0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na masové kuličky

Masové koule
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet?

 

Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, stačí vědět, čím je ochutit.

Základní postup a ochucení

1. Navlhčete housku

V míse pokropte 70 g světlého pečiva (bagety, toustového chleba nebo housky), rozmixovaného nahrubo, 60 ml plnotučného mléka a nechte vsáknout. Trvá to 5–10 minut.  (U asijských kuliček doporučujeme míchat mléko se sójovou omáčkou, pečivo tedy navlhčete rýžovým nebo dezertním vínem a sladkou chilli omáčkou.)

2. Přidejte maso

K navlhčenému pečivu přidejte 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, jehněčí nebo libovolná kombinace dvou druhů masa) a 1 lehce prošlehané vejce. Osolte a opepřete. (Přidáváte-li do směsi později sójovou nebo rybí omáčku, dejte soli méně.) Masovou hmotu zlehka prohněťte rukama nebo promíchejte hnětačem v kuchyňském robotu.

3. Ochuťte směs

Do mísy k masové hmotě přidejte podle chuti česnek nebo cibuli (chcete-li) a další zvolené přísady (viz Něco navíc). Vše dobře promíchejte. Malý kousek směsi opečte na pánvi a ochutnejte. Je-li třeba, dochuťte masovou směs některou z přísad a znovu promíchejte.

Něco navíc

S množstvím (hlavně aromatických) surovin buďte opatrní. Nesnažte se spojit příliš výrazných chutí najednou. Dochucovadla vybírejte podle toho, jaké výsledné chuti chcete docílit.

  • Tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj, oregano, majoránka, kopr, petrželka, bazalka, koriandr, pažitka a další bylinky kuličky provoní a osvěží.
  • Drcené nebo mleté chilli, drcený fenykl, mletá uzená paprika, mletá skořice, kari, drcený římský kmín, koriandr, koření pěti vůní apod. maso okoření a nabrousí.
  • Čerstvý zázvor, jarní cibulka, čerstvá chilli paprička nebo chilli pasta harissa, citronová nebo limetová kůra, olivy, sójová a rybí omáčka zvýrazní chuť masa.
  • Parmazán, pecorino, feta, čedar, ementál nebo sýr s modrou plísní masové kuličky zjemní a dodají aroma.
  • Sušené meruňky, datle, rozinky nebo brusinky přidejte pro ozvláštnění.

4. Dokončete kuličky

Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 200 °C. Navlhčenýma rukama z masové směsi tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu. Skládejte jednu vedle druhé na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.

Večeře z mrazáku

Pokud jste kuliček připravili větší množství a chcete ho zamrazit, pečte je kratší dobu (úplně postačí, když budou uvnitř propečené). Vychladlé dejte do sáčků nebo krabiček, uzavřete a zamrazte. Po rozmrazení je pěkně rozpečte nebo prohřejte v polévce či omáčce.

Zdroj: časopis Apetit

 

Související články

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

Milujete sekanou, karbanátky, burgery, boloňskou omáčku, chili, pljeskavicu, musaku, bifteki či masové kuličky? Mleté nebo mělněné maso je základem nespočtu populárních pokrmů kuchyní z celého světa.  ...
Masové kuličky 6× jinak: jak je máte nejraději?
  • ARCHIV / nepridavat nove

Masové kuličky 6× jinak: jak je máte nejraději?

Masové kuličky jsou vděčné jídlo, které můžete připravit na mnoho způsobů. Kterému přijdete nejvíce na chuť? [[nid:36631]] 1. Masové kuličky s mozzarellou Stačí několik drobných úprav a z kalorické bomby se rázem stane (téměř)...
Autor: Apetit

Comments

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....

Obchod Apetit