Barevnou a voňavou polévku pho bez autentických přísad neuvaříte. Není přitom tolik obtížné je sehnat. Většinu koření seženete v supermarketu, po bylinkách se poohlédněte na trhu nebo ve večerkách.
Stejně jako si lidé radí, kam jít na poctivý guláš či skvělé suši, kolují gastroscénou i tipy na dobré pho – misku vietnamské polévky, která zahřeje, nasytí, a svou chutí a vůní vás navíc příjemně naladí. Narazit na bistro, kde ji vaří, už dnes není těžké. To, že ji tam umějí na jedničku, poznáte podle fronty, která se na ni kolem poledne stojí.
Recept na misku domácí polévky nás naučily Thuy Duong a Mai Huong, které společně píší blog o vietnamské kuchyni pod názvem VietFoodFriends. Prozradily nám také, bez čeho opravdu dobrou pho nikdy neuvaříme. Tady je seznam voňavých bylinek a přísad.
1. Chilli papričky
Dodají polévce říz. Krájejte chilli papričky na jemná kolečka. Nahradit je můžete chilli omáčkou.
2. Zelená perila
Nebo také vietnamská máta (říká se jí i vietnamská bazalka), připomíná naši mátu, chutná ale úplně jinak.
3. Mladá cibulka
Můžete ji zaměnit i za běžně dostupnou jarní cibulku. Zelenou část nakrájejte na kolečka, bílou na tenké proužky.
4. Koriandr
Do polévky se dává nasekaný nadrobno (lístky i stonky) a dodá polévce svěžest.
5. Kardamom
Kardamom atří do vývaru, který tvoří základ polévky pho. Dodá mu náramnou vůni.
6. Badyán
Hvězdička badyánu stejně jako skořice či kardamom vývar ovoní a lehce ochutí.
7. Mungo
Funguje jako vložka do polévky; každý si je do misky s polévkou přidává sám podle chuti. Klíčky mungo jsou šťavnaté, plné vitaminů a svou chutí tak trochu připomínají hrášek.
8. Skořice v celku
Nepoužívejte moc velký svitek skořice, aby její chuť nebyla ve vývaru příliš výrazná.
9. Mexický koriandr
Ve Vietnamu se mu říká čínský. Je kořeněný a štiplavý zároveň. Prodává se po trsech, stačí mu jen odštípnout kořínek a pořádně jej umýt.
Zdroj informací: časopis Apetit