Steakový salát

Steakový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1920 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 118 g
Tuky 117 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát jako hlavní jídlo pro každou příležitost!

Suroviny

brambory 500 g
drobných (nejlépe nových, salátových červených), rozpůlených
sůl
vločková mořská sůl
pepř
čerstvě mletý
olej 1 PL
+ na potření
roštěnec 2 plátky
z vyzrálého, (na steak) po cca 220 g
rukola 8 hrstí
baby špenát 4 hrsti
a/nebo potočnice
jarní cibulka 2 ks
na kolečka
kopr 2 hrsti
natrhaného čerstvého
krémový sýr 100 g
rozdrobeného
NA ZÁLIVKU
olivový olej extra panenský 60 ml
vinný ocet bílý 2 PL
dobrého, či červeného vinného nebo jablečného či cidrového octa
hořčice dijonská 1 ČL
hořčice hrubozrnná 0.5 ČL
česnek 1 stroužek
malý, nasekaný
med
(podle chuti)

Brambory vložte do rendlíku, zalijte vodou, aby je přesahovala asi o 5 cm, osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka – cca 10–15 minut.

2 Mezitím prošlehejte přísady na zálivku (medu dejte podle chuti). Osolte a opepřete.

3 Uvařené brambory sceďte a promíchejte s většinou zálivky. Nechte stát a příležitostně promíchejte, aby se vstřebala.

4 Mezitím rozehřejte olej v pánvi s těžkým dnem na silném ohni. Steaky potřete olejem a opepřete. Opékejte na medium-rare, zhruba takto: Zprudka opékejte 2 minuty z každé strany, aby povrch zhnědl a ,zatáhl se‘. Pak odstavte, zakryjte alobalem a nechte pod ním dojít tak, jak je vám to milé (asi 10 minut). Pak vyjměte z pánve a nechte před krájením 5 minut odpočívat.

5 K bramborám přidejte rukolu, špenát a/nebo potočnici, jarní cibulky, kopr a zbývající zálivku, jemně promíchejte. Osolte vločkovou solí a opepřete. Podávejte s natenko nakrájenými steaky
a rozdrobeným sýrem.

NĚCO NAVÍC
Stejně dobrý jako s vlastnoručně připraveným steakem bude salát i s kupovaným rostbífem či pastrami. Chcete-li ze salátu udělat jídlo s sebou, zvolte buď některou z uvedených hotových variant masa, nebo hovězí nahraďte třeba grilovaným nebo pečeným kuřetem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit