Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Proč péct koláče s olivovým olejem?

Nebojte, nemáme v plánu vyhlásit soutěž o to, zda je lepší máslo, nebo olivový olej. My milujeme obojí a každé má své nenahraditelné místo v naší kuchyni. Dnes bychom vám však chtěli dodat odvahu, abyste zkusili péct jednoduché buchty na plech s olivovým olejem, máslo tentokrát zůstane v lednici.
19. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Máslo, nebo olivový olej? Jaký tuk zvolit do koláčového těsta? V žádném případě bychom nechtěli tvrdit, že jedno je lepší než druhé, protože není. Máslo je klasika, na kterou přísahala i slavná americká kuchařka Julia Child. Hodí se všude tam, kde si recept žádá třené těsto. Tedy fázi, kdy třete (nebo šleháte) cukr s máslem, až se směs nadýchá a zbělá. Ale co koláče, které po vás žádají jediné: přidat rozpuštěné máslo? Ani tam se nemusíte bát použít olivový olej, který dá vašim buchtám z plechu středomořský šmrnc. Potvrzujeme z vlastní zkušenosti. Výborně se nám osvědčil v muffinech, ovocných bublaninách i kakaovém perníku

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

Za ta léta, kdy pro vás píšeme Apetit, jsme nashromáždili pořádnou spoustu opravdových rodinných pokladů. Receptů na ty...

Co od olivového oleje můžete čekat?

Nejprve je tu chuť. Tam, kde je máslo sladké, mléčné a nenápadně stojí na pozadí chuti koláče, je olivový olej zemitý až travnatý a sebejistě důrazný. „Olivový“ koláč mívá lehce slanou stopu a někdy zaznamenáte i jemnou hořkost, kterou koláč z másla postrádá. 

Argument dvě, textura. Korpus z olivového oleje je božsky vlhký a vláčný. Zatímco koláče z másla se začnou rychle vysušovat a ztrácet jemnost, ty z olivového oleje jsou časem dokonce ještě lepší (a vláčnější).

A v neposlední řadě je to rychlost, s jakou s olivovým olejem pracujete. Žádné rozpouštění másla, žádné vyšlehávání, prostě jen postupně promícháte pár ingrediencí. Zkrátka oblíbené těsto, na které nepotřebujete víc jak jednu mísu. Začnete intenzivním šleháním cukru s vejci, až hezky zhoustnou. Pomaloučku přilijete olej, a nakonec co nejjemněji po částech vmícháte mouku. Pak už jen šup s těstem na plech a s buchtou do trouby. A máte hotovo. 

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Jaký olivový olej si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají označení na etiketách? Podíváme se na zdravotní...

Proč si zamilovat olivový olej

Olivovníky jsou odjakživa spojené se životem v oblasti Středomoří. Extra panenský olivový olej se zde používá každý den, a to nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo a zdraví. Obsahuje spoustu prospěšných látek, ale především dokáže neuvěřitelně vylepšit snad každé jídlo. Lahodná chuť, svěží, pikantní a zároveň jemná, sluší čerstvé zelenině, masu i – jak jsme si naznačili – ovoci a sladkostem. Středomořští kuchaři ho používají s mírou, snad v duchu hesla „dobrého pomálu“. Pokud ještě ve své spižírně alespoň jednu lahev kvalitního olivového oleje nemáte, určitě si nějakou pořiďte. Je to lahůdka a výborný pomocník při vaření i pečení.

Zaujalo vás pečení s olivovým olejem? Neváhejte ani chvilku, dole najdete naše oblíbené recepty na krásně vláčné koláče.

Zdroj inspirace: epicurious.com

Související

Koláč s drobným ovocem

Jak zužitkovat ovoce z mrazáku aneb rychlý chalupářský koláč inspirovaný italskými recepty. Olivový olej dodá těstu...

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

Tenhle lahodný koláč pochází ze severní Itálie, z míst, kde se pěstuje nejlepší olivový olej. Ten hraje v pisciottě...

Sladký koláč s olivami

Na koláč jsme dostali recept v malebném městě Úbeda, kde dokonce nedávno objevili synagogu zastavěnou do obytných domů...

Valentýnský perník

Svého vyvoleného si rozhodně získáte, když mu předložíte nadýchaný perník podle receptu naší čtenářky Heleny Tomkové...

Zmrzlina z olivového oleje

Ne, nezbláznili jsme se! Zmrzlinu jsme jedli celý týden, pokaždé od jiného kuchaře, ale vždycky byla fantastická.

Menu s olivami

Recepty jsme vám přivezli přímo ze španělské Andalusie. Nasbírali jsme je mezi tankery s olejem a olivovými stromy,...

Olivové beaujolais

V listopadu přichází na trh mladé víno a také olivový olej z nové sklizně. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si...

Jak skladovat olivový olej

Kvalitní ingredience si zaslouží správnou péči.

Přidat komentář