0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na masové kuličky

Masové koule
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet?

 

Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, stačí vědět, čím je ochutit.

Základní postup a ochucení

1. Navlhčete housku

V míse pokropte 70 g světlého pečiva (bagety, toustového chleba nebo housky), rozmixovaného nahrubo, 60 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout. Trvá to 5–10 minut.  (U asijských kuliček doporučujeme míchat mléko se sójovou omáčkou, pečivo tedy navlhčete rýžovým nebo dezertním vínem a sladkou chilli omáčkou.)

2. Přidejte maso

K navlhčenému pečivu přidejte 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, jehněčí nebo libovolná kombinace dvou druhů masa) a 1 lehce prošlehané vejce. Osolte a opepřete. (Přidáváte-li do směsi později sójovou nebo rybí omáčku, dejte soli méně.) Masovou hmotu zlehka prohněťte rukama nebo promíchejte hnětačem v kuchyňském robotu.

3. Ochuťte směs

Do mísy k masové hmotě přidejte podle chuti česnek nebo cibuli (chcete-li) a další zvolené přísady (viz Něco navíc). Vše dobře promíchejte. Malý kousek směsi opečte na pánvi a ochutnejte. Je-li třeba, dochuťte masovou směs některou z přísad a znovu promíchejte.

Něco navíc

S množstvím (hlavně aromatických) surovin buďte opatrní. Nesnažte se spojit příliš výrazných chutí najednou. Dochucovadla vybírejte podle toho, jaké výsledné chuti chcete docílit.

  • Tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj, oregano, majoránka, kopr, petrželka, bazalka, koriandr, pažitka a další bylinky kuličky provoní a osvěží.
  • Drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, kari, drcený římský kmín, koriandr, koření pěti vůní apod. maso okoření a nabrousí.
  • Čerstvý zázvor, jarní cibulka, čerstvá chilli paprička nebo chilli pasta harissa, citronová nebo limetová kůra, olivy, sójová a rybí omáčka zvýrazní chuť masa.
  • Parmazán, pecorino, feta, čedar, ementál nebo sýr s modrou plísní masové kuličky zjemní a dodají aroma.
  • Sušené meruňky, datle, rozinky nebo brusinky přidejte pro ozvláštnění.

4. Dokončete kuličky

Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 200 °C. Navlhčenýma rukama z masové směsi tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu. Skládejte jednu vedle druhé na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.

Večeře z mrazáku

Pokud jste kuliček připravili větší množství a chcete ho zamrazit, pečte je kratší dobu (úplně postačí, když budou uvnitř propečené). Vychladlé dejte do sáčků nebo krabiček, uzavřete a zamrazte. Po rozmrazení je pěkně rozpečte nebo prohřejte v polévce či omáčce.

Zdroj: časopis Apetit

 

Související články

Autor: Apetit

Comments

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč