0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poslední večeře na Titaniku: Uvařte si pokrmy podle dochovaného menu

Titanic
ZDROJ: Unsplash/David_Do
sdílet:

Je 14. dubna 1912 a cestující první třídy výletního parníku Titanic si vychutnávají večeři o deseti chodech v luxusní restauraci À la Carte. Pro většinu z nich jde o jídlo, které bude jejich posledním. Že už se nikdy nedozvíme, na jakých delikatesách si pochutnávali? Omyl, menu bylo z vraku vytaženo!

Cestující první třídy na lodi patřili k nejbohatším lidem na světě. Jednosměrná rezervace luxusního salónního apartmá stála zhruba 130 tisíc, což by vzhledem k inflaci bylo dnes přes dva miliony korun. Těmto významným lidem byl dopřáván největší luxus a jídlo nebylo výjimkou.

Jedna resturace nestačila

K dispozici bylo několik resturačních zařízení – Parisan café, kde strávníky obsluhovali francouzští číšníci, kavárna Veranda, která připomínala tropickou destinaci (uvnitř byly dokonce dovezené palmy) a jídelní salon À la Carte s kapacitou přes 500 míst. Každý večer se tu za poslechu pětičlenného orchestru podávala smetánce opulentní hostina ze stříbrných podnosů. 

Mnoho předmětů na lodi se po potopení ztratilo nebo znehodnotilo, ale dva jídelní lístky ze 14. dubna se podařilo najít. Jsou zveřejněny v knize The Last Dinner on the Titanic. Podle nich připravil šéfkuchař Pierre Rousseau pro VIP hosty menu sestávající z 10 chodů:

První chod 

Druhý chod 

Třetí chod 

Čtvrtý chod 

Pátý chod 

Šestý chod 

  • Punč Romaine (Rumem ochucený citrusový ledový koktejl vycházel z receptu slavného francouzského šéfkuchaře Georgese Auguste Escoffiera.) 

Sedmý chod 

Osmý chod 

Devátý chod 

Desátý chod

  • Waldorfský pudink (dezert s vlašskými ořechy, jablky a hrozinkami) 
  • Broskve v želé s likérem Chartreuse
  • Čokoládové a vanilkové Eclairs (křehké trubičky z odpalovaného těsta) 
  • Zmrzlina

Na počest různých výročí tragické události se mnoho restaurací a šéfkuchařů snaží menu znovu připravit. V roce 2012 vyplula loď Balmoral z anglického přístavu Southampton a vydala se na stejnou plavbu jako Titanic, naštěstí doplula až do New Yorku. Na palubě cestující večeřeli stejné menu jako poslední večer na Titanicu. Stejné menu také už roky nabízí například restaurace Rayanne House v Belfastu v Severním Irsku.

Zdroj informací: Delish, Pop Sugar, Love Food

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit