Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborovo-pórková polévka se slaninou

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

4.4/5 Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2732 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 205 g
Tuky 157 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S křupavými chipsy

Suroviny

slanina 150 g
libovější
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
400 g
mladý pór nebo bílé části normálního nakrájeného na kolečka
typ C, oloupané a nakrájené na kostičky
vývar zeleninový 1,4 l
smetana 125 ml
sůl a pepř
Na dokončení
4 ks
plátky slaniny na třetiny
olivový olej 100 ml
řeřicha
nastříhaná

Postup

1

Slaninu nakrájejte nadrobno. Ve velkém rendlíku rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu s cibulí, aby cibule změkla a slanina zezlátla.

2

Ke konci přidejte česnek. Zmírněte oheň, vsypte pórek a brambory, přiklopte a 5 minut duste.

3

Vlijte vývar, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte asi 20 minut, až zelenina a brambory změknou.

4

Odstavte a nechte mírně zchladnout. Rozmixujte. Nalijte zpátky do rendlíku, přidejte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Prohřejte, ale už nevařte.

Brambory vydrhněte a nakrájejte i se slupkou na plátky. Dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou, přiveďte k varu, 4 minuty povařte, sceďte a osušte.

5

V hluboké pánvi rozehřejte 100 ml oleje, opečte v něm kousky slaniny, vyjměte je na papírové utěrky a potom vložte do pánve plátky brambor. Osmažte je do zlatohněda a křehka a opět osušte na papírových utěrkách.

6

Polévku rozdělte do misek, ozdobte sla- ninou, bramborovými kolečky a řeřichou. Podávejte se zbývajícími bramborami.

NĚCO NAVÍC
Zdravější variantu získáte, když povařené plátky brambor rozložíte na plech, pokropíte olejem a upečete v troubě při 180 °C 25–30 minut dozlatova. Na posledních 5 minut k nim dejte slaninu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín