0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2732 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 205 g
Tuky 157 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S křupavými chipsy

Suroviny

slanina 150 g
libovější
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
400 g
mladý pór nebo bílé části normálního nakrájeného na kolečka
brambory 3 ks
typ C, oloupané a nakrájené na kostičky
vývar zeleninový 1.4 l
smetana 125 ml
sůl a pepř
Na dokončení
4 ks
plátky slaniny na třetiny
olivový olej 100 ml
brambory 4 ks
řeřicha
nastříhaná

1 Slaninu nakrájejte nadrobno. Ve velkém rendlíku rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu s cibulí, aby cibule změkla a sla- nina zezlátla. Ke konci přidejte česnek. Zmírněte oheň, vsypte pórek a brambory, přiklopte a 5 minut duste. Vlijte vývar, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte asi 20 minut, až zelenina a brambory změknou. Odstavte a nechte mírně zchladnout. Rozmixujte. Nalijte zpátky do rendlíku, přidejte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Prohřejte, ale už nevařte.

2  Brambory vydrhněte a nakrájejte i se slupkou na plátky. Dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou, přiveďte k varu, 4 minuty povařte, sceďte a osušte. V hluboké pánvi rozehřejte 100 ml oleje, opečte v něm kousky slaniny, vyjměte je na papírové utěrky a potom vložte do pánve plátky brambor. Osmažte je do zlatohněda a křehka a opět osušte na papírových utěrkách.

3  Polévku rozdělte do misek, ozdobte sla- ninou, bramborovými kolečky a řeřichou. Podávejte se zbývajícími bramborami.

NĚCO NAVÍC
Zdravější variantu získáte, když povařené plátky brambor rozložíte na plech, pokropíte olejem a upečete v troubě při 180 °C 25–30 minut dozlatova. Na posledních 5 minut k nim dejte slaninu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit