0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaná granola: 10 tisíc let starý pokrm novinkou na vašem stole

granola v misce a mléko
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Ovesné vločky se využívají v neuvěřitelném množství receptů, protože jsou skvělým zdrojem živin a energie. Ořechy a semínka tělu dodávají vitaminy, zdravé tuky, bílkoviny a minerální látky. Toto jsou hlavní suroviny slané granoly, která skvěle chutná a pomalu zaujímá stálé místo v jídelníčcích široké veřejnosti. Připravili jsme pro vás tipy, jak si ji připravit doma a do jakých pokrmů ji zakomponovat. 

Jak se slaná granola dostala na nejen snídaňové nabídky

Před pár lety jsme na každém snídaňovém menu viděli ovesné kaše. Teď je to domácí granola. Ne že by je úplně nahradila, kaše jsou stále velmi populární, ale snídaňová granola si rychle vysloužila své místo na výsluní a těší se obrovské popularitě. Prvotní zájem granola vyvolala díky sladkým variacím. Vločky povařené v mléce jsou ideální v kombinaci s ovocem, oříšky i semínky. Granola je skvělým protipólem krémové kaše – dodává křupavý element jemnému jogurtu a s přidáním ovoce vytváří skvělý start dne. 

Ne všichni ovšem preferují sladké snídaně. Na jídelních stolech se tak začaly objevovat misky s vlažnou kaší obloženou vajíčky, slaninou nebo třeba korejským kimči. Přestože by se díky mohlo zdát, že fotogenická slaná ovesná kaše je výdobytkem moderní doby, není tomu tak. Jen jsme znovu objevily dávno objevené. Slané kaše se v našich jídelníčcích objevují údajně již 10 tisíc let. Jejich zlatý věk trval až do konce 18. století, kdy tvořily hlavní složku jídelníčku prostých lidí. Jsou totiž méně náročné na přípravu než například čerstvý chléb. Naprostou klasikou nadále zůstávají v Anglii, kde se z nich postupně vytvořila právě i slaná granola.

granola se semínky

Jak ji využít v kuchyni?

Stejně jako sladká varianta se nejčastěji podává společně s jogurtem. Většina strávníků se nepouští do neznámých vod, a tak u jogurtu také zůstává, to je ovšem nesmírná škoda, protože slaná granola je mnohem všestrannější.

Perfektně obohatí jakoukoliv krémovou polévku. Z každého nudného salátu udělá pokrm pro labužníky. Dokonce se hodí jako posypka na pomazánku nebo nakrájené avokádo, skvěle doplní také populární buddha bowls. V neposlední řadě vypadá velmi hezky, takže je vhodná ke zdobění talířů se slaným předkrmem nebo na obložená prkénka s různými druhy sýrů a uzenin.

Domácí slaná granola snadno a rychle

Slanou granolu jednoduše přizpůsobíte své chuťové preferenci a také přesně víte, co obsahuje. Představíme vám základní recept a postup, ale rozhodně se vyplatí trochu experimentovat. Ořechy, semínka a koření jsou zaměnitelné. Pokud vám zrovna určitá surovina chybí ve spíži nebo vám jednoduše nechutná, nahraďte ji něčím jiným.

Budete potřebovat: 200 g ovesných vloček, 150 g oblíbených ořechů (vlašské, lískové, makadamové, mandle, pekanové, mix apod.), 60 g slunečnicových semínek, 60 g dýňových semínek, 2 lžíce sezamových semínek (bílá nebo černá), 1 lžíce máku, 3–4 lžíce olivového oleje, 1 bílek, 2 lžíce sekaného tymiánu (nebo jiné bylinky – rozmarýn či šalvěj), sůl, pepř, další koření dle chuti (kajenský pepř, sušený česnek, kmín, muškátový oříšek, mleté koriandr apod.)

Ořechy a semínka je dobré používat v syrovém stavu. Vše se bude dohromady péct, pražené by se tedy mohly snadno spálit. Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte. Poté přidejte olivový olej i rozšlehaný bílek a opět pořádně promíchejte. Vše dejte na plech, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct do trouby na 175 °C. Přibližně za 25 minut je dokonale křupavá. V polovině pečení nezapomeňte granolu promíchat. Pokud chcete spíše posypku, která se nedrží v hrudkách, všechny suché ingredience jen orestujte na pánvi s trochou olivového oleje. Po dopečení ji můžete skladovat v uzavíratelné nádobě až měsíc. 

Foto v textu: Matilda Bellman (Unsplash)

Související články

Ovesné vločky 5× jinak
  • Tipy a triky

Ovesné vločky 5× jinak

Když si v zimě dáte ovesné vločky, krásně vás prohřejí a na jazyku nechají mléčně-sladkou chuť. Oves pravděpodobně pochází z horských oblastí Číny a Mongolska. Germánští bojovníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařili ji před...
Uvařeno do 30 minut: krémové polévky
  • Tipy a triky

Uvařeno do 30 minut: krémové polévky

Rychlá rajčatová polévka Krémová lososovo–bramborová polévka Krémová květáková polévka s kuřetem Dýňová polévka s kokosovým mlékem Brokolicová polévka s nivou Náš tip: Osvědčilo se nám uvařit větší množství polévky a část z ní...
Co jíst právě teď: ovesné vločky
  • Tipy a triky

Co jíst právě teď: ovesné vločky

1. Ovesná kaše Ovesné vločky známe nejčastěji z ovesných kaší. Jako snídaně jsou nepřekonatelné, nebojte se je však využít ani p...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit