Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Na obracení masa vcelku si pořiďte kuchyňské kleště. Díky nim z něj nevyteče žádná šťáva.
Vydání: 2012/12
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy:
Pečení: 20 minut
P

Ingredience

    • 1 kg vepřové panenky
    • 10 sušených švestek, propláchnutých
    • 10 sušených meruněk, propláchnutých
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 snítky tymiánu
    • 150 g dlouhých plátků anglické slaniny
    • 2 lžíce olivového oleje na opečení

    NA OMÁČKU
    • 50 ml koňaku + 2 lžíce másla
    • 1 snítka tymiánu

Příprava jídla

1 Panenky očistěte. Podélně udělejte uprostřed dlouhým tenkým nožem otvor. Ten naplňte sušeným ovocem – nám se osvědčilo vzít vždy jednu švestku a jednu meruňku a zastrčit je najednou co nejdál.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Naplněné panenky zabalte do slaniny a převažte kuchyňským provázkem. Pak je opečte ze všech stran na oleji dočervena (pánev s výpekem uchovejte na přípravu šťávy). Vložte do pekáčku a pečte asi 15–20 minut.

3 Panenku po upečení vyndejte z trouby, osolte a opepřete a přidejte tymiánové lístky. Nechte 10 minut odpočinout, odstraňte provázek a maso nakrájejte na plátky.

4 Na omáčku do pánve použité na opékání panenek přidejte výpek z pekáčku, koňak, tymián a zvolna zahřívejte 1 minutu – při tom z pánve odstraňte připečeniny. Dosolte a vypněte. Před podáváním do teplé šťávy zašlehejte kostičky studeného másla. Podávejte k masu, třeba s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.

NĚCO NAVÍC

  • Plátky vs. motýlek. Plátky vždy krájejte pokud možno přes vlákno, 2 cm silné. Konec, kde se panenka zužuje, můžete odkrojit a nechat v celku. Lze také ukrojit plátek silný 4 cm, uprostřed ho nakrojit do 2/3, ale nedokrojit a rozevřít jako knihu. Spoj pak trochu sklepnout, vznikne tak větší medailonek – motýlek.
  • Nádivky. Ideu s nádivkou z našeho receptu můžete rozpracovat podle vlastní fantazie. Umelte třeba kuřecí prsa se sušenou slaninou, okořeňte je a směsí panenku naplňte. Výborné jsou i podušené žampiony. Máte-li lanýžový olej, přikápněte ho také. Báječná je i kombinace kozího sýra a pažitky nebo petrželky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Řízečky z vepřové panenky

Grilovaná panenka

Maková panenka s olivovou salsou

REKLAMA

Přidat komentář