Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový salát podle Jana Punčocháře: Každý rok pořádáme mistrovství, můj salát je pokaždý jiný

Bramborový salát Jana Punčocháře
ZDROJ: Se souhlasem Jana Punčocháře
sdílet:

Bramborový salát nesmí na štědrovečerním stole chybět. Každý ho ale připravuje trochu jinak. Většina amatérských kuchařů při postupu a volbě ingrediencí příliš neriskuje, ale co kulinářské osobnosti? Sází také na jistotu, nebo každé Vánoce experimentují? Zeptali jsme se, jak bude vypadat vánoční salát Honzy Punčocháře.

‚Každý rok pořádáme takové mistrovství přátel a pár dní před Štědrým dnem soupeříme, kdo připravil nejlepší. Můj bramborový salát je pokaždý jiný. Už 14 dní před tou naší přátelskou výzvou přemýšlím, v čem se bude tentokrát lišit od toho minulého.

Teď už mám jeden vymyšlený. Bude bez majonézy. Místo toho bude dijonská hořčice, vývar. Něco na způsob toho rakouského, ale budou se do něj přimíchávat šlehané ančovičky.‘

Jan na Honzův salát? 

Připravili jsme pro vás recept na salát inspirovaný Janem Punčochářem. Pokud budete chtít, klidně do něj přidejte lžíci domácí majonézy.

Budete potřebovat: 800 g brambor (malé, varný typ A), 1 stroužek česneku nakrájený na hrubo, 2 filátka ančoviček, 150 ml silného hovězího vývaru, citronovou šťávu z poloviny citronu, 2 PL lžíce olivového oleje, 3 PL strouhaného parmazánu, sůl, pepř, jarní cibulku.

  1. Brambory uvařte ve slupce, slijte a ještě teplé oloupejte a pokrájejte. Zvlhčete teplým vývarem. Nechte chvilku vsáknout a zlehka promíchejte.
  2. Mezitím utřete česnek se sardelkami na pastu. Promíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a parmazánem. Osolte a opepřete. Promíchejte s jarní cibulkou a s teplými bramborami.

Ančovičky v salátu Jana Punčocháře částečně nahradí sůl a dodají mu lehkou umami chuť. Pokud chcete na Vánoce držet štíhlou linii nebo jen vyzkoušet něco nového, rozhodně se pusťe do Honzova salátu. 

Honza Punčochář se netají tím, že příliš nefandí majonéze v bramorovém salátu. Podle něj má v salátu hrát roli dochucovadla, ne hlavní složky. Když už v salátu majonézu chcete mít, vyzkoušejte si udělat domácí variantu. 

  • Recept na ni najdete zde: 

Jan Punčochář v kostce: 

Šéfkuchař Honza Punčochář se dostal do povědomí širší veřejnosti moderováním televizní kuchařské soutěže MasterChef. V gastronomickém světě je však osobností už pěknou řádku let. V restauracích Grand Cru a Le Terroir vařil francouzské speciality, dnes v menu jeho restaurace U Matěje najdeme převážně českou kuchyni.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč