Ovesné vločky se využívají v neuvěřitelném množství receptů, protože jsou skvělým zdrojem živin a energie. Ořechy a semínka tělu dodávají vitaminy, zdravé tuky, bílkoviny a minerální látky. Toto jsou hlavní suroviny slané granoly, která skvěle chutná a pomalu zaujímá stálé místo v jídelníčcích široké veřejnosti. Připravili jsme pro vás tipy, jak si ji připravit doma a do jakých pokrmů ji zakomponovat.
Jak se slaná granola dostala na nejen snídaňové nabídky
Před pár lety jsme na každém snídaňovém menu viděli ovesné kaše. Teď je to domácí granola. Ne že by je úplně nahradila, kaše jsou stále velmi populární, ale snídaňová granola si rychle vysloužila své místo na výsluní a těší se obrovské popularitě. Prvotní zájem granola vyvolala díky sladkým variacím. Vločky povařené v mléce jsou ideální v kombinaci s ovocem, oříšky i semínky. Granola je skvělým protipólem krémové kaše – dodává křupavý element jemnému jogurtu a s přidáním ovoce vytváří skvělý start dne.
Ne všichni ovšem preferují sladké snídaně. Na jídelních stolech se tak začaly objevovat misky s vlažnou kaší obloženou vajíčky, slaninou nebo třeba korejským kimči. Přestože by se díky mohlo zdát, že fotogenická slaná ovesná kaše je výdobytkem moderní doby, není tomu tak. Jen jsme znovu objevily dávno objevené. Slané kaše se v našich jídelníčcích objevují údajně již 10 tisíc let. Jejich zlatý věk trval až do konce 18. století, kdy tvořily hlavní složku jídelníčku prostých lidí. Jsou totiž méně náročné na přípravu než například čerstvý chléb. Naprostou klasikou nadále zůstávají v Anglii, kde se z nich postupně vytvořila právě i slaná granola.
Jak ji využít v kuchyni?
Stejně jako sladká varianta se nejčastěji podává společně s jogurtem. Většina strávníků se nepouští do neznámých vod, a tak u jogurtu také zůstává, to je ovšem nesmírná škoda, protože slaná granola je mnohem všestrannější.
Perfektně obohatí jakoukoliv krémovou polévku. Z každého nudného salátu udělá pokrm pro labužníky. Dokonce se hodí jako posypka na pomazánku nebo nakrájené avokádo, skvěle doplní také populární buddha bowls. V neposlední řadě vypadá velmi hezky, takže je vhodná ke zdobění talířů se slaným předkrmem nebo na obložená prkénka s různými druhy sýrů a uzenin.
Domácí slaná granola snadno a rychle
Slanou granolu jednoduše přizpůsobíte své chuťové preferenci a také přesně víte, co obsahuje. Představíme vám základní recept a postup, ale rozhodně se vyplatí trochu experimentovat. Ořechy, semínka a koření jsou zaměnitelné. Pokud vám zrovna určitá surovina chybí ve spíži nebo vám jednoduše nechutná, nahraďte ji něčím jiným.
Budete potřebovat: 200 g ovesných vloček, 150 g oblíbených ořechů (vlašské, lískové, makadamové, mandle, pekanové, mix apod.), 60 g slunečnicových semínek, 60 g dýňových semínek, 2 lžíce sezamových semínek (bílá nebo černá), 1 lžíce máku, 3–4 lžíce olivového oleje, 1 bílek, 2 lžíce sekaného tymiánu (nebo jiné bylinky – rozmarýn či šalvěj), sůl, pepř, další koření dle chuti (kajenský pepř, sušený česnek, kmín, muškátový oříšek, mleté koriandr apod.)
Ořechy a semínka je dobré používat v syrovém stavu. Vše se bude dohromady péct, pražené by se tedy mohly snadno spálit. Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte. Poté přidejte olivový olej i rozšlehaný bílek a opět pořádně promíchejte. Vše dejte na plech, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct do trouby na 175 °C. Přibližně za 25 minut je dokonale křupavá. V polovině pečení nezapomeňte granolu promíchat. Pokud chcete spíše posypku, která se nedrží v hrudkách, všechny suché ingredience jen orestujte na pánvi s trochou olivového oleje. Po dopečení ji můžete skladovat v uzavíratelné nádobě až měsíc.
Foto v textu: Matilda Bellman (Unsplash)