S křupavými chipsy
Suroviny
Postup
Slaninu nakrájejte nadrobno. Ve velkém rendlíku rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu s cibulí, aby cibule změkla a slanina zezlátla.
Ke konci přidejte česnek. Zmírněte oheň, vsypte pórek a brambory, přiklopte a 5 minut duste.
Vlijte vývar, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte asi 20 minut, až zelenina a brambory změknou.
Odstavte a nechte mírně zchladnout. Rozmixujte. Nalijte zpátky do rendlíku, přidejte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Prohřejte, ale už nevařte.
Brambory vydrhněte a nakrájejte i se slupkou na plátky. Dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou, přiveďte k varu, 4 minuty povařte, sceďte a osušte.
V hluboké pánvi rozehřejte 100 ml oleje, opečte v něm kousky slaniny, vyjměte je na papírové utěrky a potom vložte do pánve plátky brambor. Osmažte je do zlatohněda a křehka a opět osušte na papírových utěrkách.
Polévku rozdělte do misek, ozdobte sla- ninou, bramborovými kolečky a řeřichou. Podávejte se zbývajícími bramborami.
NĚCO NAVÍC
Zdravější variantu získáte, když povařené plátky brambor rozložíte na plech, pokropíte olejem a upečete v troubě při 180 °C 25–30 minut dozlatova. Na posledních 5 minut k nim dejte slaninu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )