0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí hrudí na paprice a pivě

Hovězí hrudí na paprice a pivě

4.9 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3991 kcal
Bílkoviny 367 g
Sacharidy 155 g
Tuky 189 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle podceňovaný kousek masa, který se obyčejně používá jen na polévku, získá dlouhým dušením úžasnou plnou chuť. A koupíte ho za pár korun!

Suroviny

hrudí 1.5 kg
olivový olej 2 PL
cibule 4 ks
nakrájená na tenké plátky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
třtinový cukr 2 PL
2 ČL
uzená paprička mletá
hořčice dijonská 2 ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
nové koření 1 ČL
3 PL
hustý rajský protlak
worcesterská omáčka 3 PL
česnek 2 stroužky
drcený
pivo světlé 330 ml
nejlépe pale ale
vývar hovězí 750 ml
sůl a pepř
rýže dušená

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte 1 lžíci oleje, maso osolte, opepřete a opečte ho ze všech stran dozlatova. Přendejte na talíř. Olej slijte a nahraďte ho novou lžící oleje, přidejte cibuli a mrkev se špetkou soli, přiklopte a duste 15 minut, až zelenina změkne, podle potřeby můžete podlít troškou vody.

2

Smíchejte v misce cukr, papriku, hořčici, zázvor, nové koření, rajský protlak, worcesterskou omáčku a česnek a přidejte do kastrolu. Míchejte 1 minutu a pak přilijte pivo, vývar a přiveďte k varu. Vraťte maso i se šťávou, co pustilo, a na ně navršte část cibule ze šťávy. Maso přikryjte kusem pečicího papíru a pak kastrol ještě přiklopte.

3

V troubě duste 3 hodiny, v polovině maso obraťte. Hotové maso musí být zcela měkounké, že lze snadno propíchnout špejlí, jinak pečte ještě dál, klidně další hodinu.

4

Maso vyjměte. Pokud je omáčka řídká, na sporáku ji zprudka svařte do zhoustnutí. Maso nakrájejte přes vlákno, přelijte omáčkou, zbylou podávejte zvlášť. Doplňte dušenou rýží osvěženou jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC
Židovská lahůdkářství v USA používají jako košer náhradu šunky pastrami. Na jeho výrobu se používá nejčastěji právě hovězí hrudí. Původní receptura pochází z Turecka, ale k dokonalosti ji dovedli až v Americe. Maso se při jeho výrobě nejprve dlouze marinuje v soli a koření, potom se udí a nakonec vaří v páře. Nakrájené na tenoučké plátky se pak dává do sendvičů ze žitného chleba společně s kysaným zelím.

Související články

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
KVÍZ: Kde se skrývá veverka?
  • Kvízy

KVÍZ: Kde se skrývá veverka?

Hovězí patří v našich zeměpisných šířkách k oblíbeným druhům masa. Milovníci masa nepohrdnou šťavnatým steakem či burgerem, tradiční svíčkovou na smetaně či lahodným gulášem. Hovězí maso lze využít na spoustu způsobů.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Komentáře

Zuzana Bottková

to je tak luxusne papanicko, ze kazda vzacna navsteva bola pohostena Vasim tajnym receptom ;) a vzdy nas pochvalili aki sme vyborni kuchari...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit