Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Steakový salát

Salát jako hlavní jídlo pro každou příležitost!

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Salát

Ingredience

    • 500 g drobných (nejlépe nových, salátových červených) brambor, rozpůlených
    • sůl, vločková mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce oleje + na potření
    • 2 plátky z vyzrálého roštěnce (na steak) po cca 220 g
    • 8 hrstí rukoly
    • 4 hrsti baby špenátu a/nebo potočnice
    • 2 jarní cibulky, na kolečka
    • 2 hrsti natrhaného čerstvého kopru
    • 100 g čerstvého sýra, rozdrobeného

    NA ZÁLIVKU

    • 60 ml panenského olivového oleje
    • 2 lžíce dobrého bílého či červeného vinného nebo jablečného či cidrového octa
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1/2 lžičky hrubozrnné hořčice
    • 1 malý stroužek česneku, nasekaný
    • pár kapek medu (podle chuti)

Příprava jídla

Brambory vložte do rendlíku, zalijte vodou, aby je přesahovala asi o 5 cm, osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka – cca 10–15 minut.

2 Mezitím prošlehejte přísady na zálivku (medu dejte podle chuti). Osolte a opepřete.

3 Uvařené brambory sceďte a promíchejte s většinou zálivky. Nechte stát a příležitostně promíchejte, aby se vstřebala.

4 Mezitím rozehřejte olej v pánvi s těžkým dnem na silném ohni. Steaky potřete olejem a opepřete. Opékejte na medium-rare, zhruba takto: Zprudka opékejte 2 minuty z každé strany, aby povrch zhnědl a ,zatáhl se‘. Pak odstavte, zakryjte alobalem a nechte pod ním dojít tak, jak je vám to milé (asi 10 minut). Pak vyjměte z pánve a nechte před krájením 5 minut odpočívat.

5 K bramborám přidejte rukolu, špenát a/nebo potočnici, jarní cibulky, kopr a zbývající zálivku, jemně promíchejte. Osolte vločkovou solí a opepřete. Podávejte s natenko nakrájenými steaky
a rozdrobeným sýrem.

NĚCO NAVÍC
Stejně dobrý jako s vlastnoručně připraveným steakem bude salát i s kupovaným rostbífem či pastrami. Chcete-li ze salátu udělat jídlo s sebou, zvolte buď některou z uvedených hotových variant masa, nebo hovězí nahraďte třeba grilovaným nebo pečeným kuřetem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře se zeleninou z jednoho hrnce

Ricottové gnocchi s hráškem

Chřest s tuňákovou omáčkou (à la vitello tonnato)

Pečená kuřecí prsa se šalvějovým máslem & salát s pomerančovou zálivkou

Krémové těstoviny primavera

Syté & pestré saláty

Přidat komentář