Hotové jsou v cuku letu a nejlépe se hodí na posezení na zápraží – dokonalý letní rychlooběd nebo večeře.
Suroviny
1 V míse promíchejte nastrouhanou cuketu, sýr a cibuli plus mátu. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. Zlehka promíchejte. Vsypte mouku, okořeňte římským kmínem, podle chuti osolte (pozor, sýr haloumi je slaný!) a dobře promíchejte.
2 V hluboké pánvi nebo ve woku rozehřejte cca 3 cm vrstvu oleje. Z těsta odebírejte pořádné hrsti (necelých 100 ml) a tvarujte z nich silné placičky (těch by mělo být celkem 12). Po 4 kusech je vkládejte do oleje. Smažte 4 minuty dozlatova a aby byly uvnitř propečené, v půlce vždy obraťte. Děrovanou sběračkou vyndavejte na papírové utěrky. Zopakujte ještě se dvěma dávkami do spotřebování veškerého těsta.
3 Usmažené placičky podávejte posypané vločkovou solí a s ochucenou smetanou nebo jogurtem s bylinkami, popřípadě i trochou strouhané cukety.