Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj
sdílet:
Rádi byste našli něco na zahřátí, co povzbudí ducha, podpoří tělo, a není v tom stopička pálenky? Zelený čaj je zdravým nápojem, jenž u vás doma navodí atmosféru klidné čajovny. Už před 5 000 lety se pily lístky čajovníku pro zachování dlouhověkého zdraví. Proč? Odpovíme shrnutím nejdůležitějších vlastností zeleného čaje, povíme vám, jak jej připravit a neuniknete ani malému exkurzu do historie tohoto nápoje.

Starší, než si myslíte

Možná je to trochu neslušné, ale kolik byste tipovali nápoji zeleného čaje let? K jeho první přípravě prý vedla náhoda. Čínský císař i léčitel Šen-nung odpočíval s nádobou vroucí vody, kterou pil kvůli hygienickým důvodům jedině převařenou, ve stínu divokého čajovníku. Pár lístků však spadlo do jeho vody a císař si jako první vychutnal čerstvý zelený čaj. Překvapila ho vynikající chuť a také energie nápoje, jež mu odstranila všechnu únavu. Tato historka se odehrála v roce 2 737 před naším letopočtem. Zelený čaj se tedy začal používat v tradiční medicíně v Číně, Indii, Japonsku i Thajsku.   

Zelený čaj je stejně jako čaj černý získáván z lístků čajovníku čínského. Jedná se o stálezelený keř dorůstající do výšky až 15 metrů. Na plantážích však udržují keře jen do výšky jednoho metru, sběr je díky tomu pohodlnější a úroda bohatší. Rozdíl mezi černým a zeleným čajem je v okysličování. Lístky zeleného čaje neprochází procesem fermentace, takže v nich nedochází k žádným chemickým změnám. Díky tomu jsou čajové lístky ve své původní zelené barvě. Zelený čaj je tedy více hořký než ten černý, můžou za to třísloviny, které jsou vyšší. Veškeré vitaminy i minerální látky tak v zeleném čaji zůstávají a jsou uchovány.

Producenti kvalitního čaje

Dva a půl milionu tun, taková je roční produkce čajových lístků. Zelený čaj tvoří pětinu tohoto množství. Velice oblíbený je sencha, stále populárnější je japonský matcha. Zelený čaj pochází vždy ze stejné rostliny, charakteristiku a ráz mu udává region, kde je vypěstovaný, nadmořská výška, způsob sběru i kvalita půdy. Říká se, že ruční sběr na čaji poznáme díky sladšímu nálevu. Kolébkou čajovníku je jihovýchodní Asie, tedy Čína a Indie. Ideální podmínky pro pěstování čaje jsou i na Srí Lance, Tchaj-wanu, v Pákistánu, Japonsku, Indonésii a také Argentině. První Evropan zmiňující čaj je benátský spisovatel Giovani Battista Ramusio. Ve své knize Cesty a putování z roku 1559 popsal čaj. První, kdo popsal chuť čaj, byl ale portugalský jezuita Gaspar da Cruz o rok později, v roce 1560. Do Evropy byl čaj přivezen portugalskými obchodními loděmi, následovaly lodě holandské vozící čaj i do Francie a Pobaltí.

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Více

Jak na přípravu zeleného čaje

Abyste si mohli vychutnat zdravý a lahodný zelený čaj, je nutné postupovat správně. Voda, kterou zelený čaj zalijete, by měla přejít varem a následně je třeba ji ochladit na teplotu mezi 60 až 80 °C. vodu tedy převařte a nechte 3 minuty zchladnout. Do hrnečku o velikosti 250 ml patří 4 až 5 gramů čaje, což jsou přibližně dvě čajové lžičky. Po zalití louhujte přibližně 2 minuty, každý druh čaje to má však trochu jinak, je dobré se řídit doporučením na obalu nebo přímo od čajovníka. Zelené čaje jsou vícenálevové, lístky tedy lze použít vícekrát, teplota vody se každým dalším nálevem zvyšuje, abyste z lístků dostali opravdu maximum chutě i minerálů. První nálev není tak silný, druhý je ten nejkvalitnější a nejvíce chutný. Je to dáno narušením struktury čajových lístků, ve druhém nálevu do vody uvolní nejvíce aromatických i chuťových látek. Třetí nálev je nejslabším, mohou ho s klidem vypít i děti. Slazení čaje není žádoucí, ovlivní výslednou chuť a nápoj ztratí zdravé účinky. Důležitým faktem je také přítomnost kofeinu, který se nazývá tein. V šálku čaje je méně kofeinu než v šálku kávy, pro lidský organismus je prospěšnější díky dalším látkám obsaženém v čaji, jež umožňují rozložení povzbuzujících účinků kofeinu na delší časový úsek, kofein v kávě působí nárazově. Těhotné a kojící ženy by měly zelený čaj omezit na dva šálky denně, úplnému odříkání se však poddat nemusí.

Účinky na naše zdraví

Kniha čaje sepsaná zenovým mnichem Eisaiem v roce 1191 vykresluje pozitivní vliv zeleného čaje na pět důležitých orgánů lidského těla. Popisuje příznivý vliv na srdce, léčbu oparů, akné i kocoviny, pomáhá trávení, mozkové činnosti, močové soustavě i nervovému systému. Dnes nám studie potvrzují celou řadu pozitivních účinků zeleného čaje. Přinášíme vám ty nejzásadnější:

  • bohatý zdroj antioxidantů
  • detoxikuje organismus
  • vyrovnává hladinu cukru v krvi
  • podporuje činnost mozku, soustředění i paměť
  • ničí bakterie způsobující zubní kaz a plak
  • snižuje riziko nástupu demence
  • obsahuje velké množství polyfenolů, které působí protizánětlivě a jsou prevencí proti vzniku rakoviny
  •  usnadňuje spalování tuků a zvyšuje výkon během fyzické aktivity
  • předchází vzniku srdečních potíží
  • pomáhá v boji s artritidou
  • zkvalitní spánek, vlasy, imunitu a obranyschopnost

 

Vychutnejte si šálek zeleného čaje a povzbuďte mysl i ozdravte tělo. Jen nepřekračujte doporučenou denní dávku, která se pohybuje mezi 2 až 5 šálky. Jaký druh zeleného čaje je vašim favoritem? Napište nám odpověď do komentáře pod článkem, kde také najdete odkazy na další typy čaje.

Související články

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu
  • Novinky a zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Odkud pochází?Rooibos je připravovaný z listů keře čajovce kapského. Jeho jméno již napovídá, kde ho najdeme. Roste na území provincie Západní Kapsko v Africe a nikde jinde na světě ho nenatrháme. První zmínky o červeném keři se datují...
Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?
  • Novinky a zajímavosti

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?

K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus rozhodí svou kyselostí náš žaludek, mnohem radši volíme mezi kávou či čajem. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější? Pojďme se podívat na účinky kofeinu detailněji.  ...
Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem
  • Tipy a triky

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni? ...
Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky
  • Novinky a zajímavosti

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky

Čaje patří neodmyslitelně k zimnímu období, příjemně nás totiž zahřejí. Na výběr dnes máme z několika chutí i podob. Bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané. V některých čajích ale mohou být barviva či...
Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem
  • Novinky a zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Pomalu ale jistě znovuobjevujeme kouzlo léčivých bylin, které si poradí s rýmou, bolestí v krku i zánětem průdušek. Pokud právě bojujete se sezónní virózou, zkuste vsadit na sílu bylinek, případně použijte bylinky jako doplněk ke...
Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu
  • Novinky a zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Odkud pochází?Rooibos je připravovaný z listů keře čajovce kapského. Jeho jméno již napovídá, kde ho najdeme. Roste na území provincie Západní Kapsko v Africe a nikde jinde na světě ho nenatrháme. První zmínky o červeném keři se datují...
Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?
  • Novinky a zajímavosti

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Čajové dýchánky napříč historiíDějiny černého čaje se začaly psát v Číně na sklonku 16. století. Zpočátku dováželi obchodníci do Evropy čaj zelený, jenže ten během dlouhých plaveb ztratil většinu své vůně a chuti. Pěstitelé proto vymysleli...
4 filmy pro kavárenské povaleče
  • Novinky a zajímavosti

4 filmy pro kavárenské povaleče

Kdyby… (If …, 1968)Neklidná šedesátá léta se vepsala do podoby britského dramatu pod režisérským vedením Lindsay Andersona. V hlavní roli možná poznáte mladičkého Malcolma McDowella, který později zazářil v ...
Čím si zpestřit večery během suchého únoru?
  • Tipy a triky

Čím si zpestřit večery během suchého únoru?

Nealkoholická vína překvapí svou chutíStýská se vám po vinné chuti, ale přeci jen nechcete porušit své předsevzetí a dopřát si alkohol? Nealko vína, třeba ty z vinařství Vinselekt Michlovský, chutnají jako opravdické víno a neobsahují žádný...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit