0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečené vepřové maso nejen jako neodolatelný nedělní oběd

Pomalu pečené vepřové maso nejen jako neodolatelný nedělní oběd
sdílet:

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jak správně péct vepřovou pečeni nebo kýtu? V článku se dozvíte všechny vypečené tipy a triky.

  • Vepřové maso se řadí mezi masa červená, obsahuje oproti drůbeži více železa, vitamin B12 a zinek.
  • Mezi libové řezy vepřového masa se řadí kýta, kotleta bez kosti, panenka a pečeně.

Vepřová panenka

Panenská svíčková neboli panenka, se nachází na zadní čtvrti opracovaného vepře v oblasti boku.

  • Je to libové, šťavnaté maso, které se dále dělí na špičku, palec a střed. U nás se hojně využívá při přípravě stejnojmenné omáčky –smetanové svíčkové. Udělat z ní však můžeme také biftek, v celku ji dusit anebo pomalu péct.
  • Pomalým pečením docílíme křupavé krustičky a šťavnatého vnitřku. Důležité je maso vcelku (zbavené nepěkných částí) nasolit, svázat provázkem a nejprve opéct na pánvi z každé strany.
  • Pak jej stačí uložit do pekáčku a péct bez zbytečného otvírání, podlévání a otáčení.
  • Panenku lze také podélně naříznout a proložit dalšími surovinami, špekem, paprikami, jablkem, sušenými rajčaty, pestem nebo chilli pastou.
  • Panenku můžete péct i na zelenině, se sladkokyselou broskvovou salsou, s cuketami, nebo naplněnou sušeným ovocem.

Vepřová kotleta

Vepřovou kotletu najdeme na páteři vepře, koupený kousek masa může být s žebrem nebo obratli. Péct ji můžete vcelku nebo zrychlit postup a naporcovat ji na jednotlivé plátky. Nevyžaduje tolik péče jako panenka nebo pečeně, stačí lehce nařezat mřížku, vetřít koření a pak vše nechat na troubě a času.

Vepřová kýta

Je velkým svalem bez kostí i tuku. Skvěle se hodí na dušení, uzení, závitky, rolády i pomalé pečení. Po rozkrojení bývá růžová, na vrchu můžeme opět docílit křupavé kůrky.

  • Před pečením je třeba ji zprudka opéct z každé strany na rozpálené pánvi. Kromě vody, na které by se měla v pekáčku péci, můžeme použít pivo, víno, zelí, cibulku nebo jinou zeleninu.
  • Lze ji také prošpikovat špekem, klobásou nebo oblíbenou zeleninou. Rozumí si s bylinkami, především s tymiánem, šalvějí nebo majoránkou, která hraje prim v receptu na staročeskou pečenou kýtu.

Vepřová pečeně

Královna nedělních obědů, vepřová pečeně. Najdeme ji podél páteře z obou stran, mezi kýtou a krkovičkou. Setkáme se s názvy jako karé, hřbet, kotleta nebo pečínka.

  • Její libové maso se hodí i na minutky, pomalým pečením z ní však uděláte naprostou lahůdku.
  • Jakou si u řezníka koupit? Karé je bez kosti, kotleta s kostí.
  • Doporučujeme nechat si pečeni vykostit, ale vzít si kosti sebou. Budou se vám hodit, pečeně získá tu nejlepší chuť, pokud ji nebudete péct jen na vodě, ale právě na kostech s cibulkou a česnekem.
  • Tukovou horní vrstvu neodstraňujte jako u panenky, naopak ji jemně nařezejte do mřížky a vetřete do ní prsty koření. Maso vcelku svažte provázkem, aby drželo tvar a nejprve zprudka osmahněte na pánvi.
  • K výpeku doporučujeme přidat i cibulku s česnekem, krásně se rozvoní a vytvoří dokonalý základ pro výslednou šťávu.
  • Pečeni umístěte v pekáčku na kosti, cibuli,  podlijte trochou vody a začnete pomalu péct. Kilové maso při 150 stupních potřebuje minimálně hodinu, při pomalém pečení mu dopřejte alespoň dvojnásobek času.
  • Výsledkem by měla být uvnitř růžová pečeně, ale stále plná šťávy, s křupavou kůrkou. Po upečení si z výpeku a cibulky s česnekem připravte jíškou zahuštěnou omáčku.
  • Pomalá vepřová pečeně je chutná i po vychladnutí v chlebu nebo jen tak s křenem.
  • Recept můžete vylepšit medem, kořenovou zeleninou, bylinkovou marinádou, přidáním mléka, ale také ginu.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč