Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí hrudí na paprice a pivě
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 28
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4012 kcal
Bílkoviny 367 g
Sacharidy 160 g
Tuky 188 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle podceňovaný kousek masa, který se obyčejně používá jen na polévku, získá dlouhým dušením úžasnou plnou chuť. A koupíte ho za pár korun! Recept na hovězí hrudí na paprice a pivě vyzkoušejte. Překvapí vás jemné maso, skvělá chuť a výborná omáčka.

Suroviny

hrudí 1,5 kg
vykoštěné, v celku
olivový olej 2 PL
nakrájená na tenké plátky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
třtinový cukr 2 PL
paprika mletá uzená 2 ČL
hořčice dijonská 2 ČL
zázvor (mletý) ½ ČL
drcené
worcesterská omáčka 3 PL
česnek 2 stroužky
drcený
nejlépe Pale ale
vývar hovězí 750 ml
sůl a pepř
rýže dušená
k podávání
jarní cibulka
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte 1 lžíci oleje, maso osolte, opepřete a opečte ho ze všech stran dozlatova. Přendejte na talíř. Olej slijte a nahraďte ho novou lžící oleje, přidejte cibuli a mrkev se špetkou soli, přiklopte a duste 15 minut, až zelenina změkne, podle potřeby můžete podlít troškou vody.

2

Smíchejte v misce cukr, papriku, hořčici, zázvor, nové koření, rajský protlak, worcesterskou omáčku a česnek a přidejte do kastrolu. Míchejte 1 minutu a pak přilijte pivo, vývar a přiveďte k varu.

3

Vraťte maso i se šťávou, co pustilo, a na ně navršte část cibule ze šťávy. Maso přikryjte kusem pečicího papíru a pak kastrol ještě přiklopte.

4

V troubě duste 3 hodiny, v polovině maso obraťte. Hotové maso musí být zcela měkounké, že lze snadno propíchnout špejlí, jinak pečte ještě dál, klidně další hodinu.

5

Maso vyjměte. Pokud je omáčka řídká, na sporáku ji zprudka svařte do zhoustnutí. Maso nakrájejte přes vlákno, přelijte omáčkou, zbylou podávejte zvlášť. Doplňte dušenou rýží osvěženou jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC
Židovská lahůdkářství v USA používají jako košer náhradu šunky pastrami. Na jeho výrobu se používá nejčastěji právě hovězí hrudí. Původní receptura pochází z Turecka, ale k dokonalosti ji dovedli až v Americe. Maso se při jeho výrobě nejprve dlouze marinuje v soli a koření, potom se udí a nakonec vaří v páře. Nakrájené na tenoučké plátky se pak dává do sendvičů ze žitného chleba společně s kysaným zelím.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Komentáře

14.12.2015 17:22

to je tak luxusne papanicko, ze kazda vzacna navsteva bola pohostena Vasim tajnym receptom ;) a vzdy nas pochvalili aki sme vyborni kuchari...

15.12.2015 10:54

Zuzko, tak to je nejlepší zpětná vazba. Děkujeme!

Apetit magazín