Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Proč péct koláče s olivovým olejem?

Proč péct koláče s olivovým olejem?
sdílet:
Nebojte, nemáme v plánu vyhlásit soutěž o to, zda je lepší máslo, nebo olivový olej. My milujeme obojí a každé má své nenahraditelné místo v naší kuchyni. Dnes bychom vám však chtěli dodat odvahu, abyste zkusili péct jednoduché buchty na plech s olivovým olejem, máslo tentokrát zůstane v lednici.

Máslo, nebo olivový olej? Jaký tuk zvolit do koláčového těsta? V žádném případě bychom nechtěli tvrdit, že jedno je lepší než druhé, protože není. Máslo je klasika, na kterou přísahala i slavná americká kuchařka Julia Child. Hodí se všude tam, kde si recept žádá třené těsto. Tedy fázi, kdy třete (nebo šleháte) cukr s máslem, až se směs nadýchá a zbělá. Ale co koláče, které po vás žádají jediné: přidat rozpuštěné máslo? Ani tam se nemusíte bát použít olivový olej, který dá vašim buchtám z plechu středomořský šmrnc. Potvrzujeme z vlastní zkušenosti. Výborně se nám osvědčil v muffinech, ovocných bublaninách i kakaovém perníku

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

Více

Co od olivového oleje můžete čekat?

Nejprve je tu chuť. Tam, kde je máslo sladké, mléčné a nenápadně stojí na pozadí chuti koláče, je olivový olej zemitý až travnatý a sebejistě důrazný. „Olivový“ koláč mívá lehce slanou stopu a někdy zaznamenáte i jemnou hořkost, kterou koláč z másla postrádá. 

Argument dvě, textura. Korpus z olivového oleje je božsky vlhký a vláčný. Zatímco koláče z másla se začnou rychle vysušovat a ztrácet jemnost, ty z olivového oleje jsou časem dokonce ještě lepší (a vláčnější).

A v neposlední řadě je to rychlost, s jakou s olivovým olejem pracujete. Žádné rozpouštění másla, žádné vyšlehávání, prostě jen postupně promícháte pár ingrediencí. Zkrátka oblíbené těsto, na které nepotřebujete víc jak jednu mísu. Začnete intenzivním šleháním cukru s vejci, až hezky zhoustnou. Pomaloučku přilijete olej, a nakonec co nejjemněji po částech vmícháte mouku. Pak už jen šup s těstem na plech a s buchtou do trouby. A máte hotovo. 

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Více

Proč si zamilovat olivový olej

Olivovníky jsou odjakživa spojené se životem v oblasti Středomoří. Extra panenský olivový olej se zde používá každý den, a to nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo a zdraví. Obsahuje spoustu prospěšných látek, ale především dokáže neuvěřitelně vylepšit snad každé jídlo. Lahodná chuť, svěží, pikantní a zároveň jemná, sluší čerstvé zelenině, masu i – jak jsme si naznačili – ovoci a sladkostem. Středomořští kuchaři ho používají s mírou, snad v duchu hesla „dobrého pomálu“. Pokud ještě ve své spižírně alespoň jednu lahev kvalitního olivového oleje nemáte, určitě si nějakou pořiďte. Je to lahůdka a výborný pomocník při vaření i pečení.

Zaujalo vás pečení s olivovým olejem? Neváhejte ani chvilku, dole najdete naše oblíbené recepty na krásně vláčné koláče.

Zdroj inspirace: epicurious.com

Související články

Jak skladovat olivový olej
  • Tipy a triky

Jak skladovat olivový olej

Olivovému oleji svědčí skladování v temnu při teplotě okolo 20 °C. Nádobu vždy dobře uzavřete. Pokud jste koupili olej v lahvi z bílého skla, obalte ji doma alobalem a uložte do tmy. Olivový olej nemusí být v lednici. Chladem tuhne a u...

Obchod Apetit