Letošní Met Gala se neslo v duchu nedávno zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda. Hosté tomu přizpůsobili dress code, který musel odkazovat na jeho osobnost a ikonické šaty. Pořadatelé se rozhodli designérův odkaz dostat i do večerního menu.
O Karlu Lagerfeldovi bylo známo, že rád pořádal večeře. Byly prý chaoticky naplánované, ale přesto okouzlující a často končily tancem. Při výběru kulinářského konceptu pro Met Gala 2023 si tedy pořadatelé vzali příklad z jednoho z Lagerfeldových nejslavnějších večírků: svatební hostiny, kterou uspořádal pro svou dceru Palomu Picasso.
V roce 1978 uspořádal Lagerfeld ve svém pařížském bytě slavnostní večeři pro Palomu Picasso a Rafaela Lopeze-Sancheze, která se konala přímo po jejich svatebním obřadu. Hosté včetně Yvese Saint Laurenta, Manola Blahnika a Anny Piaggi zůstali slavit až do osmi hodin ráno.
Stejně jako tehdy, stoly na Met Gala zdobily francouzské lněné ubrousky, lakované ručně malované svícny a kytice pivoněk. Účastníci byli také obklopeni kulisami Lagerfeldovy domácí knihovny.
Na čem si hosté pochutnali?
K večeři hosté dostali hráškovou polévku s baby zeleninou, citronový crème fraîche s lanýžovým sněhem. Následoval losos královský s chřestem, nakládanými jahodami a ředkvičkami.
Co se týče nápojů, nechybělo víno a dietní kola: tento nealkoholický nápoj měl Lagerfeld údajně v oblibě, často jich prý vypil až deset denně.
- 'Tyto pokrmy byly vytvořeny tak, aby zachovávaly sezónnost a zároveň používaly některé z oblíbených ingrediencí Lagerfelda. V těchto kombinacích je cítit sofistikovaná elegance, která by se mu podle našeho názoru opravdu líbila,‘ uvedl Olivier Cheng, majitel cateringové společnosti, která jídlo na Met Gala zajišťovala.
Zdroje: NY Times, Vogue, The Sun