0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2732 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 205 g
Tuky 157 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S křupavými chipsy

Suroviny

slanina 150 g
libovější
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
400 g
mladý pór nebo bílé části normálního nakrájeného na kolečka
brambory 3 ks
typ C, oloupané a nakrájené na kostičky
vývar zeleninový 1,4 l
smetana 125 ml
sůl a pepř
Na dokončení
4 ks
plátky slaniny na třetiny
olivový olej 100 ml
brambory 4 ks
řeřicha
nastříhaná

Postup

1

Slaninu nakrájejte nadrobno. Ve velkém rendlíku rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu s cibulí, aby cibule změkla a slanina zezlátla.

2

Ke konci přidejte česnek. Zmírněte oheň, vsypte pórek a brambory, přiklopte a 5 minut duste.

3

Vlijte vývar, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte asi 20 minut, až zelenina a brambory změknou.

4

Odstavte a nechte mírně zchladnout. Rozmixujte. Nalijte zpátky do rendlíku, přidejte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Prohřejte, ale už nevařte.

Brambory vydrhněte a nakrájejte i se slupkou na plátky. Dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou, přiveďte k varu, 4 minuty povařte, sceďte a osušte.

5

V hluboké pánvi rozehřejte 100 ml oleje, opečte v něm kousky slaniny, vyjměte je na papírové utěrky a potom vložte do pánve plátky brambor. Osmažte je do zlatohněda a křehka a opět osušte na papírových utěrkách.

6

Polévku rozdělte do misek, ozdobte sla- ninou, bramborovými kolečky a řeřichou. Podávejte se zbývajícími bramborami.

NĚCO NAVÍC
Zdravější variantu získáte, když povařené plátky brambor rozložíte na plech, pokropíte olejem a upečete v troubě při 180 °C 25–30 minut dozlatova. Na posledních 5 minut k nim dejte slaninu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč