Je 14. dubna 1912 a cestující první třídy výletního parníku Titanic si vychutnávají večeři o deseti chodech v luxusní restauraci À la Carte. Pro většinu z nich jde o jídlo, které bude jejich posledním. Že už se nikdy nedozvíme, na jakých delikatesách si pochutnávali? Omyl, menu bylo z vraku vytaženo!
Cestující první třídy na lodi patřili k nejbohatším lidem na světě. Jednosměrná rezervace luxusního salónního apartmá stála zhruba 130 tisíc, což by vzhledem k inflaci bylo dnes přes dva miliony korun. Těmto významným lidem byl dopřáván největší luxus a jídlo nebylo výjimkou.
Jedna resturace nestačila
K dispozici bylo několik resturačních zařízení – Parisan café, kde strávníky obsluhovali francouzští číšníci, kavárna Veranda, která připomínala tropickou destinaci (uvnitř byly dokonce dovezené palmy) a jídelní salon À la Carte s kapacitou přes 500 míst. Každý večer se tu za poslechu pětičlenného orchestru podávala smetánce opulentní hostina ze stříbrných podnosů.
Mnoho předmětů na lodi se po potopení ztratilo nebo znehodnotilo, ale dva jídelní lístky ze 14. dubna se podařilo najít. Jsou zveřejněny v knize The Last Dinner on the Titanic. Podle nich připravil šéfkuchař Pierre Rousseau pro VIP hosty menu sestávající z 10 chodů:
První chod
Druhý chod
- Consommé Olga (silný hovězí nebo telecí vývar s hřebenatkami)
- Krém z ječných krup
Třetí chod
- Pošírovaný losos s mušelínovou omáčkou, okurky
Čtvrtý chod
- Filet mignon Lili (Filet mignon s pečenými foie gras a plátky lanýžů na lůžku z křupavých brambor, podávaný s omáčkou z koňaku, madeiry a červeného vína
- Kuřecí soté, lyonská omáčka (máslo, ocet, demi-glace, bílé víno, vinný ocet)
- Rýže s tykví a houbami
Pátý chod
- Jehněčí maso, mátová omáčka
- Pečená kachna, jablečná omáčka
- Hovězí svíčková, zámecké brambory
- Zelený hrášek
- Mrkvové pyré
- Vařená rýže
- Parmentier (zapečené bramborové pyré)
Šestý chod
- Punč Romaine (Rumem ochucený citrusový ledový koktejl vycházel z receptu slavného francouzského šéfkuchaře Georgese Auguste Escoffiera.)
Sedmý chod
- Pečené sele a řeřicha
Osmý chod
Devátý chod
- Paštika z foie gras
- Celer
Desátý chod
- Waldorfský pudink (dezert s vlašskými ořechy, jablky a hrozinkami)
- Broskve v želé s likérem Chartreuse
- Čokoládové a vanilkové Eclairs (křehké trubičky z odpalovaného těsta)
- Zmrzlina
Na počest různých výročí tragické události se mnoho restaurací a šéfkuchařů snaží menu znovu připravit. V roce 2012 vyplula loď Balmoral z anglického přístavu Southampton a vydala se na stejnou plavbu jako Titanic, naštěstí doplula až do New Yorku. Na palubě cestující večeřeli stejné menu jako poslední večer na Titanicu. Stejné menu také už roky nabízí například restaurace Rayanne House v Belfastu v Severním Irsku.
Zdroj informací: Delish, Pop Sugar, Love Food