Hovězí hrudí na paprice a pivě

Hovězí hrudí na paprice a pivě

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3991 kcal
Bílkoviny 367 g
Cukr 155 g
Tuky 189 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle podceňovaný kousek masa, který se obyčejně používá jen na polévku, získá dlouhým dušením úžasnou plnou chuť. A koupíte ho za pár korun!

 

Suroviny

hrudí 1.5 kg
olivový olej 2 PL
cibule 4 ks
nakrájená na tenké plátky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
třtinový cukr 2 PL
2 ČL
uzená paprička mletá
hořčice dijonská 2 ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
nové koření 1 ČL
3 PL
hustý rajský protlak
worcesterská omáčka 3 PL
česnek 2 stroužky
drcený
pivo světlé 330 ml
nejlépe pale ale
vývar hovězí 750 ml
sůl a pepř
rýže dušená

1 Troubu předehřejte na 150 °C. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte 1 lžíci oleje, maso osolte, opepřete a opečte ho ze všech stran dozlatova. Přendejte na talíř. Olej slijte a nahraďte ho novou lžící oleje, přidejte cibuli a mrkev se špetkou soli, přiklopte a duste 15 minut, až zelenina změkne, podle potřeby můžete podlít troškou vody.

2 Smíchejte v misce cukr, papriku, hořčici, zázvor, nové koření, rajský protlak, worcesterskou omáčku a česnek a přidejte do kastrolu. Míchejte 1 minutu a pak přilijte pivo, vývar a přiveďte k varu. Vraťte maso i se šťávou, co pustilo, a na ně navršte část cibule ze šťávy. Maso přikryjte kusem pečicího papíru a pak kastrol ještě přiklopte.

3 V troubě duste 3 hodiny, v polovině maso obraťte. Hotové maso musí být zcela měkounké, že lze snadno propíchnout špejlí, jinak pečte ještě dál, klidně další hodinu.

4 Maso vyjměte. Pokud je omáčka řídká, na sporáku ji zprudka svařte do zhoustnutí. Maso nakrájejte přes vlákno, přelijte omáčkou, zbylou podávejte zvlášť. Doplňte dušenou rýží osvěženou jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC
Židovská lahůdkářství v USA používají jako košer náhradu šunky pastrami. Na jeho výrobu se používá nejčastěji právě hovězí hrudí. Původní receptura pochází z Turecka, ale k dokonalosti ji dovedli až v Americe. Maso se při jeho výrobě nejprve dlouze marinuje v soli a koření, potom se udí a nakonec vaří v páře. Nakrájené na tenoučké plátky se pak dává do sendvičů ze žitného chleba společně s kysaným zelím.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit