0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj
sdílet:

Rádi byste našli něco na zahřátí, co povzbudí ducha, podpoří tělo, a není v tom stopička pálenky? Zelený čaj je zdravým nápojem, jenž u vás doma navodí atmosféru klidné čajovny. Už před 5 000 lety se pily lístky čajovníku pro zachování dlouhověkého zdraví. Proč? Odpovíme shrnutím nejdůležitějších vlastností zeleného čaje, povíme vám, jak jej připravit a neuniknete ani malému exkurzu do historie tohoto nápoje.

Starší, než si myslíte

Možná je to trochu neslušné, ale kolik byste tipovali nápoji zeleného čaje let? K jeho první přípravě prý vedla náhoda. Čínský císař i léčitel Šen-nung odpočíval s nádobou vroucí vody, kterou pil kvůli hygienickým důvodům jedině převařenou, ve stínu divokého čajovníku. Pár lístků však spadlo do jeho vody a císař si jako první vychutnal čerstvý zelený čaj. Překvapila ho vynikající chuť a také energie nápoje, jež mu odstranila všechnu únavu. Tato historka se odehrála v roce 2 737 před naším letopočtem. Zelený čaj se tedy začal používat v tradiční medicíně v Číně, Indii, Japonsku i Thajsku.   

Zelený čaj je stejně jako čaj černý získáván z lístků čajovníku čínského. Jedná se o stálezelený keř dorůstající do výšky až 15 metrů. Na plantážích však udržují keře jen do výšky jednoho metru, sběr je díky tomu pohodlnější a úroda bohatší. Rozdíl mezi černým a zeleným čajem je v okysličování. Lístky zeleného čaje neprochází procesem fermentace, takže v nich nedochází k žádným chemickým změnám. Díky tomu jsou čajové lístky ve své původní zelené barvě. Zelený čaj je tedy více hořký než ten černý, můžou za to třísloviny, které jsou vyšší. Veškeré vitaminy i minerální látky tak v zeleném čaji zůstávají a jsou uchovány.

Producenti kvalitního čaje

Dva a půl milionu tun, taková je roční produkce čajových lístků. Zelený čaj tvoří pětinu tohoto množství. Velice oblíbený je sencha, stále populárnější je japonský matcha. Zelený čaj pochází vždy ze stejné rostliny, charakteristiku a ráz mu udává region, kde je vypěstovaný, nadmořská výška, způsob sběru i kvalita půdy.

Říká se, že ruční sběr na čaji poznáme díky sladšímu nálevu. Kolébkou čajovníku je jihovýchodní Asie, tedy Čína a Indie. Ideální podmínky pro pěstování čaje jsou i na Srí Lance, Tchaj-wanu, v Pákistánu, Japonsku, Indonésii a také Argentině. První Evropan zmiňující čaj je benátský spisovatel Giovani Battista Ramusio.

Ve své knize Cesty a putování z roku 1559 popsal čaj. První, kdo popsal chuť čaj, byl ale portugalský jezuita Gaspar da Cruz o rok později, v roce 1560. Do Evropy byl čaj přivezen portugalskými obchodními loděmi, následovaly lodě holandské vozící čaj i do Francie a Pobaltí.

Jak na přípravu zeleného čaje

Abyste si mohli vychutnat zdravý a lahodný zelený čaj, je nutné postupovat správně. Voda, kterou zelený čaj zalijete, by měla přejít varem a následně je třeba ji ochladit na teplotu mezi 60 až 80 °C. vodu tedy převařte a nechte 3 minuty zchladnout. Do hrnečku o velikosti 250 ml patří 4 až 5 gramů čaje, což jsou přibližně dvě čajové lžičky.

Po zalití louhujte přibližně 2 minuty, každý druh čaje to má však trochu jinak, je dobré se řídit doporučením na obalu nebo přímo od čajovníka. Zelené čaje jsou vícenálevové, lístky tedy lze použít vícekrát, teplota vody se každým dalším nálevem zvyšuje, abyste z lístků dostali opravdu maximum chutě i minerálů. První nálev není tak silný, druhý je ten nejkvalitnější a nejvíce chutný. Je to dáno narušením struktury čajových lístků, ve druhém nálevu do vody uvolní nejvíce aromatických i chuťových látek.

Třetí nálev je nejslabším, mohou ho s klidem vypít i děti. Slazení čaje není žádoucí, ovlivní výslednou chuť a nápoj ztratí zdravé účinky. Důležitým faktem je také přítomnost kofeinu, který se nazývá tein. V šálku čaje je méně kofeinu než v šálku kávy, pro lidský organismus je prospěšnější díky dalším látkám obsaženém v čaji, jež umožňují rozložení povzbuzujících účinků kofeinu na delší časový úsek, kofein v kávě působí nárazově. Těhotné a kojící ženy by měly zelený čaj omezit na dva šálky denně, úplnému odříkání se však poddat nemusí.

Účinky na naše zdraví

Kniha čaje sepsaná zenovým mnichem Eisaiem v roce 1191 vykresluje pozitivní vliv zeleného čaje na pět důležitých orgánů lidského těla. Popisuje příznivý vliv na srdce, léčbu oparů, akné i kocoviny, pomáhá trávení, mozkové činnosti, močové soustavě i nervovému systému. Dnes nám studie potvrzují celou řadu pozitivních účinků zeleného čaje. Přinášíme vám ty nejzásadnější:

  • bohatý zdroj antioxidantů
  • detoxikuje organismus
  • vyrovnává hladinu cukru v krvi
  • podporuje činnost mozku, soustředění i paměť
  • ničí bakterie způsobující zubní kaz a plak
  • snižuje riziko nástupu demence
  • obsahuje velké množství polyfenolů, které působí protizánětlivě a jsou prevencí proti vzniku rakoviny
  •  usnadňuje spalování tuků a zvyšuje výkon během fyzické aktivity
  • předchází vzniku srdečních potíží
  • pomáhá v boji s artritidou
  • zkvalitní spánek, vlasy, imunitu a obranyschopnost

Vychutnejte si šálek zeleného čaje a povzbuďte mysl i ozdravte tělo. Jen nepřekračujte doporučenou denní dávku, která se pohybuje mezi 2 až 5 šálky. Jaký druh zeleného čaje je vašim favoritem? Napište nám odpověď do komentáře pod článkem, kde také najdete odkazy na další typy čaje.

Související články

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu
  • Zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století vybudoval velmi dobrou pověst snad na všech kontinentech. Pravděpodobně díky své přirozeně sladké chuti a zdravotním benefitům. Je ideální alternativou klasických čajů...
Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?
  • Zajímavosti

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?

K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus rozhodí svou kyselostí náš žaludek, mnohem radši volíme mezi kávou či čajem. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější? Pojďme se podívat na účinky kofeinu detailněji.  ...
Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem
  • Tipy a triky

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni? ...
Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka
  • Tipy a triky

Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka

Legendy říkají, že se masala chai pil už před pěti tisíci lety. Každá země má dnes svůj osvědčený recept, někde se přidává pepř, jinde špetka soli. Jak si tento očistný nápoj – známý také jako indický bílý čaj nebo yogi – připravit doma a...
Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky
  • Zajímavosti

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky

Čaje patří neodmyslitelně k zimnímu období, příjemně nás totiž zahřejí. Na výběr dnes máme z několika chutí i podob. Bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané. V některých čajích ale mohou být barviva či...
Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem
  • Zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu
  • Zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století vybudoval velmi dobrou pověst snad na všech kontinentech. Pravděpodobně díky své přirozeně sladké chuti a zdravotním benefitům. Je ideální alternativou klasických čajů...
Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?
  • Zajímavosti

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Čajové dýchánky napříč historií Dějiny černého čaje se začaly psát v Číně na sklonku 16. století. Zpočátku dováželi obchodníci do Evropy čaj zelený, jenže ten během dlouhých plaveb ztratil většinu své vůně a chuti. Pěstitelé proto...
Čaj matcha: Co se skrývá za jeho zářivě zelenou barvou?
  • Tipy a triky

Čaj matcha: Co se skrývá za jeho zářivě zelenou barvou?

Velice specifické přípravy a také chuti je čaj matcha, v japonské kultuře zastávající důležité místo. Díky svým účinkům a všestrannosti si za staletí získal oblibu po celém světě. Prozradíme vám, jak čaj v podobě zeleného prášku vzniká, jak...
4 filmy pro kavárenské povaleče
  • Zajímavosti

4 filmy pro kavárenské povaleče

Kdyby… (If …, 1968)Neklidná šedesátá léta se vepsala do podoby britského dramatu pod režisérským vedením Lindsay Andersona. V hlavní roli možná poznáte mladičkého Malcolma McDowella, který později zazářil v ...
Čím si zpestřit večery během suchého únoru?
  • Tipy a triky

Čím si zpestřit večery během suchého únoru?

Nealkoholická vína překvapí svou chutíStýská se vám po vinné chuti, ale přeci jen nechcete porušit své předsevzetí a dopřát si alkohol? Nealko vína, třeba ty z vinařství Vinselekt Michlovský, chutnají jako opravdické víno a neobsahují žádný...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit