Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaná granola: kořeny této novinky jsou staré 10 tisíc let. Využít ji můžete do jogurtu, salátů i jako zdravé zobání

granola v misce a mléko
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Ovesné vločky se využívají v řadě receptů, protože jsou skvělým zdrojem živin a energie a prospěšných látek. Když do nich přidáte cukr, uděláte z nich tak trochu dezert. Zkuste jednou obměnu s ořechy, semínky, bylinkami a kořením. S bílým jogurtem vám slaná granola bude chutnat zrovna tak. 

Vločky povařené v mléce v kombinaci s ovocem, oříšky i semínky slazené medem či čokoládou je pro mnoho lidí běžnou snídaní. Naproti tomu granola je ke krémové kaši skvělým protipólem – dodává bílému jogurtu s ovocem křupavý element.

  • Ne všichni ovšem preferují sladké snídaně. Na jídelních stolech se tak začaly objevovat misky s vlažnou kaší obloženou vajíčky, slaninou nebo třeba korejským kimči.

Slané kaše se ovšem v jídelníčcích lidí objevují již více 10 tisíc let. Jejich obliba trvala až do konce 18. století, kdy tvořily hlavní složku jídelníčku zejména prostých lidí. Skládaly se z obilovin, mléka, vody či vývaru.

  • Kaše vždy byly (a jsou) méně náročné na přípravu i na suroviny než jiné typy pokrmů. Navíc obsahují tekutiny, dobře se polykají (zvládnou je jíst i malé děti nebo staří lidé) a dokážou zahřát. 
  • Římské impérium údajně Římané vybudovali na ječné kaši, Číňané svou starobylou říši vystavěli díky kaši rýžové a starověkou Indii držela na nohou kaše z luštěnin. 
  • K přípravě slaných kaší se v různých zemích používají různé obiloviny. V Itálii je to polenta, Asie používá rýži. Slovinské národní jídlo je slaná pohankové kaše. 
  • Naprostou klasikou slané kaše nadále zůstávají v Anglii, kde se z nich postupně zrodila i slaná granola.

Co slanou granolou v kuchyni?

Stejně jako sladká varianta se nejčastěji podává společně s bílým jogurtem. Slaná granola je mnohem všestrannější.

  • Slaná granola perfektně obohatí jakoukoliv krémovou polévku.
  • Z každého salátu udělá pokrm pro labužníky.
  • Hodí jako posypka na pomazánku nebo nakrájenou zeleninu, skvěle doplní také populární buddha bowls.
  • Slanou granolu můžete zobat například ke sklence vína. 
  • V neposlední řadě je velmi dekorativní, takže je vhodná ke zdobení talířů nebo na obložená prkénka.

Jak připravit domácí slanou granolu

Slanou granolu jednoduše přizpůsobíte své chuťové preferenci a také přesně víte, co obsahuje.

  • Se základním receptem i postupem můžete experimentovat.
  • Ořechy, semínka a koření jsou zaměnitelné.
  • Pokud vám zrovna některá surovina chybí ve spíži nebo vám jednoduše nechutná, nahraďte ji něčím jiným.

Budete potřebovat:

200 g ovesných vloček, 150 g oblíbených ořechů (vlašské, lískové, makadamové, mandle, pekanové, mix apod.), 60 g slunečnicových semínek, 60 g dýňových semínek, 2 lžíce sezamových semínek (bílá nebo černá), 1 lžíce máku, 3 – 4 lžíce olivového oleje, 1 bílek, 2 lžíce sekaného tymiánu, sůl, pepř, další koření dle chuti: kajenský pepř, sušený česnek, kmín, muškátový oříšek, mleté koriandr apod.

Ořechy a semínka je dobré používat nepražené. Vše se bude dohromady péct, pražené by se mohly snadno spálit.

  1. Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte.
  2. Přidejte olivový olej i rozšlehaný bílek a opět pořádně promíchejte.
  3. Vše dejte na plech, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct do trouby na 175 °C. Přibližně za 25 minut je dokonale křupavá.

V polovině pečení nezapomeňte granolu promíchat. Pokud chcete spíše posypku, která se nedrží v hrudkách, všechny suché ingredience jen orestujte na pánvi s trochou olivového oleje. Po dopečení ji můžete skladovat v uzavíratelné nádobě až měsíc. 

Zdroje informací: NPR, časopis Apetit, Fodal 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč