majoránkou, která hraje prim v receptu na staročeskou pečenou kýtu.

Vepřová pečeně

Královna nedělních obědů, vepřová pečeně. Najdeme ji podél páteře z obou stran, mezi kýtou a krkovičkou. Setkáme se s názvy jako karé, hřbet, kotleta nebo pečínka.

  • Její libové maso se hodí i na minutky, pomalým pečením z ní však uděláte naprostou lahůdku.
  • Jakou si u řezníka koupit? Karé je bez kosti, kotleta s kostí.
  • Doporučujeme nechat si pečeni vykostit, ale vzít si kosti sebou. Budou se vám hodit, pečeně získá tu nejlepší chuť, pokud ji nebudete péct jen na vodě, ale právě na kostech s cibulkou a česnekem.
  • Tukovou horní vrstvu neodstraňujte jako u panenky, naopak ji jemně nařezejte do mřížky a vetřete do ní prsty koření. Maso vcelku svažte provázkem, aby drželo tvar a nejprve zprudka osmahněte na pánvi.
  • K výpeku doporučujeme přidat i cibulku s česnekem, krásně se rozvoní a vytvoří dokonalý základ pro výslednou šťávu.
  • Pečeni umístěte v pekáčku na kosti, cibuli,  podlijte trochou vody a začnete pomalu péct. Kilové maso při 150 stupních potřebuje minimálně hodinu, při pomalém pečení mu dopřejte alespoň dvojnásobek času.
  • Výsledkem by měla být uvnitř růžová pečeně, ale stále plná šťávy, s křupavou kůrkou. Po upečení si z výpeku a cibulky s česnekem připravte jíškou zahuštěnou omáčku.
  • Pomalá vepřová pečeně je chutná i po vychladnutí v chlebu nebo jen tak s křenem.
  • Recept můžete vylepšit medem, kořenovou zeleninou, bylinkovou marinádou, přidáním mléka, ale také ginu.

Související články

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit