0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč péct koláče s olivovým olejem?

Proč péct koláče s olivovým olejem?
sdílet:
Nebojte, nemáme v plánu vyhlásit soutěž o to, zda je lepší máslo, nebo olivový olej. My milujeme obojí a každé má své nenahraditelné místo v naší kuchyni. Dnes bychom vám však chtěli dodat odvahu, abyste zkusili péct jednoduché buchty na plech s olivovým olejem, máslo tentokrát zůstane v lednici.

Máslo, nebo olivový olej? Jaký tuk zvolit do koláčového těsta? V žádném případě bychom nechtěli tvrdit, že jedno je lepší než druhé, protože není. Máslo je klasika, na kterou přísahala i slavná americká kuchařka Julia Child. Hodí se všude tam, kde si recept žádá třené těsto. Tedy fázi, kdy třete (nebo šleháte) cukr s máslem, až se směs nadýchá a zbělá. Ale co koláče, které po vás žádají jediné: přidat rozpuštěné máslo? Ani tam se nemusíte bát použít olivový olej, který dá vašim buchtám z plechu středomořský šmrnc. Potvrzujeme z vlastní zkušenosti. Výborně se nám osvědčil v muffinech, ovocných bublaninách i kakaovém perníku

Co od olivového oleje můžete čekat?

Nejprve je tu chuť. Tam, kde je máslo sladké, mléčné a nenápadně stojí na pozadí chuti koláče, je olivový olej zemitý až travnatý a sebejistě důrazný. „Olivový“ koláč mívá lehce slanou stopu a někdy zaznamenáte i jemnou hořkost, kterou koláč z másla postrádá. 

Argument dvě, textura. Korpus z olivového oleje je božsky vlhký a vláčný. Zatímco koláče z másla se začnou rychle vysušovat a ztrácet jemnost, ty z olivového oleje jsou časem dokonce ještě lepší (a vláčnější).

A v neposlední řadě je to rychlost, s jakou s olivovým olejem pracujete. Žádné rozpouštění másla, žádné vyšlehávání, prostě jen postupně promícháte pár ingrediencí. Zkrátka oblíbené těsto, na které nepotřebujete víc jak jednu mísu. Začnete intenzivním šleháním cukru s vejci, až hezky zhoustnou. Pomaloučku přilijete olej, a nakonec co nejjemněji po částech vmícháte mouku. Pak už jen šup s těstem na plech a s buchtou do trouby. A máte hotovo. 

Proč si zamilovat olivový olej

Olivovníky jsou odjakživa spojené se životem v oblasti Středomoří. Extra panenský olivový olej se zde používá každý den, a to nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo a zdraví. Obsahuje spoustu prospěšných látek, ale především dokáže neuvěřitelně vylepšit snad každé jídlo. Lahodná chuť, svěží, pikantní a zároveň jemná, sluší čerstvé zelenině, masu i – jak jsme si naznačili – ovoci a sladkostem. Středomořští kuchaři ho používají s mírou, snad v duchu hesla „dobrého pomálu“. Pokud ještě ve své spižírně alespoň jednu lahev kvalitního olivového oleje nemáte, určitě si nějakou pořiďte. Je to lahůdka a výborný pomocník při vaření i pečení.

Zaujalo vás pečení s olivovým olejem? Neváhejte ani chvilku, dole najdete naše oblíbené recepty na krásně vláčné koláče.

Zdroj inspirace: epicurious.com

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč